Latvijā ir Eiropas vidus un sirds

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Līvu krastā un Kolkā ir kaut kas netverams, skaists un ļoti patiess – tā par Ziemeļkurzemes piekrasti saka Jānis Dambītis. Dzimis un audzis Rīgā, Jānis jau vairākus gadus par savas ģimenes atpūtas un atjaunotnes vietu sauc Kolku, ko uzskata par Eiropas sirdi un vidu. Intervijā portālam TVNET viņš Kolku dēvē par unikālu sastapšanās vietu, kur saplūst jūras, daba un cilvēki.

Līvu krastā Jānis nokļuva 2000.gadā, kad kopā ar draugiem vasaru pavadīja pie Irbes upes ietekas jūrā. Šī apkārtne viņam tik ļoti iepatikās un aizrāva, ka 2003.gadā viņam piedāvāja darbu - vadīt pašvaldības un uzņēmēju kopfirmu «Kolkasrags».

Jānis piekrita, lai arī tas bija liels izaicinājums. Tai laikā Kolkā nebija ne asfaltēta ceļa, ne normālas tūrisma infrastruktūras. Jānis kopā ar vietējiem iedzīvotājiem un pašvaldību sakārtoja gan šīs jomas, gan strādāja pie dažādiem kultūras un mākslas projektiem.

Jānim īpaši tuvs ir DVD ar autentiskiem līvu dzīves stāstiem, kuros klausoties aizdomājas, ka

mūsdienu grūtības ir relatīvas, salīdzinot ar tā laika pārdzīvojumiem.

Tāpat diskā izdots izglītojošs materiāls par Krišjāni Valdemāru, par kura ievērojamo devumu latviešu tautas attīstībā daudzi mūsdienās nemaz nezina.

Jānis uzskata, ka arī šodien Latvijai nepieciešami tādi cilvēki kā Valdemārs – viņi celtu jauniešu pašapziņu un pierādītu, ka sapņus iespējams piepildīt.

Galvaspilsētas straujā skrējiena nogurdināts, Jānis Kolkā un apkārtnes dabā atgūst līdzsvaru un mieru
Galvaspilsētas straujā skrējiena nogurdināts, Jānis Kolkā un apkārtnes dabā atgūst līdzsvaru un mieru Foto: no personīgā arhīva

Kāpēc tieši Kolka? Jānis uzsver, ka Līvu krastā jūtama netverama radoša enerģija, kas palīdz atjaunoties un sakārtoties. Kolka ir enerģētiski piepildīta vieta – spēku var gūt gan lielajās vētrās un milzīgajos jūras viļņos, gan fantastiskajos saullēktos un saulrietos.

Viņš skaidro, ka Līvu krastā iespējami ne tikai patiesi skaisti ziemas vai vasaras saulgrieži, Lieldienas vai Jāņi, bet ikviens vakars. «Var vienkārši iekurt laukā ugunskuru un sagaidīt saullēktu.»

Milzīgā dabas enerģētika atspoguļojas vietējos cilvēkos.

Kolkas pagastā, kur dzīvo nepilns tūkstotis cilvēku, ir savs koris, koklētāju ansamblis, pūtēju orķestris un mūzikas skola. Tur notiek fantastiski un augsta līmeņa pasākumi un izglītojošas apkārtnes talkas.

Cilvēki ir atsaucīgi un gatavi apkārtnes sakopšanā ieguldīt gan savu laiku, gan citus resursus.

Turklāt Kolkas enerģētika piesaista arī citus radošos cilvēkus no visas pasaules. Piemēram, kāds japānis Līvu krastā fotogrāfijās iemūžinājis lībiešu pēctečus.

Jānis ir ļoti smaidīgs un atvērts cilvēks
Jānis ir ļoti smaidīgs un atvērts cilvēks Foto: no personīgā arhīva

Dzirdot šo spēcīgo un pārliecinoši izteikto Kolkas raksturojumu, jautāju Jānim - vai viņš gribētu tur apmesties uz pastāvīgu dzīvi visa gada garumā. Atbilde skan – jā, gribētu, bet laikam ne tagad. Jāņa ģimenē patlaban aug divi bērni, un, dzīvojot Kolkā, būtu grūti nodrošināt ģimenei iztikšanu. Tāpēc Jāņa ikdiena šobrīd paiet Rīgā, bet uz Kolku viņš dodas reizi nedēļā vai divās. Tai pašā laikā rīdzinieks uzskata, ka

Kolka būtu ideāla vieta, kur uzaugt viņa puikām.

6,5 gadus vecajam Dāvim Kolkā vislabāk patīk kuģi un jūra, bet mazais Emīls (1,3 gadi) Līvu krastā līdz šim bijis tikai dažas reizes.

Visu atalgojumu ziedo vietējiem iedzīvotājiem

Jānis darbu Līvu krasta labā nesaista ar finansiālo ieguvumu. Naudu ģimenes uzturēšanai viņš pelna Rīgā. Darbojoties Kolkas ciema padomē, kuras priekšsēdētājs viņš patlaban ir, Jānis nenopelna neko.

Tieši pretēji – visi ciema padomē esošie nolēmuši savu niecīgo atalgojumu ziedot labdarībai un vietējo cilvēku dzīves uzlabošanai. Viens skaists piemērs – vasarā ar vietējo iedzīvotāju iniciatīvu un atbalstu Kolkā izveidotas sešas skaistas ziedu laivas.

Skaisto ziedu laivu izgatavošanā un uzturēšanā aktīvi iesaistījās arī vietējie ļaudis
Skaisto ziedu laivu izgatavošanā un uzturēšanā aktīvi iesaistījās arī vietējie ļaudis Foto: no personīgā arhīva

Tieši ar šīm laivām Jāņa dzīvē saistās kāds neaizmirstams piedzīvojums. Brīdī, kad laivas bija gatavas un tās vēlējās iemūžināt videomateriālā, pie laivu veidotājiem un žurnālistiem

pēkšņi nolaidās Latvijā reti sastopamā baltā vārna.

Lai arī Kolka ir mazs ciems Baltijas jūras krastā, Jānis tai redz lielu potenciālu. Viņš to uzskata par unikālu sastapšanās vietu. Kolkā satiekas ne tikai jūras, bet arī tautas. Vietā, kur Lielā jūra sastop Mazo jūru, vienlīdz labi jūtas gan līvu pēcteči, gan latvieši.

Tāpat Kolka ir vieta, kur cilvēks var satikt dabu, iepazīt to tuvāk un mācīties dzīvot pēc tās svētījošajiem likumiem.

Kolkā satiekas pasaules apceļotāji

Kāda pārsteidzoša satikšanās no Jāņa atmiņu klades: Kolkā pavisam nejauši (vai patiesi?) satikās latvietis, kurš bija nolēmis ar kājām apiet apkārt Latvijai, un francūzis, kurš gāja apkārt Eiropai.

No Kolkas līdz Rīgai, kur viņus apsveica arī toreizējā Valsts prezidente Vaira-Vīķe Freiberga, abi soļoja kopā.

Tāpat Kolkā bijuši ceļotāji, kuri ar motocikliem un mašīnām apceļo Latviju, Baltiju un Eiropu.

Jānis atgādina – jau 1895.gadā Valdemārs pateica, ka

Kolka ir Eiropas sirds un vidus.

Lai gan pēc tam vairākas citas vietas pasludinājušas sevi par Eiropas centru un vidu, Jānis neatkāpjas no Valdemāra senā apgalvojuma – mūsu kontinenta sirds joprojām atrodas Kolkā.

Iespēja redzēt četras dažādas jūras

Pēc Jāņa domām, unikāla ir arī iespēja pa ceļam no Rīgas uz Kolku apskatīt vismaz četras vizuāli dažādas jūras. Pie Bērzciema tā ir gluda kā ezers, pie Kaltenes ir akmeņainā jūra, Ēvažos atrodas unikālais stāvkrasts, bet Kolkā satiekas Lielā jūra un Mazā jūra. «Salīdzinoši nelielā distancē ieraudzīt tik dažādas jūras - tā ir liela vērtība.

Svarīgs ir cilvēciskums

Kādas ir Jāņa paša lielākās vērtības? Brīdi padomājis, Jānis saka – viņa dzīvē tās noteikti ir cilvēciskās, garīgās vērtības, piemēram, ģimene, daba, darbs. «Tas viss ir vienots veselums.»

Viņš nevarētu dzīvot tikai Rīgā. Jau sen to sapratis, rīdzinieks secina – jo vecāks kļūst, jo vairāk viņam nepieciešama daba.

Tagad Jānim ir 37 gadi, bet kādu viņš sevi redz 67 gadu vecumā? «Galvenais – centīšos būt labs cilvēks.» Viņš ir pārliecināts, ka arī vecumdienas pavadīs Latvijā.

Nezinu, kam jānotiek, lai no Latvijas aizbrauktu.

»Dziļi sirdī jūtu, ka te ir mana vieta, neatkarīgi no ekonomiskās situācijas.» Vēl Jānis ļoti priecātos, ja 67 gadu vecumā būtu vectēvs.

Tāpat vecumdienās Jānis vēlas izveidot īpašu ekspozīciju ar jūras krastā atrastajiem koka gabaliem, kādu viņa mājās jau patlaban netrūkst. Viņš augstu vērtē «dabu kā mākslinieci».

Uzklausot slavinošos vārdus par Līvu krastu, loģisks šķiet jautājums rīdziniekam – kura ir skaistākā vieta pasaulē? Pirmā Jāņa atbilde, šķiet, precīzi raksturo viņa būtību:

skaistākā vieta pasaulē ir cilvēka sirds.

«Gribu ticēt, ka pilnīgi visos mūsos ir labais kodols. Tikai dažos cilvēkos labais kodols ir dziļāk paslēpies.»

Brīdi apdomājies, Jānis turpina atbildi par skaistāko vietu pasaulē – tā ir tur, kur cilvēks sajuties laimīgs. Jāņa dzīvē tā noticis gan Rīgā, gan Kolkā, gan citviet Latvijā. Tāpat vīrietis laimi izjutis daudz kur ārpus Latvijas.

Iespēja pārbaudīt Jāņa teikto pašiem

Sarunas noslēgumā Jānis aicina visus TVNET lasītājus tuvāk iepazīt Kolkas burvību un spēcīgo enerģētiku. Ja vēlaties to darīt kopā ar daudziem citiem, esat laipni lūgti apmeklēt Slīteres dienas 2. un 3. jūnijā. Tad notiks arī salidojums Latvijas mobilajām pirtīm, tam joprojām var pieteikties.

Savukārt, ja gribat pabūt vienatnē ar sevi un darbu, Kolka gaida ik brīdi!

Rakstīsim arī par citiem!

Ar šo publikāciju portāls TVNET aizsāk rakstu sēriju par Latvijas pašvaldībām, kas atdzimst ar aktīvu cilvēku iniciatīvu un darbībām. Ja uzskati, ka arī par Tavu pašvaldību un tās cilvēkiem būtu vērts uzzināt TVNET lasītājiem, raksti uz e-pasta adresi lasitaji@tvnet.lv!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu