Daži simti cilvēku Zaķusalā pulcējas pie barikāžu piemiņas ugunskura (43)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daži simti cilvēku pulcējas pie barikāžu piemiņas ugunskura Zaķusalā. Piemiņas ugunskuru aizdedzināja Jēkabpils jaunsargi un mirušā Latviešu virsnieku apvienības priekšsēdētāja Roberta Millera atraitne Valda.

Gaisotne Zaķusalā ir latviska un mierīga. Skanot patriotiskām dziesmām, barikāžu dalībnieki dalās atmiņās par 1991.gada janvāra notikumiem. Daži barikāžu dalībnieki stāstīja, ka arī tajās dienās esot bijis auksts laiks, taču par spīti pastāvošajiem draudiem sirdīs valdījis iekšējs miers, jo "likās, ka viss taču būs kārtībā".

Piemiņas pasākuma dalībnieki atcerējās Milleru un viņa ieguldījumu 1991.gada janvāra barikāžu pasākumos, kā arī nacionālās pretošanās kustības attīstībā.

Pasākumā piedalās arī aizsardzības ministrs Vinets Veldre (TP), viņš sveicināja klātesošos un barikāžu dalībniekus no Ministru prezidenta Ivara Godmaņa (LPP/LC).

Veldre norādīja, ka Godmanis turpina valdības sēdi un tāpēc Zaķusalā ierasties nevarēja.

Jau ziņots, ka šovakar ar atceres ugunskura iekurināšanu sāksies 1991.gada janvāra barikāžu atceres pasākumi.

Pasākuma laikā Zemessardzes 19.kājnieku bataljons nodrošinās lauku virtuvi, savukārt Zemessardzes Studentu bataljona zemessargi gatavos un kurinās ugunskuru, informēja Zemessardzes štāba sabiedrisko attiecību speciāliste Guna Freimane.

Šajā atceres pasākumā piedalīsies karavīri un zemessargi no Zemessardzes struktūrvienībām, kas dislocētas Rīgas rajonā - Zemessardzes štāba, 3.Zemessardzes novada štāba, Zemessardzes Studentu bataljona, Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljona un Zemessardzes 19.kājnieku bataljona.

Atceres pasākumu plānojis apmeklēt arī Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC).

Šīvakara pasākumā piedalīsies arī 150 jaunsargi no visas Latvijas. Pasākuma laikā tiks pieminēts arī Latviešu virsnieku apvienības priekšsēdētājs Roberts Millers, kurš mūžībā aizgāja šā gada 2.janvārī.

Millers 1991.gada barikāžu laikā bija Zaķusalas aizsardzības štāba priekšnieks. Viņš aktīvi piedalījās arī likuma par Latvijas Zemessardzi izstrādē, aktīvi iesaistījās Zemessardzes izveidē un darbībā, sākot organizēt Rīgas apriņķa Zemessardzes pulku.

Sākotnēji viņš tika iecelts par Rīgas apriņķa Zemessardzes pulka komandieri, vēlāk kļuva par Zemessardzes 19.bataljona komandieri. 2001.gadā Millers atvaļinājās no profesionālā militārā dienesta un turpināja darbību Zemessardzē, daudz laika un uzmanības veltot jaunsargu un skolu jaunatnes patriotiskajai audzināšanai.

Millers apbalvots ar Barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi, aizsardzības ministra, Bruņoto spēku komandiera un Zemessardzes komandiera apbalvojumiem.

No šodienas līdz 16.janvārīm katru dienu no plkst.12 līdz 16 Kara muzejā tiks arī demonstrētas dokumentālās videofilmas "Dūmu deja debesīs", "Baltie zvani", "Uzvarai nolemtie", "Kurš pavēlēja šāvējiem?" un "Pēc uzbrukuma Iekšlietu ministrijai". Dokumentālās filmas Kara muzejā tiks demonstrētas arī 17.janvārī un 18.janvārī no plkst.10 līdz 17, 19.janvārī no plkst.12 līdz 16 un 20.janvārī no plkst.10 līdz 15.

Turpinoties barikāžu piemiņas pasākumiem, 15.janvārī plkst.16 Rīgas Domā tiks atklāta Ilgvara Gradovska foto izstāde "Klātbūtne".

16.janvārī plkst.16 notiks atceres pasākums pie Vecmīlgrāvja tilta. Tanī pašā laikā notiks arī atceres pasākums Jēkabpilī, kur Tautas namā tiks demonstrēta filma "Mūsu barikāžu laiks", bet pie Tautas nama tiks kurts atmiņu ugunskurs.

17.janvārī 1991.gada barikāžu muzejā tiks demonstrētas dokumentālās filmas: plkst.11.30 - "Baltie zvani" un "Kurš pavēlēja šāvējiem", bet plkst.13.30 - filmas "Uzvarai nolemtie", "Mūsu barikāžu laiks" un "Sportisti uz barikādēm".

19.janvārī plkst.12 Mārupes kapos pie pieminekļa brīvības cīnītājiem notiks Robertam Mūrniekam veltīts atceres brīdis, bet plkst.19 - atceres pasākums Stopiņu novadā pie barikāžu dalībniekiem veltītā piemiņas akmens.

Visplašākā pasākumu programma gaidāma 20.janvārī. Plkst.10 Doma laukumā tiks iedegts piemiņas ugunskurs, bet plkst.12 Otrajos Meža kapos tiks nolikti ziedi. Plkst.14 notiks ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa un kritušo piemiņas vietām Bastejkalnā, bet plkst.16 pie Saeimas tiks iekurts piemiņas ugunskurs barikāžu dalībniekiem. Minētajos pasākumos piedalīsies vairāk nekā 120 Rīgas novada jaunsargi.

Tanī pašā laikā Kara muzejā notiks barikāžu štābu priekšnieku un barikāžu aizstāvju-medicīnas darbinieku pieņemšana.

20.janvārī īpašā autobusā Doma laukumā no plkst.11 līdz 19 būs atvērta 1991.gada barikāžu muzeja ceļojošā izstāde.

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu