Prokuratūra pieprasa materiālus Ušakova e-pasta lietā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurore pieprasījusi policijai kriminālprocesa materiālus Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) elektroniskā pasta uzlaušanas lietā, jo tiek izvērtēts šajā lietā aizdomās turamā portāla «kompromat.lv» pārstāvja Leonīda Jākobsona iesniegums, kurā tiek lūgts veikt pārbaudi saistībā ar iespējamiem policistu pārkāpumiem kratīšanas laikā viņa dzīvesvietā.

Saņemts žurnālista iesniegums

Prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne apliecināja, ka žurnālista iesniegums saņemts pagājušā gada 27.decembrī, tas patlaban tiek izvērtēts. Pēc tam tiks gatavota atbilde, sacīja Pakalne.

Līdzīga satura iesniegumu Ģenerālprokuratūrā un Tiesībsarga birojā ar lūgumu izvērtēt Valsts policijas (VP) Ekonomikas policijas pārvaldes (EPP) Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas darbinieku rīcību, aizturot portāla «kompromat.lv» žurnālistu Jākobsonu, sagatavoja un iesniedza arī Latvijas Žurnālistu asociācija. Prokuratūrā informēja, ka šis iesniegums tika pārsūtīts pēc piekritības VP, kur savukārt Iekšējās drošības birojā ir sākta pārbaude.

Policisti mēģinājuši izprovocēt uz neadekvātu rīcību

Jau ziņots, ka iesniegumā prokuratūrai Jākobsons norāda, ka pērn 15.decembrī četri EPP pārvaldes 4.nodaļas darbinieki veikuši kratīšanu viņa dzīvesvietā, cenšoties viņu «izprovocēt uz neadekvātu rīcību, izvirzot viņam dažādas pretenzijas un dodot pretrunīgas komandas».

Piemēram, policijas darbinieks Vīksne viņam esot pavēlējis apsēsties istabā, kur atradies darba kabinets, bet pats un pārējie policijas darbinieki klejojuši pa pārējām dzīvokļa istabām un veikuši tur kratīšanu, tāpēc Jākobsons nav varējis nodrošināt savu klātbūtni vienlaicīgi visās dzīvokļa telpās un bijis spiests pārvietoties starp istabām no viena policijas darbinieka pie cita, jo viņš baidījies, ka «nemanot, slepus, dzīvoklī var tikt novietots kāds aizliegts priekšmets vai viela, jo visa izvirzītā apsūdzībā ir tīra politika».

«Tāpat es neizslēdzu iespēju, ka no mana dzīvokļa var pazust mantas vai dokumenti, kas netiks atzīmēti kratīšanas protokolā,» raksta Jākobsons.

Viņš norāda, ka veicis rakstiskas piezīmes ar pildspalvu, kā arī saskaņā ar policista norādījumiem parakstījis dažādus procesuālus dokumentus.

«Vienā brīdī, pēc kārtējā dokumenta parakstīšanas, kad es stāvēju istabas vidū, man no aizmugures fizisku uzbrukumu izdarīja Vīksne, kas rāva man no rokām ārā pildspalvu un, to raujot, salauza. Pēc šā incidenta viņš paziņoja, ka esmu viņam izrādījis fizisku pretestību un nepakļaujos policijas darbinieku norādījumiem, un tāpēc tiks izsaukta specvienība, kas ar mani tiks galā,» raksta Jākobsons.

«Šādu rīcību uztveru kā dienesta pilnvaru pārsniegšanu nolūkā tīri fiziski un morāli mani iebiedēt, ļaujot noprast, ka ar mani turpmāk viss kas var gadīties. Minētais policijas darbinieks pa telefonu tiešām izsauca papildu policijas darbiniekus - ieradās divi policijas darbinieki, apbruņoti, bruņu vestēs, policijas ekipējumā, un es tiku fiziski aizvests no sava dzīvokļa, kur tika turpināta kratīšana jau bez manas klātbūtnes,» norāda Jākobsons.

Viņš norāda, ka pērn 17.decembrī ticis atbrīvots no apcietinājuma un advokāts viņam nodevis dzīvokļa kratīšanas protokolu, kuru viņam iedevuši policijas darbinieki.

No dzīvokļa pazūd digitālā kamera

«Minētais protokols ir praktiski nesalasāms arī ar lupas palīdzību, taču vienalga mēģināju salīdzināt no dzīvokļa pazudušos priekšmetus un dokumentus ar protokolā norādīto. Tā rezultātā es atklāju, ka no dzīvokļa ir pazudusi digitālā kamera «Olympus Camediac 765 Ultra zoom», no kuras palikusi tikai tukša kastīte. Kratīšanas protokolā es šo priekšmetu neredzu kā izņemtu. Bez tam, vērtējot visu izņemto, viennozīmīgi varu secināt, ka galvenokārt policijas darbiniekus interesējuši informācijas nesēji, kuros norādīti mana kā profesionāla žurnālista sadarbības partneri un informācijas avoti,» norāda iesnieguma autors.

Viņš pieļauj, ka «kāds ir pasūtījis šādu ziņu iegūšanu, kas tagad pamazām no žurnālista noslēpuma kļūst par plaši pieejamu informāciju».

Tā viņam liekot secināt tas, ka viņa klātbūtnē, kad viņš atradies policista Liepiņa darba kabinetā policijas telpās, «pie viņa datora nāca un man izņemto informāciju monitorā lasīja kādi 6-8 manis agrāk neredzēti policijas darbinieki, kuriem diez vai bija pielaide un atļauja izmeklēšanas noslēpumam, par ko uzskatāmi manas krimināllietas materiāli».

Tādēļ Jākobsons lūdza pārbaudīt šos faktus un sākt kriminālprocesu par nodarīto morālo un materiālo kaitējumu.

Nopludina Ušakova e-pasta saraksti

Kā ziņots, izmeklējot kriminālprocesu par Ušakova e-pasta uzlaušanu, Valsts policija veica kratīšanu portāla «kompromat.lv» pārstāvja Jākobsona dzīvesvietā Rīgā. Kratīšanas laikā tika izņemti vairāki datu nesēji un divi datori. Policisti Jākobsonu uz 48 stundām aizturēja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu