Dzemdībās visvairāk sastopas ar ārstu paviršību

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Voldemārs Oliņš

Visvairāk sūdzību kontrolējošās iestādes veselības aprūpē saņem tieši par dzemdībām

Kad rīdziniece Maija Reinberga neilgi pēc dzemdībām ar augstu temperatūru un sāpēm vēderā vērsās pēc palīdzības P. Stradiņa klīniskajā slimnīcā, viņu aizsūtīja mājās ar atrunu – ja nezināt, ka pēc dzemdībām var sāpēt, tad nav ko tādā vecumā dzemdēt. Maijai ir 18 gadu. Vēlāk jauno sievieti ar ātro palīdzību aizveda uz Gaiļezeru, kur viņai konstatēja akūtu iekaisumu un ievietoja slimnīcā.

«Vēlējos izstāstīt savu stāstu, lai cilvēki, kuri gatavojas laist pasaulē bērniņu, kārtīgi apdomātu, kur to darīt,» Neatkarīgajai saka Maija. 15. decembrī viņai piedzima meitiņa Estere. Mazo viņa audzina viena, bet ikdienā Maijai palīdz vecmāmiņa.

Aptuveni divas nedēļas pirms noteiktā dzemdību datuma Maija sajuta sāpes vēderā, un viņas mamma, kas strādā par medicīnas māsu P. Stradiņa slimnīcā, ieteica dažas stundas pagaidīt un tad izsaukt ātro palīdzību. Maijas mamma sarunājusi ar nodaļas vadītāju, lai uzņem viņas meitu. «Dzemdību nodaļā paklausījās bērna sirdstoņus. Pēc ārstu domām, nekas nav liecinājis, ka drīzumā jādzimst bērnam. Viena ārste teica, ka mani varot laist mājās, jo nodaļā tāpat brīvu vietu nav, cita sacīja, ka jau esot sākusi aizpildīt dokumentus uzņemšanai. Beigu beigās abas vienojās un aizsūtīja mani ar visām somām līdz četriem pastaigāties pa slimnīcas teritoriju,» stāsta Maija. Viņa gan neko daudz nav varējusi pastaigāt, jo ļoti sāpējis, un atlikušo laiku pavadījusi operāciju blokā pie mammas. Kad noteiktajā laikā Maija atgriezusies dzemdību nodaļā, dzemdības jau bija sākušās. Meitene ievietota palātā, un nākamreiz ārste ar vecmāti atnākušas tikai ap astoņiem vakarā. Tad viņa aizvesta uz dzemdību zāli, bet mediķi aizgājuši uz citu zāli, kur arī notikušas dzemdības.

«Es paliku viena pati uz tā krēsla. Par laimi, atnāca mana mamma, bet viņa taču nav ne ārste, ne vecmāte. Meitiņa jau gandrīz bija piedzimusi – galviņa bija ārā, kad atnāca ārsti,» dzemdību gaitu atceras Maija. Trešajā dienā pēc dzemdībām Maijai paaugstinājās temperatūra līdz pat 39,5 grādiem, un viņai sāka dot antibiotikas. Ārstes teica – tas tāpēc, ka veidojas piens. Maija pati barojusi mazo, taču krūtis asiņojušas. Bērniņam apēsto asiņu dēļ pat veikta kuņģa tīrīšana. Tāpēc mazulītei jau slimnīcā sāka dot mākslīgo maisījumu. Par bērnu dakteriem Maija saka vislabākos vārdus, bet par sieviešu ārstiem...

«Kāpēc ārsti ir zaudējuši spēju uzklausīt pacientu, palīdzēt viņam? Varbūt tāpēc, ka viņiem ir tik daudz darba, tomēr arī tas neattaisno paviršību,» spriež Maija. Pēc dzemdībām ārsts ne reizi viņu nav apskatījis uz ginekoloģiskā krēsla, kas taču ir pašsaprotama prakse (vienreiz tika veikta sonogrāfija), un sestajā dienā jaunā māmiņa tika palaista mājās, lai gan viņai bija paaugstināta temperatūra.

Pēc vairākām dienām Maijai atkal paaugstinājās temperatūra, sāpēja vēders, un ģimenes ārsts ieteica vērsties slimnīcas ginekoloģiskajā nodaļā. Iedeva arī nosūtījumu. Nodaļas ārstes pirmais jautājums bijis – kur ir jūsu ginekologs, kāpēc neejat pie viņa, bet staigājat pa slimnīcām? Ginekologs bijis atvaļinājumu, viņu sagaidīt jaunā sieviete vairs nevarēja. Daktere pārbaudījusi pacienti un atzinusi, ka viss kārtībā. «Viņa man pārmeta, ka esmu piedzemdējusi tik jauna... Ja es nezinot, ka pēc dzemdībām var sāpēt un asiņot, tad nav ko dzemdēt,» stāsta Maija, kas turpat pie ārstes apraudājusies. Daktere viņu aizsūtījusi mājās. Kad pēc pāris dienām Maijai atkal paaugstinājusies temperatūra līdz 39 grādiem un ļoti sāpējis vēders, meitene nolēmusi izsaukt ātro palīdzību. Ieradies dakteris un teicis, ka ar tādām lietām jokot nevar – noteikti jābrauc uz slimnīcu. Tā kā Maija nekādā gadījumā vairs nav gribējusi braukt uz P. Stradiņa slimnīcu, viņa aizvesta uz Gaiļezeru. Tur meitene uzreiz ievietota nodaļā – viņai konstatēts akūts dzemdes un nieru iekaisums.

P. Stradiņa slimnīcas ginekoloģijas nodaļas ārste Terēze Pole Neatkarīgajai atzina, ka tajā brīdī, kad Maija bijusi pie viņas, neesot bijis tāds stāvoklis, lai viņu ievietotu slimnīcā. Arī analīzes neesot liecinājušas neko sliktu. T. Pole saka: «Nedaudz paaugstināta temperatūra pēc dzemdībām ir normāla parādība. Nesaprotu, kāpēc viņa nebrauca pie mums, ja atkal palika slikti.» Viņa atzīst, ka pacientam vienmēr ir taisnība un ārsti nav aizsargāti. Par šo situāciju viņa jau esot izrunājusies ar Maijas mammu, un «esam atradušas kopsaucēju». Daktere atzina, ka dažkārt ārsti patiešām nepietiekami izrunājas ar pacientiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu