Ierīces telpu sildīšanai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vēl aptuveni mēnesis gaidāms, kad pienāks šā gada 21. marts, kad naktī septiņas minūtes pāri diviem oficiāli iestāsies pavasaris! Gadalaiks, kas atnes siltumu un gaismu, par ko garajos ziemas mēnešos, kad tumšā rītā jābrien pa piesniegušu ceļu uz darbu un vakara krēslā jādodas mājup, sapņo ikviens.

Protams, tik neizsakāmi to negaida dažādo ziemas prieku baudītāji – slēpotāji, snovborda piekritēji un slidotāji, kā arī ne tik drosmīgie, kas izklaidējas, piemēram, pagalma vidū uzceļot žilbinoši baltu sniegavīru. Un tomēr... liekas, ka dziļi sirdī pavasara bezrūpību gaida ikviens no mums, vai ne?

Pavasarīgi mānīgas dienas, kas mijas ar vakariem, kad aukstumu mājās gribas pārvarēt vismaz zem divām segām, dārzā uzziedējušās zilās un baltās sniegpulkstenītes, kuras nākamajā dienā pārklāj pūkaina sniega kārta – tādi ir šīs ziemas nosacījumi!

Lai gan ziemas dienas un naktis šogad bijušas tik mainīgas un nenosakāmas, nekur neesam izbēguši no lielā sala, kas pamanās apciemot mūsu mājokli arī pa logu šķirbām, kuras šogad, paļaujoties uz pietiekami silto laiku, vēl aizvien neesam vēlējušies siltināt, izmantojot vecum veco, bet labo metodi – ar vati un līmlenti.

Nu jau vairāk nekā gads pagājis, kopš neesam vairs studentu dienesta viesnīcas, kā to smalki mēdz dēvēt, iemītnieki. Šobrīd īrējam nelielu dzīvoklīti un gaidām dienu, kad apmetīsimies uz dzīvi mājoklī, kas būs mūsu ģimenes īpašums. Katrā ziņā ikvienai dzīvesvietas maiņai mums līdzi ir sekojis uzticamais termoventilators jeb vienkāršāk sakot – sildītājs, ierīce telpu apsildīšanai, ko izmantojam, kad centrālapkures radiatoru siltums šķiet nepietiekams.

Kā jau katrai lietai, arī termoventilatoram tā lietošanas laikā atklājušās gan pozitīvās, gan ne tik pozitīvās īpašības. Teicams ir fakts, ka tas sasilda telpu samērā īsā mirklī, taču šim priekam ir neilgs mūžs, turklāt sildītāja stiprā rūkoņa pārspēj jebkuru troksni! Piedevām tas spēj ne vien dīkt, bet pat lēkāt turpu šurpu, cik nu to pieļauj tīkla vads. Laikam jau studiju laika pirkumam atlicinājām nelielu naudu summu!

Šobrīd apsveru iespēju iegādāties eļļas radiatoru, kuru piedāvājums veikalos ir pietiekams un cenas pieņemamas! Nesen kāds kolēģis, uzzinot, ka plānoju iegādāties radiatoru telpu papildus apsildīšanai, ieteica meklēt tādu ierīci, kas ne tikai apsilda telpas, bet vienlaikus ir arī dizaina elements. Šāds padoms man liek radiatoru iegādi pārdomāt vēl rūpīgāk, līdz ar to jautājums – kādu ierīci izvēlēties telpu apsildīšanai?

***

DER ZINĀT

• visi elektriskie sildītāji ir uzraugāmi,

• degšanu var izraisīt bojājums pašā sildītājā, kontaktligzdā vai vadā,

• siltums var sakarsēt un aizdedzināt kādu tuvumā esošu priekšmetu,

• sildītāju nedrīkst atstāt pie bērna vai slima, nespējīga cilvēka gultas.

***

ATBILDE

Kādu radiatoru izvēlēties?

Ventilatora tipa sildītāji vienmēr būs salīdzinoši lētāki. To lielākais pluss – ātri sasilda telpu, bet speciālisti šo sildāmierīci neuzskata par īpaši veselīgu.Eļļas radiatori darbojas līdzīgi centrālapkures radiatoriem un sasilst līdz 85 grādu temperatūrai. Ir ugunsdroši. Šāda ierīce telpu sasilda lēni, bet siltums saglabājas ilgi. Gandrīz visiem šāda tipa sildītājiem ir termostati, kas ļauj regulēt gan siltuma intensitāti, gan darbošanās ilgumu. Ir pat tādi, kas aprīkoti ar nelielu ventilatoru. Viens radiatora posms ir domāts apmēram 2,5 kvadrātmetru apsildīšanai. Šim sildītājam ir viens liels pluss – uz tā ātri var izžāvēt slapjas drēbes. Gan gaisa pūšanas, gan radiatoru tipa sildītāji elektroenerģiju patērē apmēram vienādi – 2–2,5 kW/h.

Sildpaneļi līdzinās plāksnei. To var piestiprināt radiatoriem paredzētās vietās zem palodzēm, bet var arī citur. Tie ir dažāda augstuma, platuma un garuma. Daudzos jauno projektu dzīvokļos tie ir radiatoru vietā. Ja šos paneļus lieto kā pamatapkuri, tad to priekšrocība ir programmēšanas iespējas. Tos ieprogrammē, lai ierīce ieslēdzas, kad pārnākat no darba vai stundu pirms tam. Tā izslēdzas, kad istabā sasniegta vēlamā temperatūra, un atkal ieslēdzas, kad tā sāk kristies.

***

ATBILDE

Kādu radiatoru izvēlēties?

Veikalos pircējiem piedāvā dažāda dizaina, lieluma un jaudas eļļas radiatorus, karstā gaisa pūtējus un elektrokonvektorus. Pirms to iegādāšanās būtu jāzina, cik liela sildāmierīce būs piemērota jūsu mājoklim. Jānoskaidro arī sildītāja ekonomiskums, kalpošanas ilgums, kā arī lietošanas ērtums. Pērkot sildītāju, jāpadomā, vai tas būs drošs mājās, kur ir mazi bērni un mājdzīvnieki. Ventilatora tipa sildītāji vienmēr būs salīdzinoši lētāki. To lielākais pluss – ātri sasilda telpu, bet speciālisti šo sildāmierīci neuzskata par īpaši veselīgu. Eļļas radiatori darbojas līdzīgi centrālapkures radiatoriem un sasilst līdz 85 grādu temperatūrai. Ir ugunsdroši. Šāda ierīce telpu sasilda lēni, bet siltums saglabājas ilgi. Gandrīz visiem šāda tipa sildītājiem ir termostati, kas ļauj regulēt gan siltuma intensitāti, gan darbošanās ilgumu. Ir pat tādi, kas aprīkoti ar nelielu ventilatoru. Viens radiatora posms ir domāts apmēram 2,5 kvadrātmetru apsildīšanai. Šim sildītājam ir viens liels pluss – uz tā ātri var izžāvēt slapjas drēbes. Gan gaisa pūšanas, gan radiatoru tipa sildītāji elektroenerģiju patērē apmēram vienādi – 2–2,5 kW/h.

Sildpaneļi līdzinās plāksnei. To var piestiprināt radiatoriem paredzētās vietās zem palodzēm, bet var arī citur. Tie ir dažāda augstuma, platuma un garuma. Daudzos jauno projektu dzīvokļos tie ir radiatoru vietā. Ja šos paneļus lieto kā pamatapkuri, tad to priekšrocība ir programmēšanas iespējas. Tos ieprogrammē, lai ierīce ieslēdzas, kad pārnākat no darba vai stundu pirms tam. Tā izslēdzas, kad istabā sasniegta vēlamā temperatūra, un atkal ieslēdzas, kad tā sāk kristies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu