Latvijas Radio īsteno draudus par translāciju pārtraukšanu papildināta (350)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija/TVNET

Latvijas Radio (LR) šorīt īstenojis pagājušajā nedēļā izteiktos draudus par programmu translāciju pārtraukšanu nepietiekamā finansējuma dēļ.

Pēc ziņām plkst.7 atskanēja paziņojums: "Šobrīd finansējuma trūkuma dēļ neraida LR 1., 2., 3., 4. programma, kā arī Radio "Naba". Atvainojamies par sagādātajām neērtībām", pēc kura solītā klusuma vietā LR ēterā nemitīgi tika atkārtotas dziesmas "Pūt, vējiņi" pirmās taktis.

Ar ziņām plkst.8 LR programmu translāciju ir atsākusi.

Līdz šim pēc ziņām plkst.7 LR1 ar amatpersonām runāja par sabiedrībā aktuāliem tematiem.

"LR translācijas pārtraukšana ir demokrātijas un cilvēktiesību pārkāpums, tādēļ valdībai nekavējoties jārod nepieciešamie līdzekļi LR darbības nodrošināšanai," savā paziņojumā presei uzsver partijas Jaunais laiks (JL) Saeimas frakcijas deputāti. "Sabiedriskie mediji klusē tikai valstīs, kur valdība baidās, ka sabiedrība uzzinās par viņu nodomiem un darbiem. Demokrātiskas valsts pienākums ir nodrošināt un aizsargāt informācijas brīvību un pieejamību valstī. Klusums, kas šorīt stundu valdīja LR, ir nopietns brīdinājums valdībai apsvērt, kurā pusē mēs īsti stāvam," norāda JL.

Situācijā, kad valsts piedzīvo nopietnus politiskus un ekonomiskus satricinājumus, ir svarīgi, lai LR darbotos un nodrošinātu valsts iedzīvotājus ar objektīvu jaunāko informāciju par notikumiem valstī.

JL aicina Ministru prezidentu Ivaru Godmani (LPP/LC) nepieļaut daudziem Latvijas iedzīvotājiem vienīgā pieejamā bezmaksas medija bankrotu un piešķirt tā izdzīvošanai nepieciešamos līdzekļus no Latvijas Valsts radio un televīzijas centra uzkrājumā esošajiem 48 miljoniem latu.

Šorīt skatītājiem nebija redzams arī Latvijas Televīzijas 1.kanāla rīta raidījums "Labrīt, Latvija!", tomēr šis fakts nav saistāms ar protesta akcijām, bet gan tehniskās profilakses veikšanu, sacīja Latvijas Televīzijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Mārtiņš Pučka, piebilstot, ka profilakse bijusi iepriekš plānota un televīzija programmu translāciju sāks plkst.14.

Trūkstošā finansējuma dēļ LR programmās no februāra pārtrauks skanēt vairāki raidījumi, iepriekš informēja LR preses sekretāre Ilze Vasermane.

Pašlaik zināms, ka no februāra LR1 Haralda Burkovska vadītā raidījuma "Kā labāk dzīvot" laikā skanēs mūzika, raidījumā "Kultūras rondo" no marta vairs neskanēs Zigfrīda Muktupāvela balss, bet pats raidījums turpinās skanēt, raidījumiem "Šī diena vēsturē" un "Dzīves ritmi mūzikā" palielināsies atkārtojumu skaits, bet raidījumu "Piespēle" februārī vēl vadīs Inita Kresa, savukārt no marta raidījumam finansējuma vairs nav.

LR2 tikai mūzika, bez raidījumiem, skanēs darbdienās pēc plkst. 15, sestdienās pēc plkst. 17 vai 18, bet svētdienās pēc plkst. 16.

Izmaiņas skars arī LR3 "Klasika". Šajā programmā vairs neskanēs raidījumi "Par operu un Operā", "Aplis", "Austras koks" un "Latviešu mūziķi pasaulē", bet atkārtojumos skanēs raidījumi "Džeza pusstunda", "ABC", "Otto stāstiņi" un "Dienas komponists".

LR4 nepietiekamā finansējuma dēļ jau janvārī tika likvidēti raidījumi "Es Jums rakstu…", "Romāns ar teātri", "Par sevi" un "Vēlreiz par mīlestību". Hronometrāža tika samazināta par 50% - līdz 15 minūtēm iepriekšējo 30 minūšu vietā raidījumiem "Jūsu tiesības", "Sezona", "Vietējais jautājums", "Zvaigžņu putekļi" un "Dialogs".

No februāra tiks likvidēti raidījumi "Pastaigas pa Rīgu" un ziņu apskats "Šodien trīspadsmitos".

Vasermane informēja, ka joprojām ir iespējamas izmaiņas programmās. Ja netiks atrisināts trūkstošā finansējuma jautājums, no marta iespējamas vēl lielākas izmaiņas programmā.

Šodien LR1 raidījumā "Krustpunktā" LR ģenerāldirektora pienākumu izpildītājs Dzintris Kolāts pieļāva iespēju, ka jau nākamnedēļ LR programmās uz kādu laiku varētu būt klusums līdzšinējo raidījumu vietā.

Jau ziņots, ka LR parāds ir teju 800 000 latu un Kolāts šonedēļ valdības sēdē plānoja lūgt 1,05 miljonu latu dotāciju šim gadam.

Komentāri (350)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu