Politologi: «Gods kalpot Rīgai!» trūkst līdera (24)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Politologi vienprātīgi atzīst, ka vakar izveidotajai partijai «Gods kalpot Rīgai!» trūkst līderu, jo Andris Ameriks noteikti neesot spilgts un harizmātisks vadītājs, turklāt ne īpaši pozitīvi tiek vērtēs fakts, ka tā izveidota uz Šlesera partijas paliekām, līdz ar to jaunās partijas izredzes augstu netiek vērtētas.

Ameriks nav ne spilgts, ne harizmātisks

Kā atzina politologs Ivars Ījābs, vakar izveidot partiju «Gods kalpot Rīgai!» salīdzinot ar LPP/LC, tad būtiskā atšķirība būtu tā, ka šajā partijā nav Ainārā Šlesera un tā ir gan šīs partijas vājā, gan stiprā puse. Turklāt tai varētu būt diezgan lielas problēmas ar līderības nodrošināšanu, jo Andris Ameriks esot politiski pieredzējis, bet viņš nav no tiem politiķiem, kurš vairumā rīdzinieku acīs būtu pirmā līmeņa figūra.

Ījābs gan atzīst, ka Ameriks zināmai rīdzinieku daļai droši vien pēdējos gados strādādams par Rīgas vicemēru ir kļuvis atpazīstams un simpātisks, taču «tas rada bažas, vai tas ir pietiekami, lai pārvarētu 5% barjeru pašvaldības vēlēšanās Rīgā».

Viņš arī uzskata, ka Amerikam šis ir politiskās izdzīvošanas jautājums, jo skaidrs, ka nekādos citos variantos Rīgas domē viņš nepaliks un tas ir iespējams apvienojot Šlesera partijas pārpalikumu. «Partiju norakstīt kā bezcerīgu nevar, taču tas, ka nebūs viegli, ir skaidrs,» uzsver Ījābs.

Savukārt politologs Juris Rozenvalds skaidro, ka šajā gadījumā ir acīmredzams, Rīgas domes deputātiem un politiskajiem līderiem, kas palikuši ārpus partijām, kā arī neatrod vietu citās partijās ir jāapvienojas pirms pašvaldības vēlēšanām. «Tagad redzam publisku, aktīvu kampaņu, bet, ja runājam par izredzēm, ir grūti, teikt,» skaidro Rozenvalds.

«Ameriks nav tas spilgtākais, harizmātiskākais līderis, jo pagaidām partiju kopā tur administratīvais resurss, jo vairāki biedri ieņem atbildīgus amatus Rīgas domē. Tas ir tas, kas vairāk vai mazāk ļauj mobilizēt cilvēkus,» uzsver Rezenvalds.

Nodibināta jauna partija

Kā ziņots, par «Gods kalpot Rīgai!» priekšsēdētāju vakar partijas dibināšanas kongresā vienbalsīgi tika ievēlēts vienīgais izvirzītais kandidāts Rīgas vicemērs Andris Ameriks, kā arī valde 20 locekļu sastāvā.

Valdē iecelti gandrīz visi bijušās LPP/LC Rīgas domes deputāti - Rīgas Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs un AS «Rīgas siltums» padomes priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko, Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) valdes locekle Vita Jermoloviča, Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais, Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane, komiteju deputāti Andris Bērziņš, Irina Vinnika, Mihails Gavrilovs, AS «Getliņi EKO» valdes loceklis Raimonds Timma, Kristīgo draudžu kolēģijas darba grupas vadītājs Jānis Šmits, kā arī Austrumu izpilddirekcijas izpilddirektors Dmitrijs Pavlovs.

Domnieks Jānis Zaržeckis šodien uz dibināšanas kongresu nebija ieradies, jo atradās ārpus Latvijas, tāpēc ievēlēšanai valdē netika virzīts. Arī pārējie partijas valdes locekļi ir pērn 1.decembrī likvidētās LPP/LC bijušie biedri vai Rīgas domes darbinieki.

Valdē ievēlēts arī Rīgas izpilddirektors Juris Radzevičs, bijušais bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks, kurš tagad ir Amerika padomnieks Rīgas domē, pašvaldības SIA «Rīgas karte» valdes loceklis Aleksandrs Brandavs, Rīgas Klasiskās ģimnāzijas direktors Romāns Alijevs, Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, «Mix Media Group» īpašnieks, uzņēmējs Andrejs Feldmanis, bijusī Rīgas domes deputāte Sarmīte Pīka, kā arī kādreizējais Saeimas un Rīgas domes deputāts, bijušais TB/LNNK biedrs Andrejs Požarnovs un Latvijas Baptistu Draudžu Savienības izpilddirektore Inga Ziņģe - Pupiņa, kā arī Amerika biroja vadītāja Rīgas domē Rudīte Leitena, kura 2009.gadā kandidējusi pašvaldību vēlēšanās no LPP/LC saraksta.

Partijas revīzijas komisijā ievēlēti pieci cilvēki. To vadīs Rīgas domes Administratīvās komisijas priekšsēdētājas vietnieks Ilmārs Vecvanags, tajā darbosies domes Labklājības departamenta direktore Inese Švekle, Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko, Rīgas pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisijas vadītāja vietniece Aina Krūkle un pašvaldības SIA «Rīgas meži» valdes padomnieks Henrijs Frīdenbergs.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu