Gaumīga un ērta virtuve jūsu mājās (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Virtuve ir viena no svarīgākajām telpām mājoklī. Te mēs pavadām diezgan daudz laika, tāpēc telpai jābūt iekārtotai ērti un racionāli.

Pirms dodaties iegādāties jums tīkamas mēbeles, vajag izmērīt telpu, uzzīmēt plānu un izdomāt, kur katra mēbele tiks novietota. Lai arī kāda forma un plānojums ir jūsu virtuvei, telpa jāizmanto racionāli.

Izvēle un mode

Virtuves stils var būt visdažādākais — sākot no konservatīvi klasiska un beidzot ar ultramodernu. Taču jāņem vērā, ka avangardisks dizains ātri iziet no modes. Virtuves interjeram var izvēlēties dažādas krāsu gammas, sākot no izteikti nomierinošas un beidzot ar aktivitāti stimulējošu. Šai telpai, kur ēdienu gatavošanas rezultātā gaiss parasti ir sasilis, var izvēlēties vēsi zilo un pelēko, kā arī zaļo toni. Tumšām virtuvēm labi piestāvēs pasteļtoņi.

Mēbeles un aprīkojums ilgam laikam

Virtuves mēbeļu izvēlei jābūt pārdomātai, jo tas ir pirkums uz ilgu laiku. Virtuves aprīkojuma ražotāji piedāvā produkciju, kas kalpos gadus 10—20. Vācu ražotāji teic, ka viņu prece kalpos 15—20 gadus, somu, ka 10—15, čehi piedāvā 10 gadu kalpošanas ilgumu. Savukārt itālieši virtuves iekārtojumu iesaka mainīt ik pēc 5—6 gadiem. Tas gan netiek darīts tāpēc, ka mēbeļu kvalitāte būtu slikta, bet tāpēc, lai cīnītos ar vienveidību.

Plašais materiālu spektrs

Mēbeļu kalpošanas laiks atkarīgs no tā, kādi materiāli izmantoti. Korpusu izgatavošanai izmanto koksni, multipleksu, kokskaidu plates u.c. materiālus. Mēbeļu ražošanā lieto aptuveni 40 koku sugas. Materiāls tiek rūpīgi žāvēts un apstrādāts ar dažādiem līdzekļiem, kas aizsargā no apkārtējās vides negatīvās ietekmes.

Ražošanā sevi labi pieteicis multiplekss — dažādos virzienos līmētas plānas koksnes kārtiņas. Šis materiāls nepadodas mitruma ietekmei un nedeformējas. Virtuves mēbeļu izgatavošanā plaši tiek izmantotas arī kokskaidu u.c. plāksnes.

Ražošanā arvien lielāku vietu ieņem metāls. Uz mēbeļu frontālajiem paneļiem, piemēram, durvīm, bieži redzamas alumīnija vai tērauda detaļas. Virtuves mēbelēm mēdz būt arī citi metāliski elementi. Tāpat virtuvē savu vietu ieņēmis stikls. No tā ražo skapju durtiņas, plauktus u.c.

Iepriekšminētos materiālus mēdz izmantot virtuves darba virsmu izgatavošanai. Taču mūsdienās virsmas mēdz izgatavot arī no akmens — gan dabiskā, gan mākslīgā. Piemēram, granīts ir ciets un nodilumizturīgs, savukārt travertīns un marmors — karstumizturīgs, bet diemžēl ar porainu faktūru, kas pievelk netīrumus. Sintētiskie materiāli — kristalīts, aksilāns, varikors u.c. — ne ar ko neatpaliek no dabiskajiem analogiem, bet dažkārt pat apsteidz tos praktiskuma ziņā.

Mākslīgie akmeņi tiek ražoti no smiltīm, kvarca, akrila, stikla šķiedrām u.c. izejvielām. Tie ir vieglāki par dabīgajiem, viegli apstrādājami un karstumizturīgi.

Kā apdares materiāli virtuves mēbeļu ražošanā tiek izmantotas dabiskās un sintētiskās finierskaidas un polimēri — lamināts un melamīns. Pārklājot virsmu ar dabīgajām finierskaidām, koksne tiek sasmalcināta un līmēta pie pamatnes. Ar mākslīgajām finierskaidām var izveidot ne tikai koksnes, bet arī citu materiālu imitāciju.

Lamināts un melamīns tiek izmantots kā mākslīgais segums kokskaidu un kokšķiedru plāksnēm.

domlv.eu

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu