Krievijā protestē pret Putinu; simtiem aizturēto (160)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Visā Krievijā pirmdien notika prezidenta vēlēšanās uzvarējušā premjerministra Vladimira Putina pretinieku un atbalstītāju mītiņi, un Maskavā un Sanktpēterburgā tika aizturēti apmēram 550 nesankcionētu protesta akciju dalībnieku.

Papildināta visa ziņa; pievienots video.

Pulcējas tūkstošiem cilvēku

Maskavā Puškina laukumā tūkstošiem cilvēku piedalījās opozīcijas mītiņā, pieprasot sarīkot pirmstermiņa prezidenta un Valsts domes vēlēšanas. Savukārt Manēžas laukumā, tāpat kā svētdienas vakarā, pulcējās tūkstošiem Putina atbalstītāju.

Sociālajā tīklā «Facebook» dalībai mītiņā bija reģistrējušies desmit tūkstoši cilvēku, bet jau plkst.19.30 - pusstundu pēc mītiņa sākuma - Puškina laukumā atbilstoši policijas ziņām bija ieradušies 14 tūkstoši aktīvistu. Tostarp Krievijas tīmekļi vēsta, ka opozīcijas mītiņā sapulcējušies 25 līdz 30 tūkstoši demonstrantu.

Mītiņš noritēja mierīgi, un vairums demonstrantu izklīda, tomēr radikālākajiem aktīvistiem - aptuveni tūkstotim cilvēku, kas laukumu pamest atteicās, - izraisījās sadursmes ar policiju. Vairāki demonstranti, arī pazīstami opozīcijas līderi, arestēti.

Aizturēti vairāk nekā 200 dalībnieku

Pēc varasiestāžu atļautā mītiņa noslēguma Kreisās frontes līderi paziņoja, ka laukumu nepametīs, un aicināja atbalstītājus viņiem pievienoties. Aktīvistus, kas atteicās izklīst pēc oficiāli atļautā mītiņa noslēguma, aizturējuši omonieši. Stihiskā mītiņa laikā omonieši ielenkuši radikālos aktīvistus, kas bija sapulcējušies ap Puškina laukuma strūklaku, un sākuši viņus brutāli aizturēt, liekot lietā stekus, vēsta tīmekļa medijs «Lenta.ru»

Pavisam Maskavā pirmdienas vakarā aizturēti apmēram 250 nesankcionēto protesta akciju dalībnieku, paziņoja Maskavas iekšlietu pārvalde.

Pēterburgā Īzaka laukumā, pēc policijas ziņām, nesankcionētā protesta akcijā piedalījās apmēram 800 cilvēku, no tiem 300 cilvēku tika aizturēti, informēja Pēterburgas iekšlietu pārvalde. Protestētāji Īzaka laukumā bloķēja autosatiksmi uz līdzās esošās ielas.

Aizturēto vidū ir Kreisās frontes līderis Sergejs Udaļcovs, populārais blogeris Aleksejs Navaļnijs, kā arī viens no opozīcijas kustības «Solidaritāte» līderiem Iļja Jašins.

Maskavā pie Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) ēkas tika aizturēti desmitiem nereģistrētās partijas «Cita Krievija» dalībnieku un atbalstītāju, kuri sarīkoja nesankcionētu protesta akciju. Aizturēto vidū bija kustības līderis Eduards Ļimonovs. Pēc policijas ziņām, aizturēti 50 cilvēki, bet «Cita Krievija» apgalvoja, ka aizturēto skaits ir apmēram 100.

Pozīcijas politiķis Boriss Ņemcovs no kustības «Solidaritāte» pirmdien arī aicināja cilvēkus akcijā «Baltais aplis» vakarā veidot loku apkārt Kremlim, tomēr šī akcija nenotika, jo Kremli bija aplenkuši policisti, turklāt policija plašsaziņas līdzekļos brīdināja šajā akcijā nepiedalīties.

Pēterburgā Īzaka laukumā, pēc policijas ziņām, nesankcionētā protesta akcijā piedalījās apmēram 800 cilvēku, no tiem 70 cilvēku tika aizturēti. Protestētāji Īzaka laukumā bloķēja autosatiksmi uz līdzās esošās ielas.

Krievijas federācijas subjektu - republiku, novadu un apgabalu - centros pirmdien notika mītiņi Putina atbalstam, kuros piedalījās arī vietējās amatpersonas un valsts uzņēmumu darbinieki.

Daudzās Krievijas pilsētās protesta akcijas rīkoja Putina pretinieki.

Ir jārīko ārkārtas parlamenta un prezidenta vēlēšanas, turklāt nepieciešama «kompleksu reformu» īstenošana, uzrunājot mītiņa dalībniekus, sacīja Tautas brīvības partijas («Parnas») līdzpriekšsēdētājs Vladimirs Rižkovs.

«Mēs turpināsim mūsu mierīgo, nevardarbīgo cīņu, kas balstās brīvībā un taisnīgumā, līdz nebūsim panākuši mūsu prasību izpildīšanu. Viņu izvēle - farss,» sacīja Rižkovs.

Kreisās frontes līderis Sergejs Udaļcovs, vēršoties pie demonstrantiem, pauda neizpratni - ja reiz Vladimirs Putins ir nule kā guvis godīgu uzvaru vēlēšanās, kurās saņēmis visas tautas atbalstu, kāpēc Maskavas centru ir pārpludinājusi armija?

Prezidenta amata kandidāts miljardieris Mihails Prohorovs, kurš vēlēšanās ieguvis teju 8% balsu, mītiņa dalībniekiem solīja, ka «cīnīsies par brīvu valsti».

«Es pateicos visiem, kas atdeva savu balsi par mani. Es cīnīšos par brīvu valsti, kur balsos nevis aiz bailēm, bet personīgās cieņas un pārliecības dēļ,» sacīja Prohorovs. Viņš arī solīja, ka veidos jaunu partiju.

«Mēs celsim tādu valsti, ar kuru var lepoties. Es darīšu visu, lai mēs redzētu šīs pārmaiņas,» apliecināja uzņēmējs.

Mītiņā uzstājās arī rakstnieks Sergejs Šargunovs, partijas «Jabloko» līderis Sergejs Mitrohins, partijas «Parnas» līdzpriekšsēdētājs Boriss Ņemcovs un citi opozicionāri.

Komentāri (160)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu