Jaundžeikars: Vilnītis labāk zina, kā KNAB jāstrādā (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja amata kandidātam Normundam Vilnītim ir labāks priekšstats par to, kā jāvada KNAB, uzskata Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs un Nacionālās drošības padomes (NDP) loceklis Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC).

"Šis kandidāts bija labi iepazinies ar likumu par KNAB darbību un zina, kas KNAB vadītājam jādara," NDP izvēli par labu Vilnīša virzīšanai tālāk apstiprināšanai KNAB vadītāja amatā komentēja Jaundžeikars, piebilstot, ka Vilnītis arī ilgi strādājis, ieņēmis nozīmīgus amatus organizētās noziedzības un narkotiku apkarošanas jomā.

Jaundžeikars uzskata, ka Vilnītim ir labas zināšanas administratīvajā vadīšanā, arī operatīvā darba līdzekļu uzskaitē, līdz ar to kandidātam ir labāks priekšstats par esošajām nepilnībām KNAB un kā tās novērst.

Tāpat Vilnītim ir zināšanas arī grāmatvedībā, līdz ar to viņš "vieglāk varēs pateikt virzienus, kur strādāt, kur valsts līdzekļi tiek izšķērdēti un izzagti", sacīja Jaundžeikars, norādot, ka sarunas ar kandidātiem sniegušas skaidru priekšstatu par Vilnīša spējām un zināšanām, "kaut varbūt ārēji ar uzstāšanos Vilnītis nelikās tik spēcīga kandidatūra".

Jaundžeikars uzskata, ka MK nebūtu pamata nevirzīt Vilnīša kandidatūru apstiprināšanai Saeimā, bet tas esot premjerministra Ivara Godmaņa (LPP/LC) uzdevums.

Lūgts komentēt Vilnīša izredzes tikt apstiprinātam Saeimā, Jaundžeikars norādīja, ka šim amatam "nav neviena speciāli bīdīta cilvēka", Vilnītis ir uzvarējis konkursā, un būtu "skumji, ja pat šādai kandidatūrai nebūtu atbalsta Saeimā".

Kā ziņots, Nacionālās drošības padomes (NDP) locekļi šodien vienbalsīgi vienojās par atbalstu SIA "KKC Biznesa centrs" un SIA "Komerckonsultāciju centrs" valdes locekļa Vilnīša kandidatūrai KNAB priekšnieka amatam.

Iepriekš valdībā apstiprinātā kārtība, kādā ierosina ieteikt iecelšanai amatā KNAB priekšnieku, nosaka, ka pēc NDP locekļu viedokļa uzklausīšanas Ministru prezidents virza vienu vai vairākus pretendentus apspriešanai Ministru kabineta sēdē un ieteikšanai iecelt KNAB priekšnieka amatā.

Ja Ministru kabinets nevienu no Ministru kabineta sēdē apspriestajiem kandidātiem neiesaka Saeimai iecelšanai KNAB priekšnieka amatā, valdība nosaka laiku un termiņu atkārtotai pretendentu pieteikumu iesniegšanai.

Valdība jau kādā no tuvākajām Ministru kabineta sēdēm varētu lemt par KNAB vadītāju, aģentūru LETA informēja premjera preses sekretārs Edgars Vaikulis. Pirms tam gan premjeram jāpieņem lēmums par konkrētā kandidāta virzīšanu izskatīšanai valdības sēdē.

Kā ziņots, NDP šodien vērtēja divas kandidatūras KNAB priekšnieka amatam - Vilnīti un kādreizējo Drošības policijas vecāko inspektoru, patlaban zvērinātu advokātu Artūru Zvejsalnieku.

Vilnītis iepriekš strādājis Latvijas Policijas akadēmijas Civiltiesību zinātņu katedrā un Juridiskajā koledžā par lektoru. Viņš bijis Iekšlietu ministrijas Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieka vietnieks, Iekšlietu ministrijas Personu aizsardzības dienesta nodaļas priekšnieks, Iekšlietu ministrijas Organizētās noziedzības apkarošanas biroja sevišķi svarīgu lietu inspektors un galvenais inspektors.

Vilnītis ieguvis Latvijas Policijas akadēmijā tiesību zinātņu maģistra akadēmisko grādu civiltiesību apakšnozarē, patlaban viņš studē M.Lomonosova Maskavas Valsts universitātes aspirantūrā.

Kopumā Valsts kanceleja saņēma 17 pieteikumus KNAB vadītāja amatam. Viens no sākotnējiem kandidātiem atsauca savu dalību konkursā. Vēlāk izvērtēšanai atbildīgajām institūcijām tika nosūtīti materiāli par 14 kandidātiem, kuri pieteikušies KNAB priekšnieka amatam. Valdība uzklausīja septiņus kandidātus, no kuriem, kā jau minēts, vērtēšanai NDP virzīja divus - Zvejsalnieku un Vilnīti.

Jau ziņojām, ka iepriekšējais KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs no amata tika atbrīvots ar Saeimas balsojumu 2008.gada 29.jūnijā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu