Ozolnieki pilda Sprūdža rīkojumu un seko noteikumu grozījumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atbilstoši likumam Ozolnieku novada pašvaldība pilda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (ZRP) rīkojumu un seko Veselības ministrijas (VM) ierosinātajiem grozījumiem likumā, kas paredzētu pašvaldībām noteikt tiesības paredzēt papildu smēķēšanas aizliegumus vai ierobežojumus.

Ozolnieku novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Kairiša informēja, kaut arī likuma grozījumos VM rosina pašvaldībām noteikt tiesības paredzēt papildu smēķēšanas aizliegumus vai ierobežojumus, ko Ozolnieku novads jau īstenoja, likums paredz, ka līdz Satversmes tiesas sprieduma pasludināšanai spēkā ir Sprūdža rīkojums par domes saistošo noteikumu darbības apturēšanu, ko pašvaldība ievēro.

Rīkojuma apstrīdēšana Satversmes tiesā vēl nav iesniegta, jo tam ir ilgs termiņš - pēdējais konkrētā pieteikuma iesniegšanas termiņš ir 2012.gada aprīlī, skaidroja Kairiša.

Viņa informēja, ka likums «Par pašvaldībām» paredz, ka, «ja dome nepieņem lēmumu par attiecīgo saistošo noteikumu vai cita normatīvā akta vai to atsevišķu punktu atcelšanu, tai triju mēnešu laikā pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojuma saņemšanas jāiesniedz Satversmes tiesā pieteikums par ministra rīkojuma atcelšanu».

Patlaban Ozolnieku novada dome aktīvi seko līdzi situācijas attīstības gaitai, vērtējot, kā tiek risināts jautājums par VM ierosinātajiem grozījumiem likumā «Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu».

Veselības ministrija gatavo papildu smēķēšanas aizliegumus

Kā ziņots, Veselības ministrija (VM) plāno pašvaldībām noteikt tiesības paredzēt papildu smēķēšanas aizliegumus vai ierobežojumus, informēja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

To paredz šodien valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi likumā «Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu».

Grozījumi paredz pašvaldību domei tiesības izdot noteikumus, kuros ir noteikti papildu smēķēšanas aizliegumi vai ierobežojumi, lai pasargātu iedzīvotājus no pakļaušanas tabakas dūmu ietekmei. Pašvaldības domes kompetencē būs noteikt, vai papildu smēķēšanas ierobežojumi ir nepieciešami un kādā veidā pašvaldība nodrošinās to efektīvu kontroli.

Atbalstu paredzēt pašvaldībām tiesības lemt par attiecīgu saistošo noteikumu pieņemšanu paudusi arī Latvijas Lielo pilsētu asociācija.

23.janvārī Ozolnieku novada dome nolēma Satversmes tiesā (ST) apstrīdēt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (ZRP) rīkojumu apturēt aizliegumu smēķēt uz daudzdzīvokļu lodžijām.

Sprūdžam žēl, ka lieta nonākusi ST

Kā pastāstīja konstitucionālās tiesas priekšsēdētāja palīdze Līga Pauliņa, attiecīgajai domei ir tiesības iesniegt pieteikumu par lietas ierosināšanu ST par tāda rīkojuma atbilstību likumam, ar kuru Ministru kabineta (MK) pilnvarotais ministrs ir apturējis pašvaldības domes pieņemto lēmumu.

Par Ozolnieku novada domes lēmumu vērsties ST Sprūdžs izsaka nožēlu un norāda, ka pēc VARAM ierosinājuma Veselības ministrijas speciālisti sagatavojuši grozījumus likumā «Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu», kas paredz pašvaldību tiesības noteikt papildu smēķēšanas aizliegumus vai ierobežojumus, izdodot atbilstošus saistošos noteikumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu