Mājokļos parādās dažādu veidu videonovērošanas kameras

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairs nevienu neizbrīna videokameru atrašanās dažādās publiskās vietās – veikalos, bankās, autoostās, lidostās un citviet. Domājot par savu drošību, īpaši privātmāju iedzīvotāji pamazām savus īpašumus aprīko ar videonovērošanas sistēmām. Jautājums par dūmu detektoriem jaunajos apbūves projektos kļuvis par ikdienu, jo tagad tie automātiski jāiebūvē ikvienā dzīvokli.

Vēsturiski pirmās videonovērošanas kameras parādījušās pagājušā gadsimta otrā pusē, kad priekšnieki tās lika, lai izsekotu darbiniekus. Tās gan bija vairāk domātas kā kontroles mehānismi, lai pārbaudītu darba procesu, taču mūsdienās videonovērošanas sistēmas kļuvušas tik gudras un komplicētas, ka tās ne tikai rāda monitorā attēlu, bet trauksmes gadījumā ar īpašas sistēmas palīdzību nosūta SMS vai MMS uz īpašnieka mobilā tālruņa numuru.

Ja videosignāla apstrādes iekārtas ir uzstādītas ar tādu programmu, kas nodrošina piekļuvi interneta serveriem, tad ērtā veidā jebkurā stacionārā vai portatīvajā datorā var redzēt, kas notiek uzstādīto kameru darbības zonās.

Kam šāda veida pakalpojumi varētu būt noderīgi? Pirmām kārtām privātmāju īpašniekiem. Ērtā un salīdzinoši vienkāršā uzstādīšanas un uzturēšanas sistēma dod brīvu iespēju pārraudzīt gan lielākas mājas, gan vienkārša dzīvokļa kāpņutelpu.

Atkarībā no tā, cik lielu datu apjomu nepieciešams uzkrāt, drošības dienestu speciālisti iesaka iegādāties ciparu formāta kameras, kuru attēls ir vairākas reizes kvalitatīvāks. Mūsdienīgās digitālās tehnoloģijas ļauj momentā atrast sev interesējošo notikumu ieraksta vietu, norādot parametrus: laiks, datums un attiecīgās kameras numurs. Trauksmes gadījumā ir iespēja raidīt ziņu uz apsardzes firmu vai īpašnieka norādīto tālruni.

Pie dažādām iestādēm un privātmājām redzamas arī kupolkameras. Tajās iebūvēts sarežģīts mehānisms, kas ērtā veidā ļauj pievilkt bildi tuvāk, lai labāk saskatītu personu sejas.

Kupolkameras pirmām kārtām ir domātas procesu detalizētai novērošanai, un ar to palīdzību var redzēt, piemēram, automašīnas numuru, priekšmetu, kuru cilvēks tur rokās, vai arī novērojamās personas datora monitoru. Firmas piedāvā iegādāties sešu veidu kupolkameras:

ar caurspīdīgu akrilu (nav gaismas zuduma), dūmakainu akrilu (neliels gaismas zudums), hromētu spoguli (pieskaņošanai interjeram), zelta spoguli. Dažas kameras ir aprīkotas ar īpašiem trieciendrošiem korpusiem un šo kameru kupoli ir no izturīga polikarbonāta.

Videokamera var darboties gan iekštelpās, gan arī ārpusē. Ja kamera tiek uzstādīta ārpusē, tā tiek aprīkota ar hermētisku apvalku. Parastās kameras darbojas no nulles līdz plus 50 grādiem, savukārt tās, kurām aprīkojumā ietilpst sildītājs un dzesētājs, spēj darboties no mīnus 40 līdz plus 50 grādiem pēc Celsija.

EKSPERTA VIEDOKLIS

Georgijs OSIPOVS, ISECO Security Technologies pārdošanas nodaļas vadītājs:

– Ja cilvēks vēlas novērot to, kas notiek dzīvoklī vai mājā, pašam neesot klāt, ērts līdzeklis tam ir divu līdz sešpadsmit videokameru pieslēgšana videoserverim. Tikpat labi var uzstādīt vienu kameru, taču tādā gadījumā kopējās drošības sistēmas izmaksas būs augstākas. Tas nozīmē to, ka mājā uzstādītās kameras signālu sniedz videoserverim, kuram saimnieks var pieslēgties ar mobilā telefona vai mini kabatas datora palīdzību. Šādā gadījumā jebkurā mirklī no ikvienas pasaules vietas var redzēt, kas tiešraidē notiek jūsu mājā.

Tāpat ikvienā mājoklī ieteicams uzstādīt signalizāciju. Piemēram, jaunajos projektos būvnormatīvi pieprasa obligātu prasību tajos automātiski iebūvēt ugunsdrošības sistēmu. Dažādas firmas piedāvā vairāku veidu signalizācijas, kuras viegli var integrēt mājas interjerā. Jebkurā trauksmes gadījumā saimniekam ir iespēja mobilajā telefonā saņemt īsziņu vai zvanu.

Privātmājās var ierīkot audionamruni vai videonamruni, lai, neatverot durvis, ekrānā redzētu, kas ieradies ciemos. Šāda veida iekārtas dod papildu drošību pret nevēlamiem viesiem.

Piemēram, Spānijā ražots krāsains mājas namrunis maksā 325 latus, tas nozīmē, ka pircējs saņem augstas kvalitātes sistēmu, kas spēj nodrošināt viņam mieru mājās. Lētākās videokameras Latvijas tirgū iegādājamas no 20 latiem (ražotas Ķīnā) līdz augstākā līmeņa infrasarkanajām kamerām, kuru cena sasniedz 1500 latu (ražotas Eiropas Savienībā un ASV). Ja mājoklis aprīkots ar drošības sistēmām, dodoties atvaļinājumā, varat būt droši, ka mājās bez jūsu ziņas nekas neparedzēts nenotiks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu