Siltumsūkņi: gaisa (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gaisa siltumsūknis ir elektriska iekārta, kas ražo siltumu, izmantojot saules enerģiju. Tas ir ekoloģisks apkures veids, kas nepiesārņo apkārtējo vidi ar kaitīgiem izdedžiem vai gāzēm. Šāds siltumsūknis dod trīs četras reizes vairāk enerģijas, nekā patērē.

Princips

Iekārta sastāv no diviem moduļiem – kompresora, kuru novieto pie mājas ārsienas, un radiatora ar ventilatoru, ko uzstāda telpās. Abi moduļi savienoti ar kapara caurulēm un elektriskajiem vadiem. Darbības nodrošināšanai gan ārējā, gan iekšējā modulī ir nelieli datori. Ārējā modulī kompresors sakarsē gāzi, to saspiežot, un nosūta uz radiatoru, kur to dzesē. Ar ventilatora palīdzību siltais gaiss izplatās telpās. Putekļu nav, tos uztver siltumsūkņa filtrs, ko viegli iztīrīt. Izmantotā gāze atgriežas ārējā modulī un izplešoties atdziest – cikls noslēdzies.

Vasarā šo iekārtu var izmantot arī telpu dzesēšanai, kaut arī iekārtas pamatfunkcija ir to sildīšana.

Ja mājās ir kamīns vai krāsniņa, kas silda vienu telpu, silto gaisu var aizvadīt arī līdz citām, atslēdzot siltumsūkņa kompresoru un atstājot tikai ventilatoru. Neilgā laikā gaisa apmaiņa notiek arī pārējās vietās, ieskaitot telpas ēkas otrajā stāvā, jo kāpņu telpa darbojas kā skurstenis – siltais gaiss plūst uz augšu.

Lai siltums izplatītos vienmērīgāk un ātrāk, iespējams mainīt gaisa plūsmas stiprumu, kā arī tās virzienu.

Priekšrocības

Lai ierīkotu mājā gaisa siltumsūkni, nav nepieciešamas nekādas atļaujas un saskaņošanas. Aprīkojums atkarībā no iekārtas jaudas maksā no 1000 līdz 2000 latu, ieskaitot uzstādīšanu. Tā ir vienkārša, parasti šo darbu var paveikt vienā dienā.

Gaisa siltumsūknis automātiski uztur uzstādītās temperatūras režīmu. Atstājot māju uz vairākām dienām, taupības nolūkos var ieregulēt zemāku temperatūru.

Salīdzinot ar parastajiem elektrosildītājiem, gaisa siltumsūkņi ir vairākkārt ekonomiskāki. Ar elektrosildītāju, iztērējot 1 kW elektroenerģijas, iegūst 1kW siltumenerģijas, bet ar gaisa silktumsūkni – attiecīgi 4 kW siltuma.

Gaisa siltumsūkņus kā patstāvīgas apkures iekārtas var uzstādīt gan jaunās, gan vecās ēkās, nomainot nolietotos malkas, ogļu vai šķidrā kurināmā katlus.

Kā pamatapkure?

Augstu lietderības koeficientu (4) gaisa siltumsūknis sasniedz, ja gaisa temperatūra pagalmā nav zemāka par mīnus pieciem, septiņiem grādiem. Ja tā pazeminās, siltumsūknis strādā intensīvāk un patērē vairāk elektroenerģijas. Šādā situācijā gaisa siltumsūkņa lietderības koeficients ir zems.

Speciālisti apgalvo, ka šī iekārta nodrošina 80 % siltuma, kas nepieciešams telpās, ja temperatūra slīd zemāk par mīnus 10 grādiem. Pārējie 20 % jāiegūst ar papildu avotu, izvēloties elektrisko sildītāju, malkas krāsniņu vai ko citu. Reāli šī papildu sildīšana ir nepieciešama vidēji 10 – 15 dienas gadā. Šī iemesla dēļ nav nepieciešams ierīkot jaudīgu un dārgu apkuri, jo tas ekonomiski nav izdevīgi.

Siltumsūkņi no ekoloģiskā aspekta ir vislabākā apkures iekārta, jo izmanto atjaunojamos resursus un nepiesārņo apkārtējo vidi. Nav nepieciešamas arī dārgas komunikācijas, kā tas ir, piemēram, gāzes apkurei, un telpas kurināmā uzglabāšanai. Izvēloties gaisa siltumsūkni, iegūst uzticamu un drošu iekārtu mājas apsildei!

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu