Horvātija referendumā nobalso par iestāšanos ES

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Horvātijā svētdien notikušajā referendumā valsts pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) atbalstījuši vairāk nekā 66% vēlētāju, lai gan kopumā vēlētāju aktivitāte nav bijusi liela, liecina provizoriskie rezultāti.

«Horvātija nolēma, ka tā būs Eiropas Savienības (ES) locekle. Tas ir vēsturisks lēmums (..), potenciālais pagrieziena punkts mūsu vēsturē,» svētdien pēc pirmo provizorisko rezultātu publiskošanas paziņoja Horvātijas premjerministrs Zorans Milanovičs.

Vēlētāju balsis saskaitītas gandrīz 99% vēlēšanu iecirkņu, un rezultāti liecina, ka referendumā piedalījušies 54,32% balsstiesīgo vēlētāju.

Referendumā nebija noteikts nepieciešamais kvorums un, lai valsts dalība ES tiktu atbalstīta, par to bija jānobalso vairāk nekā 50% vēlētāju.

Tauta vīlusies

Milanovičs, kurš premjera krēslā sēdās pēc uzvaras 4.decembrī notikušajās parlamenta vēlēšanās, atzina, ka zemā vēlētāju aktivitāte acīmredzot liecina par tautas vilšanos, un atzīmēja, ka uztver to kā vēstījumu savai valdībai.

Iestāšanos ES atbalsta visas lielākās Horvātijas politiskās partijas, un amatpersonas atzīst, ka tas bijis valsts stratēģiskais mērķis jau kopš neatkarības izcīnīšanas pēc 1991.-1995. gada kara.

Uzņemšana plānota 2013.gadā

Ar referenduma rezultātiem Horvātiju jau apsveicis ES prezidents Hermans van Rompejs un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu.

Jau ziņots, ka līgums par iestāšanos ES jau ir parakstīts, un plānots, ka Horvātija ES oficiāli tiks uzņemta 2013.gada 1.jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu