Kas jāzina par plīti

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kas būtu jāzina par plīti, pie kuras tiek pavadīts pietiekoši ilgs laiks.

Plīts izvēli, protams, nosaka finansiālās iespējas. Piedāvājums veikalos tiešām ir ļoti plašs – sākot no čuguna sildelementiem un beidzot ar modernām stikla keramiskajām virsmām. Arī cenu diapazons ir ļoti plašs, tādējādi katrs var izvēlēties sev piemērotāko.

Ja jūsu mājā ir elektroplīts, tad jūs jau zināt, ka tā patērē daudz elektroenerģijas. Tas, cik daudz tā patērē, atkarīgs no tā, cik cilvēku ir jūsu ģimenē, no tā, cik bieži jūs to lietojat un kā lietojat, kā arī no plīts energoefektivitātes.

Padomi, lietojot elektroplītis

Ieteicams lietot katliņus ar nedaudz uz iekšu ieliektu dibenu. Šāda tipa katliņi uzsilstot iztaisnojas un sasniedz optimālu saskari ar elektroplīts sildvirsmu. Nelietojiet vārīšanai traukus, kam apakša izliekta uz āru.

Izmantojiet vārīšanai vai cepšanai katliņus un pannas, kuru diametrs ir pēc iespējas vienāds ar sildvirsmas diametru. Ja trauka diametrs ir lielāks, tad palielinās vārīšanas ilgums, bet, ja mazāks, tad jūs nelietderīgi izmantojat plīts siltumu.

Vārot kartupeļus vai gatavojot dārzeņu sautējumus, izmantojiet pēc iespējas mazāk ūdens. Optimāli ir pārliet dārzeņus ar ūdeni, nosedzot 2/3 no to daudzuma. Kad šķidrums uzvārījies, pārslēdziet no augstākā sildīšanas režīma uz zemāku, ilgstošas vārīšanās režīmu.

Vārot katlam uzlieciet vāku, sekojiet, lai tas labi noslēgtu katlu. Slikti piegulošs vāks ilgstošā vārīšanas režīmā ievērojami palielina elektroenerģijas patēriņu.

Lai lietderīgi izmantotu sildvirsmas uzkrāto siltumu, izslēdziet elektroplīti 10 minūtes pirms gatavošanas beigām vārīšanas režīmā un 5 minūtes - cepšanas režīmā.

Vārot vai sautējot ēdienus ar ilgu gatavošanas laiku, izmantojiet ātrvārāmos katlus. Tā rīkojoties, tērēsiet 4 - 5 reizes mazāk elektroenerģijas un daudzkārt ietaupīsiet laiku.

Ja to atļauj ēdiena gatavošanas tehnoloģija, neieslēdziet cepeškrāsni pirms cepšanas vai sautēšanas sākuma, lai to uzsildītu. Ēdiena gatavošanas process būs nedaudz ilgāks, toties ietaupīsiet elektroenerģiju. Neviriniet cepeškrāsns durtiņas biežāk, kā tas nepieciešams cepšanas procesa kontrolei. Katru reizi, atverot durtiņas, no krāsns zūd siltums un tiek lieki patērēta elektroenerģija.

Lietderīgi izmantojiet cepeškrāsns siltumu, izslēdziet cepeškrāsni 5-10 minūtes pirms ēdiena gatavošanas beigām. Neizmantojiet cepeškrāsni sasaldētu produktu atlaidināšanai, produktus no ledusskapja izņemiet laikus un atsaldējiet tos istabas temperatūrā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu