Notiks divas pasaules latviešu ģimeņu nometnes 3x3 (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Arī šovasar Latvijā notiks divas pasaules latviešu ģimeņu nometnes 3x3. Ziemeļvidzemē, Valmieras rajona Naukšēnos tā notiks no 28. jūnija līdz 5. jūlijam. Kurzemē, Liepājas rajona Kazdangā - no 19. līdz 26. jūlijam.

Naukšēnos - robežas

Naukšēni atrodas Igaunijas pierobežā, tādēļ nometnes vadmotīvs ir robežas. Runāsim par robežām, kas jāsaglabā, un robežām, kas jānojauc un jāpārvar. Katram pašam sevī, ģimenei, dzimtai, Latvijai, sabiedrībai.

Turpināsim kopt latviskās un ģimeniskās vērtības, domāt un dzīvot zaļi. Būs iespēja izpaust sevi.

Nometnes laikā būs iespējams nodarbināt gan prātu, gan rokas, kā arī vienoties latviskās dziesmās un dančos.

Par to, kā ģimenei pārvarēt ikdienas un lielās dzīves piedāvātos izaicinājumus, runāsim Līgas Rupertes un Māras Tupeses vadītajā ģimeņu seminārā.

Tā kā nometnē gaidām visu vecumu latviešus no visiem kontinentiem, pieredzējusī valodniece Dace Dalbiņa vadīs ievirzi cilvēkiem, kas vēlas uzlabot latviešu valodas zināšanas (ja būs dalībnieki, kam tas vajadzīgs).

Cilvēka dzīves ritējumu caurauž folklora, tradīcijas un saskarsme ar dabu. Nometnes dalībnieki varēs piedalīties ievirzēs Folklora ģimenei, ko vadīs Ilga Reizniece, un plānota arī atsevišķa ievirze - Folklora jauniešiem. Rotas gatavot mācīs Jānis Mednis un Ligita Roze, jaunākajai paaudzei - Uģis Drava. Seno tekstiliju noslēpumus atklās un prasmes ierādīs Inese Krūmiņa, kopā ar Viju Liepu darināsim arheoloģisko kreklu; kā pīt cepures no doņiem un kļavu lapām, ierādīs divas Sandras - Stare un Vorkale. Kamēr vīri taisīs koka laivu, sievas ievirzē Latviskā virtuve varēs noskaidrot, vai ēst var latviski un kas jāēd latvietim.

Vides mācībā runāsim par līdzsvarotu dabas izmantošanu saimnieciskajā darbībā un ikdienas dzīvē, kā arī dabas daudzveidīgo dziedinošo spēku atklāsim pļavas mācībā, kuru vadīs ventiņu stāstniece Līga Reitere.

Vismazākie nometnes dalībnieki kopā ar vecākiem gaidīti Cepļu ģimenes Bēbīšu skolā, bērni vecumā no 3 līdz 6 gadiem ½ x ½ darīs un darinās savas lietas. Vilku mācība, lellīšu darināšana no vilnas un animācija paredzētas bērniem līdz 13 gadu vecumam. Ārija Liepiņa-Stūrniece ik vakaru stāstīs Vakara pasaciņu.

Naukšēni ir novads ar bagātām kultūras tradīcijām. Novada mācībā uzzināsim šai vietai raksturīgo.

Politikas ievirzē kopā ar Jāni Peniķi un Laumu Vlasovu skaidrosim, vai politika ir teātris, bet Kārļa Krūmiņa vadītajā Teātra ievirzē pierādīsim, ka teātris pavisam noteikti nav politika.

Naukšēnu 3x3 gaidām dalībniekus, kas vēlas aktīvi dalīties savā dzīves, darba un ideju pieredzē, piedāvājot diskusiju un referātu tēmas.

Kazdangā - Austras koks

Tā kā nometnes pamatā ir latviskums, arī Kazdangas 3x3 nometnē liela daļa ieviržu būs veltītas folkloras un seno latviešu amatu apguvei. Nometnes moto - Austras koks. Kazdangas 3x3 moto - Austras koks. Austras koks ir cilvēces zināšanu un priekšstatu apkopojuma modelis. Tas simbolizē priekšstatu par pasauli: koka saknes pazemes pasauli, stumbrs - viduspasauli - vidi, kurā mēs uzturamies, bet lapotne simbolizē augšējo, debesu pasauli, uz kuru visi tiecas.

Folkloras gudrībās iedziļināties, balsi vingrināt un kājas izlocīt varēsiet kopā ar Māru Mellēnu, Daci Prūsi, Ingu un Zani Stafeckām, Ilgu Reiznieci, Vivitu Skuruli u.c. Keramiku mācīs Anna Mētra un Gundega Peniķe, rotkalšanu Andris Garokalns, Andris Grebis, dzintara rotu darināšanu Armands Ausmanis.

To, kā mūsdienās var tikt pie sava tautastērpa, rādīs un stāstīs Lia Mona Ģibiete, bet pie cepures no doņiem un kļavlapām palīdzēs tikt Sandra Stare.

Būs arheoloģijas ievirze (Guntis Zemītis), astroloģijas un meditācijas nodarbības (Džineta Skrinda un Ilmārs Lancenieks), dziedniecība (Ilze Ābele), darbosies ziepju darbnīca, notiks sveču liešana, varēs apgūt ģitārspēles pamatus, aušanu bez stellēm, gleznot, pīt klūdziņas, darināt mīkstās rotaļlietas no vilnas, spēlēt teātri utt.

Kustību teātri vadīs Lilija un Edgars Lipori, vingrošanu un nūjošanu ierādīs Kristina Bernāne.

Nometnē vairākās ievirzēs varēs apgūt psiholoģijas zinības - nodarbības vadīs psiholoģes Līga Ruperte, Māra Tupese (ASV), Solveiga Miezīte (Kanāda). Mācītājs Māris Ķirsons no Kanādas vadīs ētikas un reliģijas ievirzi, baltu valodas varēs pētīt kopā ar valodnieku Austri Grasi.

Savas nodarbības būs bērniem, viņi veidos savu animācijas filmu, kopā ar Lailu un Jāni Kirmuškām darbosies ar lellēm, zīmēs, veidos darbiņus no papīra, pērlītēm, apgleznos stiklu, varēs doties ganiņu gaitās, pavisam mazajiem kopā ar vecākiem notiks bēbīšu skola.

Nometnes laikā ar pašu līdzdalību tiks uzņemta filma pēc Kazdangā dzīvojušā rakstnieka Māteru Jura romāna Sadzīves viļņos. Darbosies arī sava televīzija un katru dienu iznāks avīze.

Daudzveidīgas būs nometnes vakara programmas. Varēsiet iepazīties ar Kazdangas puses ļaudīm, būs dižo stāstnieku vakars, Imanta Kalniņa dziesmu vakars, jauniešiem brīvais mikrofons utt. Viens no skaistākajiem mirkļiem būs vijolnieces Rasmas Lielmanes un pianista Venta Zilberta koncerts. Būs tradicionālais daudzinājums, kurā piedalīsies vīru folkloras kopa Vilki, piepalīdzot kopai Vilcenes.

Aktīvākas dzīves piekritējiem katru pēcpusdienu būs sporta nodarbības, notiks tradicionālais nakts basketbols un nakts orientēšanās, neizpaliks zolītes turnīrs. Un, protams, latviskie danči un nīkšana ar pārrunām un dziedāšanu.

Vienu dienu paredzēta ekskursija, lai iepazītu Liepājas puses ievērojamākās kultūrvēsturiskās un dabas vērtības, satiktu interesantus, uzņēmīgus ļaudis.

Vairāk informācijas par Kazdangu pagasta mājas lapā: www.kazdanga.lv

Par maksu

Tā kā šī ir vienīgā nometne Latvijā, kas pulcē ģimenes, tad priekšroka un izdevīgāki noteikumi ir ģimenēm. Ja no kodolģimenes piesakās vairāk par trim, tad neatkarīgi no bērnu skaita jāmaksā Ls 280 par nedēļu - no svētdienas līdz svētdienai. Vienai personai jāmaksā ir Ls 80 (līdz 7 gadiem - Ls 40), bet maziem bērniem līdz 3 gadiem nometne ir par brīvu.

Ārzemju latviešiem jāmaksā 625 dolāri par ģimeni un 250 dolāri par vienu cilvēku un jāpiesakās pie Līgas un Arnolda Rupertiem: liga3x3@inserv.net

vai 2141 Brunsink N.E. Grand Rapids, MI, 49503, USA.

Tālr. 616 4568023.

Kā pieteikties

Visiem, kas grib kļūt par nometnes dalībniekiem, jāraksta motivācijas vēstule nometnes vadītājiem. Tajā jāpastāsta, kāpēc vēlaties piedalīties 3x3 nometnē, īsi jāraksturo katrs no ģimenes, jāuzraksta savas koordinātes. Naukšēnu nometnei var pieteikties līdz 20. maijam Kārlim Rokpelnim: karlis.rokpelnis@inbox.lv vai rakstot vēstuli: Ūzēni, Skaņkalnes pagasts, Valmieras rajons, LV 4215.

Kazdangas nometnei pieteikties līdz 1. jūnijam var Daigai Bitiniecei: daiga.bitiniece@kurzemnieks.lv vai Pļavas ielā 5 - 23, Kuldīgā, LV 3301. Jautājumus var uzdot pa tālr. 29463930.

Vairāk informācijas www.3x3.lv

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu