Negatīvās emocijas var nomazgāt ar ūdeni

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr / by SCA Svenska Cellulosa Aktiebolaget

Izrādās, sliktās atmiņas var burtiskā veidā nomazgāt ar ūdeni. Nesen veikts pētījums pierāda, ka galvas mazgāšana vai visparastākā roku mazgāšana palīdz atbrīvoties no negatīvām emocijām.

«Nomazgājot rokas, ieejot dušā vai tikai vienkārši iedomājoties par to, cilvēks var atbrīvoties no kauna izjūtām, sliktām emocijām, pat šaubām par savu izvēli,» apgalvo pētnieks Spaiks Lī no Mičiganas štata universitātes. «Fiziska netīrumu nomazgāšana no ķermeņa vienlaikus darbojas arī kā atbrīvošanās no mentālās «miskastes».»

Taisnība, Lī akcentēja, ka šim fenomenam ir arī negatīvā puse – ūdens nomazgā ne tikai negatīvās, bet arī pozitīvās emocijas!

«Patiesībā, ja atceramies kaut ko labu, bet pēc tam nomazgājam rokas, tas mazinās apmierinājumu, ko sniedza pozitīvās atmiņas,

un labsajūtas līmeni,» saka Lī.

Lai pārbaudītu hipotēzi, pētnieki lūdza brīvprātīgo grupai novērtēt savu un citu netiklības līmeni dažādos nosacījumos.

Eksperimenta dalībniekiem tika uzdots padomāt par kādu rīcību, kuru viņi veikuši pagātnē (no aborta līdz masturbācijai), un ar psiholoģisku testu palīdzību novērtēja viņu vainas apziņas līmeni. Turklāt dažus testēja tīrā, sakoptā istabā, bet citus - telpā, kur bija liela nekārtība un netīrība. Tika veikta arī virkne testēšanu, kur dalībniekiem bija iespēja nomazgāt rokas un perspektīva izdarīt kaut ko labu tūlīt pēc eksperimenta.

Zinātnieki secināja, ka tie, kas atradās netīrā istabā, uzskatīja apkārtējos par netikumīgākiem, nekā tie bija patiesībā. Turklāt secināts, ka

tie, kas izmantoja izlietnes roku mazgāšanai, uzskatīja sevi par mazāk vainīgiem saistībā ar saviem pagātnes grēkiem

nekā tie, kas to neizdarīja. Turklāt tie, kas nomazgāja rokas un jutās mazāk vainīgi, mazāk izjuta nepieciešamību izdarīt kaut ko labu – jo viņu vainas apziņa bija mazāk izteikta, ziņo «DailyMail».

Tiesa, neskatoties uz to, ka viņi jutās daudz tīrāki gan fiziski, gan psiholoģiski, tas viņus nepadarīja laimīgākus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu