Motosportists un zemnieks Vinters: „Dalot kvotas biogāzes ražotājiem, ir uzpļauts Latvijas lauksaimniekiem” (140)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lauksaimnieki, kas jau gadiem ilgi bija cerējuši uz iespēju tikt pie valsts garantēta elektrības iepirkuma, tagad jūtas apkrāpti tā norāda TV3 raidījums Nekā Personīga. Ilgi gaidītās kvotas biogāzes ražošanai aizejošā valdība pēdējā brīdī sadalījusi steigā nodibinātām firmām, kas saistītas ar Tautas partijas biedriem un atbalstītājiem.

Saimniecība ,,Mežacīruļi,, ir tikai viens piemērs to zemnieku virtenē, kuri ar negodīgo lēmumu ir apdalīti. Vēl pirms pāris nedēļām saimniecība saņēma paziņojumus, ka viņu iesniegtais biogāzes ražošanas projekts ir apstiprināts Eiropas naudas saņemšanai. Bet dažas dienas vēlāk atklājies, ka kvotas jau ir sadalītas citiem.

JURIS CĪRULIS, Saimniecības ,,Mežacīruļi,, īpašnieks: „Galarezultātā kvotu ir saņēmis mums zināms tikai viens cilvēks! Viena persona ir nolobēta! Un tas ir, es uzskatu, tā ir galīga netaisnība! Tas ir veco trekno gadu stilā!”

Noticis tas ir vēl Godmaņa valdības pēdējās dienās. Tas tika bīdīts cauri ar tēvzemiešu ekonomikas ministra Kaspara Gerharda rokām. Rezultāts ir tāds, ka Godmaņa valdība gandrīz vai uzdāvinājusi biogāzes ražošanas monopolu ar Tautas partiju saistītiem cilvēkiem.. Shēma ir līdzīga Tautas partijas tēva Andra Šķēles iepriekš izmantotajai saistībā ar vēja parkiem. Steigā tiek dibinātas daudzas firmas ar vienādu nosaukumu un adresi. Un šajā gadījumā tās visas saņem kvotas uz valsts garantētu elektrības iepirkumu. Toties pārējie pretendenti, kuri bija gatavi ražot elektrību arī par zemākām cenām, palikuši bešā. Tā ,,Mežacīruļu,, saimnieks apmēram gadu visu bija plānojis, saskaņojis, ieguvis apstiprinājumu savam projektam, ieguldījis naudu un gatavojies ražotnes būvniecībai, kas bija jāsāk jau drīz pēc Lieldienām..

Līdz šim visi atzinuši, ka projekts atbalstāms un vieta ir ideāla biogāzes ražošanai. Līdzās ir lopu kūts. Jau drīz te tiktu piegādātas šādas iekārtas. Lielās mucas iekšpusē no kūtsmēsliem un kukurūzas masas veidotos gāze, kas tālāk pārtaptu elektrībā. Taču tagad viss paliek tikai sapnis, pie kura smagi strādāts, jo pēdējā brīdī valsts atteikusi elektrību iepirkt. Ideja, ka šādas ražotnes varētu attīstīt daudzi nelieli biogāzes ražotāji esot pilnīgi degradēta, visu gandrīz visu kvotu piešķirot tikai vienam daudzu firmu īpašniekam, vismaz tā uzskata šajā afērā cietušie.

Līdzīgā situācijā ir arī zemnieku saimniecības ,,Līgo,, īpašnieks un motobraucējs Jānis Vinters. Projekta tapšanā viņš ieguldījis 30 tūkstošus latu un Vinteram ir arī jau sarunāts kredīts bankā. Tas viss tagad norakstāms zaudējumos.

JĀNIS VINTERS, motosportists un zemnieku saimniecības „Līgo” īpašnieks: „Lielākoties Latvijā visas baumas izrādās patiesas, vismaz par 90% vai pat par visiem 99% patiesas. Jo, kad es sāku interesēties par biogāzi, man teica - tu tur nebāzies! Tur jau Šķēle visu ir sarunājis. Tie visi miljoni jau ir sadalīti! Es domāju, ka tas ir absurds un muļķības. Bet tagad izrādās, ka varbūt tā arī ir! Mēs te visi lauksaimnieki muļķīši, kas rindas kārtībā kaut ko gribēja darīt – mums tiek uzspļauts virsū!

Ekonomikas ministrijas ierēdņu uzvedība gan liecinot, ka tiem par notikušo galva nesāp - biogāzes asociācijas vadītājam, aizbraucot uz Rīgu, izdevies parunāties tikai ar ministrijas sargu.

ANDIS KĀRKLIŅŠ, Latvijas biogāzes asociācijas vadītājs: „Zvanīju atbildīgajiem cilvēkiem uz Ekonomikas ministriju, lai ar viņiem sarunātu tikšanos, vai kaut ko. Tad vai nu viņi ir izgājuši, vai nu viņu nav, vai vispār neceļ trubas. Aizejot uz ministriju uz vietas, tur tu, protams, iekšā netiec, jo tur sargs sēž priekšā. Un es saku sargam - Sarmas kungs ir? Nav. Viņa vietniece Eberšteina ir? Nav, viņa ir komandējumā. Varbūt vietnieks ir? Varētu iet pie vietnieka? Viņš sazvanās ar vietnieku – pie jums var aiziet biogāzes asociācijas priekšsēdētājs? Nē, nevar aiziet. Ok, es saprotu, bija pulkstenis pusdivpadsmit, tuvojas pusdienlaiks. Bet es saņemu informāciju, ka Sarmas kungs būšot atpakaļ. Es dodos vienos atpakaļ. Tur, protams, neviena nav.”

Kad beidzot izdevies telefoniski sazināties, tad izrādījies, ka viena un tā paša departamenta divi darbinieki katrs sniedzis citu skaidrojumu par to, kas notiks tālāk. Pašlaik vienīgās cerības cietušie saista ar to, ka jaunais ekonomikas ministrs un jaunā valdība atjaunotu taisnīgumu šajā lietā.

Sašutušajiem zemniekiem, kuri cerēja ražot biogāzi, esot aizdomas, ka galvenais laimīgais ieguvējs notikušajā ir viens no Tautas partijas vecbiedriem – Liepājas uzņēmējs Andris Griģis.

Viņam pieder kvotas saņēmušās firmas „Bio Energy VB” un „Going Green”. Visi pārējie kvotas saņēmušie uzņēmumi ar vienādo nosaukumu „Taka” pieder firmai „Taka G”. Tās īpašnieks ir kāds Liepājas advokāts Ēriks Štālbergs, aiz kura patiesībā slēpjoties Griģis. Lursoft datubāze apstiprina, ka abi strādājuši kopā Liepājas basketbola klubā ,,Liepāja”.

Griģis būs vismaz viens no tiem, par kura saražoto elektrību visi Latvijas elektrības lietotāji būs spiesti maksāt valdības nolemto paaugstināto tarifu, kas naudas izteiksmē gadā ļauj apgrozīt apmēram 18 miljonus.

Nekā personīga zināms, ka Ekonomikas ministrijas enerģētikas departamenta un ar to saistīto cilvēku pieņemtos lēmumus pēta ministrijas juridiskais birojs

Komentāri (140)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu