Ķīnā vēršas plašumā nemieri tibetiešu reģionos

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķīnā tibetiešu apdzīvotajos reģionos plašumā turpinot plesties nemieriem, policija tur nošāvusi vairākus protestu dalībniekus, pavēstīja aktīvistu organizācijas un Tibetas trimdas valdība.

Nemieri, kas šonedēļ satricinājuši Sičuaņas provinces tibetiešu apdzīvotos reģionus, bijuši vieni no plašākajiem kopš 2008.gada protestiem pret Ķīnas varu.

Saistībā ar nemieriem Tibetas trimdas valdības vadītājs Lobsangs Sangajs vērsies pie starptautiskās sabiedrības, mudinot to «nepalikt pasīvai» un «iejaukties, lai apturētu asinsizliešanu».

ASV otrdien apliecināja, ka izveidojušās situācijas dēļ tās ir «nopietni satrauktas», aicina Ķīnas drošības spēkus «izrādīt savaldību», kā arī mudina varasiestādes ļaut žurnālistiem un diplomātiem apmeklēt nemieru reģionus.

Policija otrdien Sedas apgabalā atklājusi uguni uz protestu dalībniekiem, divus cilvēkus nogalinot, pavēstīja Londonā bāzētā organizācija «Free Tibet».

Pēdējais incidents noticis tikai dienu pēc tam, kad drošības spēki raidījuši lodes tibetiešu protestētāju pūlī netālajā Luhuo pilsētā, nogalinot divus un ievainojot vairāk nekā 30 cilvēkus, apliecināja vietējie mūki un cilvēktiesību aizsardzības organizācijas.

Pirmdien protesti notikuši arī Sičuaņas provinces Abas apgabalā, tomēr tur policijai izdevies nemierus apslāpēt, demonstrantu pūlī šaujot asaru gāzes šāviņus, apliecināja «Free Tibet» pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu