Godmanis iztur Saeimas neuzticības balsojumu (555)

Toms Ostrovskis
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēc vairāk nekā piecu stundu ilgām debatēm Saeima šodien ar 40 balsīm par, 51 pret un vienam deputātam atturoties noraidīja opozīcijas rosināto demisijas pieprasījumu premjeram Ivaram Godmanim (LPP/LC).

Tūlīt pēc tam, kā Saeima izteica uzticību Godmaņa valdībai, Valsts prezidents Valdis Zatlers paziņoja, ka premjeram nekavējoties un maksimāli ātri jāveic Ministru kabineta pārveidošana, ievērojot Satversmē noteiktās Ministru prezidenta tiesības pašam izvēlēties sava kabineta pārstāvjus. Kā informēja Prezidenta preses dienestā, Zatlers uzskata, ka pašreizējā ekonomiskajā situācijā Latvijai ir nepieciešama stabila valdība.

Vērtējot valdības vadītāja Ivara Godmaņa darbu, Valsts prezidents atzīst, ka viņš līdz šim nav izmantojis visas iespējas ātri un efektīvi rīkoties, gan ieviešot Ministru kabineta un valsts pārvaldes reformas, gan īstenošanai sagatavojot ekonomikas stimulēšanas plānu. Īpaši svarīgi veicināt dialogu ar dažādām sabiedrības grupām par valstij svarīgiem attīstības jautājumiem, ieklausoties un respektējot sabiedrības viedokli.

Valdībai ir jābūt spējīgai paveikt visus trīs Valsts prezidenta uzdevumus, t.i., sagatavot ekonomikas stimulēšanas plānu un sākt tā īstenošanu, nozīmēt KNAB vadītāju un nekavējoties sagatavot precīzu Ministru kabineta modeli, kā arī valsts pārvaldes institucionālo shēmu.

Par Godmaņa demisiju balsoja partiju "Jaunais laiks", "Saskaņas centrs", "Pilsoniskā savienība" un apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" deputāti, kā arī pie frakcijām nepiederošie Visvaldis Lācis un Aigars Štokenbergs.

Pret Godmaņa vadītās valdības demisiju nobalsoja koalīcijas frakcijas. Balsojumā atturējās Oskars Kastēns (LPP/LC), bet balsošanā nepiedalījās "Saskaņas centra" Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs.

Saeimas ārkārtas sēde par neuzticības izteikšanu premjeram tika saukta pēc 34 opozīcijas deputātu iesnieguma.

Godmaņa vadītā valdība tika apstiprināta 2007.gada 20.decembrī.

Šajā laikā valdība strādāja saspringtā režīmā un tai bija jāpieņem daudz nopietnu, kā arī plašas diskusijas raisošu lēmumu, piemēram, būtiska izdevumu samazināšana un starptautiskā aizdevuma piesaistīšana. Tāpat jāīsteno administratīvi teritoriālā reforma.

Pērn Godmaņa vadībā pat tika sasniegts pārliecinošs Ministru kabineta sēžu rīkošanas rekords.

Godmaņa valdību veido četri politiskie spēki - Tautas partija (TP), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), LPP/LC un apvienība "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (TB/LNNK). Šīs partijas veidoja arī iepriekšējo, Aigara Kalvīša (TP) vadīto valdību.

Godmaņa valdība ir 33.Ministru kabinets neatkarīgas Latvijas Republikas laikā. Līdz 1940.gadam kopumā bijušas 19 valdības, astoņas no tām vadījis Kārlis Ulmanis. Laikā no 1990.gada Latvijā bijušas 13 valdības, no kurām trīs vadīja Andris Šķēle (TP).

Līdz šim visilgāk izpildvaras vadītāja amatā izdevies nostrādāt Godmanim - no 1990.gada 7.maija līdz 1993.gada 3.augustam. 1991.gada augustā, pēc puča, tika reorganizēta toreizējā Ministru Padome, izveidojot Ministru kabinetu.

Otrs ilglaicīgākais valdības vadītājs bijis Kalvītis, kurš savu amatu saglabāja arī pēc Saeimas vēlēšanām. Valdības vadītāja postenī viņš bija vairāk nekā 1000 dienas. Kalvītis valdību vadīja kopš 2004.gada 2.decembra.

Visīsāko laiku pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas nostrādāja Šķēles otrreiz veidotā valdība - no 1997.gada 13.februāra līdz 6.augustam.

Komentāri (555)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu