Vai Auderam jāsēž cietumā? (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Rīdzinieki, savās ikdienas gaitās skrienot, atklāti teic, ka nemaz nevēlas iedziļināties krimināllietā, kurā par naudas izkrāpšanu no pacientiem apsūdzēts bijušais veselības ministrs, ķirurgs Āris Auders. Un tomēr ... visi par skaļo lietu ir dzirdējuši, dzirdējuši arī to, ka prokurors lūdzis tiesu Auderam par nodarījumu piespriest reālu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem.

Prokurors prasa piecus gadus cietumā. Vai tā būtu pareizi?

Jānis: „Jā. Ja pārkāpts likums, pienākas sods.”

Ilze: „Ētiski jau tas nav, kā rīkojās Auders. Kādu sodu jau viņam vajag, tas nav Hipokrāta zvēresta cienīgi.”

Alīda: „Nevaru iedomāties dakteri aiz restēm, tas būtu briesmīgi. Te ir ne jau tikai Audera lieta, ir jāsakārto visa sistēma kopumā. Mēs taču zinām, ka medicīna ir ļoti sarežģīta.”

Solvita: „Cietums šajā gadījumā nav pareizais lēmums. Bijuši ļaunāki nodarījumi.”

Report.: Nu jau gandrīz mēnesi Rīgas apgabaltiesa skata neiroķirurga Āra Audera krimināllietu. Galīgā apsūdzība viņam uzrādīta par vairāk nekā 40 000 latu izkrāpšanu 77 noziedzīgās epizodēs. Apsūdzība uzrādīta par krāpšanu lielā apjomā.

Auders, būdams Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas Mugurkaula ķirurģijas centra vadītājs, strādāja turpat – slimnīcas telpās - privātpraksē. Kad slimnīcā ar ģimenes ārsta norīkojumu ieradās pacienti, kuriem bija nepieciešama mugurkaula operācija, viņš par to prasīja naudu, lai gan par operāciju samaksāja slimokases, - tā liecina apsūdzība.

Pacientiem ārsts apgalvojis, ka slimokasē nav naudas operācijas samaksai, tāpēc var nākties ilgi gaidīt rindā. Vienlīdz viņš apgalvojis, ka, neveicot tūlītēju ķirurģisku iejaukšanos, pacientiem varētu rasties būtiski sarežģījumi. Un tā nu – pacienti ticēja un maksāja. ... Līdz 2003. gada janvārim, kad ogrēniete Vilciņa lūdza Ģenerālprokuratūru izvērtēt Audera rīcību, iekasējot dubultu samaksu – gan no pacientam, gan slimokases.

Krimināllikuma pants, pēc kura tagad Auderam uzrādīta apsūdzība, paredz cietumsodu no 5 līdz 13 gadiem vai arī naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām ar mantas konfiskāciju vai bez tās.

Pēc tam, kad prokurors tiesā lūdza Auderu sodīt ar pieciem gadiem cietuma, sašūpojās vai visa „medicīnas darbinieku ierinda”.

Ķirurgs Jānis Zaržeckis domā, ka Auders noteikti ir jāsoda, bet sodam jābūt samērīgam. Cietumsods esot pārāk bargs. Zaržeckis nebaidās arī atklāt, ka līdzīgi kā Auders ik dienas rīkojas daudzi, bet sodīts tiks tikai viens.

Jānis Zaržeckis, Ādažu privātslimnīcas virsārsts: „Ir ļoti daudz ārstu, kas panāk ar pacientu vienošanos, kādu atlīdzību saņems. Cita lieta, ka nenoformē. Tā ir mutiska vienošanās. Citi ārsti vienošanos nepanāk, bet dod zīmes, mājienus, cik vajadzētu maksāt. Es nezinu, kurš gadījums sliktāks, – vai tas, ja ārsti dod mājienu, vai Auders, kurš skaidri pateicis, cik vēlas saņemt, un pacienti to akceptēja.”

Report.: Ārsts Māris Pļaviņš gan sarunu ar mums sāk no citas puses. Viņš stāsta par ārsta ētiku. Cik augstu tās latiņa bijusi pacelta dakterim Auderam, mums atliek secināt pašiem.

Māris Pļaviņš, P. Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētājs: „Nevar jau ārsta vai māsas darba katru pussolīti pārvērst naudā. Jūs pieejat pie slimnieka, pasmaidāt, noslaukāt sviedrus no viņa pieres, iedodat malku ūdens. Nevar taču par katru savu laipnību, līdzjūtību pārvērst skanošās monētās. Par mediķiem saka – tas ir kalpot cilvēkiem, kalpot augstāku mērķu vārdā.”

Report.: Arī Pļaviņš negribētu redzēt neiroķirurgu aiz restēm. Viņš domā, ka Auders jau zināmā mērā ir sodīts – ar sabiedrības negatīvo nostāju un ar to, ka, būdams jauns un spēcīgs ķirurgs, vairākus gadus jau nestrādā profesijā.

Veidojot sižetu, runājām arī ar ārstiem, kas Auderu salīdzināja par rūgstošu burbuli, kam bijis jāpārsprāgst, kas teica, ka stāsts par viņa „zelta rokām” ir tikai preses uzpūsts mīts. Un tomēr arī šie mediķi, kas gribēja palikt anonīmi, cietumsodu uzskatīja par pārāk bargu.

Cilvēku viedokļi ir viena lieta, bet tiesa būs tā, kas lems sodu bijušajam veselības ministram, ķirurgam Ārim Auderam. Viņš tiesā atteicās no pēdējā vārda un savu vainu apsūdzībās neatzīst. Spriedumu Auderam tiesa pasludinās 10. martā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu