Ārvalstu mediji: divvalodības iecere Latvijā cieš sakāvi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kā, reaģējot uz referenduma rezultātiem, vēsta ārvalstu mediji, plāns piešķirt oficiālu statusu krievu valodai Latvijā ir piedzīvojis pamatīgu fiasko.

Britu raidsabiedrība BBC un laikraksts «The Guardian» vēsta, ka iedzīvotāji pārliecinoši nobalsojuši pret divvalodību Latvijā. Referendums bijis apliecinājums tam, ka sabiedrībā pastāv pamatīga šķelšanās – cittautieši atdodot balsi par, jo uzskata, ka viņi tiek diskriminēti, savukārt latvieši, balsojot pret, norāda, ka šis ir bijis mēģinājums iedragāt valsts neatkarību.

Īrijas ziņu kanāls «RTE» norāda, ka referendumu rosinājusi prokremliska organizācija (Vladimira Lindermana pārstāvētā «Dzimtā valoda» – red.), uzskatot, ka kopš neatkarības atjaunošanas Latvijā dzīvojošie cittautieši tikuši diskriminēti. Savukārt latvieši tieši pretēji, norādījuši, ka krievu valodai tāpat ir pietiekoši liela loma ikdienas dzīvē.

Arī ASV raidorganizācija «Voice of America» uzsver pārliecinoši lielo balsu pārsvaru pret divvalodību Latvijā. «Esmu mazliet pārsteigta, ka šis jautājums kļuvis tik svarīgs tieši tagad. Abas valodas ir funkcionālas, tajās iznāk arī vietējie laikraksti. Nesaprotu, kas šo jautājumu padarījis tik svarīgu,» sarunā ar mediju citēta Līvija Baumane, kas ieradusies vēlēšanu iecirknī un balso pret.

Eiropas raidorganizācija «Euronews» savā mājaslapā publicējusi materiālu ar virsrakstu «Latvieši balsojumā saka nē krievu valodai». Publicētajā materiālā minēts, ka referendums devis jaunu pacēlumu latviešiem, kuri cenšas kulturāli distancēties no valsts, kas okupējusi Latviju.

Krievijas prokremliskais telekanāls RT savā tīmekļa vietnē, vēstot par referendumu Latvijā, skaidro - ja lielākā daļa no Latvijā dzīvojošajiem krievvalodīgajiem nobalsotu par Satversmes grozījumiem, tie tiktu apstiprināti, taču 319 000 krievvalodīgo nav balsstiesību un tādējādi arī nav teikšanas šajā jautājumā.

Telekanāls krievvalodīgo stāvokli Latvijā raksturo kā sāpīgu. RT apgalvo, ka ar diviem gadu desmitiem nav bijis pietiekami, lai Latvijas sabiedrībā integrētu krievvalodīgos.

«Tiem, kas nespēj nokārtot stingros valodas eksāmenus, pilsonība un tās sniegtās priekšrocības ir liegtas. Krievu valodas lietošana tiek ierobežota. Skolās vismaz 60% priekšmetu jāpasniedz latviešu valodā, pat ja visi skolēni ir no krievu ģimenēm un pat ja viņiem ir grūtības sarunāties valsts valodā,» situāciju Latvijā raksturo RT.

Krievijas plašsaziņas līdzekļi arī vēsta - esot izskanējušas ziņas, ka daudzi darba devēji krievvalodīgajiem darbiniekiem piekodinājuši nedoties uz referendumu vai balsot pret valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu