Ūdenspīpe - stilīgs draugs vai slēpts ienaidnieks? (44)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Pēdējā laikā krasi pieaugusi ūdenspīpes popularitāte - mūsdienās visā pasaulē vairāk nekā 100 miljoni cilvēku smēķē ūdenspīpi katru dienu. Viedokļi par kaitīgumu dalās, tomēr lielākā daļa uzskata, ka smēķēt „smaržīgos, baltos dūmus” ir daudz labāk nekā cigaretes, jo ūdens izfiltrē gandrīz visas kaitīgās vielas.

Uzpīpēt draugu lokā kafejnīcā vai mājās, sēžot uz ērtiem spilveniem, – tas taču ir patīkami, arī stilīgi! Bieži ir redzēti vecāki, kas iedod ievilkt ūdenspīpi savam deviņgadīgajam bērnam vai arī priecājas par to, ka mazie pavada laiku mājās, pīpējot ūdenspīpi, nevis blandoties pa ielām. Tomēr mammas un tēvi, kā arī daudzi citi tūkstoši cilvēku nemaz nezina, ka viens ūdenspīpes „seanss” ir pielīdzināms 100 izsmēķētām cigaretēm, un turpina ticēt, iespējams, speciāli izplatītiem pieņēmumiem.

Gribētos minēt dažus faktus par ūdenspīpi:

* ūdenspīpes dūmi satur 0,34 - 1,40% nikotīna salīdzinājumā ar cigaretēm, kur nikotīna koncentrācija ir 0,41%, tātad ūdenspīpes dūmos ir vidēji 3 reizes vairāk nikotīna nekā cigarešu dūmos; * CO ūdenspīpes dūmos ir 2 reizes vairāk nekā cigarešu dūmos; * ūdenspīpes smēķēšana var izraisīt ne tikai elpošanas sistēmas un sirds-asinsvadu sistēmas slimības, bet arī tuberkulozi, HIV, herpes, hepatītus (arī C hepatītu), jo pīpējot tiek lietots viens un tas pats iemutis un gaisa infekcijas ļoti viegli tiek pārnēsātas no viena smēķētāja uz otru; * pastāv viedoklis, ka ūdenspīpe gandrīz neizraisa atkarību, tomēr no tās ir grūti atbrīvoties, jo atkarību rada ne tikai nikotīns, bet arī rituāli, kas saistīti ar ūdenspīpes sagatavošanu, kā arī ūdenspīpei raksturīgās īpatnības: tabakas aromāts, sarunas un pat ēdieni smēķēšanas laikā u.c

Kā redzams no iepriekšminētā, ūdenspīpe nebūt nav labāka, ja ne sliktāka par cigaretēm. Līdz ar to rodas jautājums, kāpēc tad tik krasi pieauga popularitāte un kam ir izdevīgi izplatīt tenkas par ūdenspīpi. Pastāv uzskats, ka atbildes uz šiem jautājumiem var sniegt tabakas industrija, kura, pirmkārt, grib palielināt savus ienākumus un apiet normatīvos aktus, un, otrkārt, pieradināt pie nikotīna, galvenokārt jauno paaudzi, lai vēlāk viņi sāktu smēķēt cigaretes.

Ņemot vērā to, ka sabiedrībā pastāv strīdi par ūdenspīpes kaitīgumu, Ogres Ģimenes atbalsta centra audzēkņiem tika organizēta nodarbība par ūdenspīpi sadarbībā ar Sabiedrības Veselības aģentūras (SVA) Ogres novada veselības veicināšanas reģionālo koordinatori Baibu Droni, Ogres novada sociālā dienesta Jaunatnes Veselības centra (OJVC) jauniešu konsultantiem Līgu Jagmani un Eduardu Bužinski, kā arī Rīgas Stradiņa Universitātes Sabiedrības veselības fakultātes 3.kursa studenti Veroniku Gomančenko, kura darbojas prakses ietvaros iepriekšminētajās iestādēs. Jaunieši aktīvi piedalījās diskusijās, uzdeva jautājumus un argumentēja savus viedokļus. Visus ļoti pārsteidza tas fakts, ka „ūdenspīpes seanss” ir pielīdzināms 100 izsmēķētām cigaretēm. Interesanti bija uzzināt, ka jaunākajam ūdenspīpes smēķētājam ir 7 gadi. Starp citu, vidēji Eiropā bērni ievelk pirmos „smaržīgos, baltos dūmus” 10 gadu vecumā salīdzinājumā, piemēram, ar Sīriju, kur vīrieši to dara 25,5 gados, savukārt sievietes – 28,9.

Ūdenspīpes popularitātes un kaitīguma problēma ir aktuāla, tāpēc nepieciešams modināt sabiedrības apziņu un mainīt tās stereotipus, lai katrs varētu skaidri atbildēt uz jautājumu: vai ūdenspīpe ir stilīgs draugs vai aizmugurē paslēpies ienaidnieks.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu