Šef, esmu grūta!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

Šefs ir tas cilvēks, kuram par tavu grūtniecību vajadzētu uzzināt ja ne gluži pirms visiem ģimenes locekļiem, tad vienam no pirmajiem gan. Ja priekšniekam šo ziņu pienesīs baumotāji, tad to jau var dēvēt par tavas lojalitātes trūkumu.

Personāla speciālisti uzskata, ka Rietumu pasaulē vissaprotošākie esot amerikāņu priekšnieki. Tas tāpēc, ka šīs valsts likumdošanā noteikts: sieviete darbā atgriežas jau pāris mēnešus pēc dzemdībām. Briti un vācieši esot iecietīgi, bet īpašu sajūsmu par darbinieces «stāvokli» neizrāda. Toties daudz sūdzību esot par frančiem. Tur vairākums uzņēmumu vadītāju uzskata — ja sieviete grib bērnus, tad karjerai strīpa pāri.

Arī pienākumi, ne tikai tiesības

Ja pieņemam, ka Latvijā jaunās māmiņas ir tajā riska grupā, kam ir visgrūtāk atgriezties darba tirgū, tad arī pie mums situācija nav spoža. Tajā pašā laikā jāatgādina, ka darba likumdošanā visas topošās mātes tiesības ir precīzi formulētas, un sievietei nav jādreb šefa priekšā, jo atlaist grūtnieci ir ļoti sarežģīti. Ja darbiniece būs lietišķa, atklāta, zinās savas tiesības un arī pienākumus, tad par sarunu ar priekšniecību nav jāuztraucas. Arī personāla speciālisti brīdina, ka darba devējs nespēj būt saprotošs pret nekaunīgu grūtnieci, kas melojusi un stājusies darbā jau grūtniecības stāvoklī; kura piesakās realizēt svarīgu projektu un pēdējā brīdī to izgāž, jo palikusi stāvoklī; kā arī pret tādu, kas, aizbildinoties ar grūtniecību, nepilda tiešos darba pienākumus. Te jāatgādina, ka darba kavējumi grūtniecei tiek attaisnoti tikai tad, ja ir iesniegta ārsta zīme. Par paviršu attieksmi pret darba pienākumiem var izteikt rājienus, samazināt vai atņemt piemaksas. Savukārt grūtniecei, kas saskaras ar šefa neizpratni un dusmu izvirdumu, ir visas tiesības pēc bērna kopšanas atvaļinājuma neatgriezties šajā darbavietā.

Svarīgā saruna

«Viņa sāka uz mani bļaut, ka mūsdienu jaunatne neko nezina par kontracepciju. Ka mēs, jaunās sievietes, esam egoistiskas un domājam tikai par sevi. Viņa teica vēl visādas nejaukas lietas. Skaidri zināju, ka pēc bērniņa piedzimšanas šajā darbā vairs neatgriezīšos,» savu sarunu ar privātas grāmatvedības pakalpojumu sniegšanas kompānijas vadītāju atceras Dace. Viņa šobrīd ir dekrēta atvaļinājumā un jau saņēmusi vairākus darba piedāvājumus citās firmās.

Psiholoģe Vita Kalniņa jaunajām māmiņām iesaka nopietnajai sarunai ar šefu piemeklēt atbilstošu brīdi. Piemēram, nedarīt to neilgi pēc īpaši saspringtas sapulces, kā arī īsu brīdi pirms vai pēc atvaļinājuma. Ideālā gadījumā sarunai vajadzētu notikt brīvā un draudzīgā gaisotnē. Par savu grūtniecību sākumā jāpasaka priekšniekam. Jau pirmajā sarunā ar priekšnieku vajadzētu būt aptuvenam priekšstatam par to, kā iztēlojies savu nākotni saistībā ar darbu. Neviens tavu darbu nepārzina tik labi kā tu pati, neviens labāk par tevi nespēj izvērtēt, kādus darba pienākumus var sadalīt pārējiem, kādus varbūt varēsi veikt pati, būdama mājās. Deviņi grūtniecības mēneši ir pietiekami ilgs laiks, lai būtu iespējams izdomāt sava veida plānu, kas un kā notiks, kamēr tevis nebūs darbā. Tāpēc jaunums ir jāzina arī kolēģiem, kuri tevi aizvietos. Taču jāatceras, ka ne katra ultrasonogrāfā iegūtā mazuļa bildīte ir jāparāda visiem! Dažus tas vienkārši neinteresēs, bet citiem varbūt nemaz nevar būt bērnu.

Ko nevajag darīt?

  • Gaidīt, kamēr puncis jau ir tik liels, ka priekšnieks to pats pamana.
  • Gaidīt, kad priekšniekam baumu līmenī to pastāsta kolēģes/kolēģi.
  • Tēlot, ka ir slikti, saucot ātro palīdzību, lai ar šādu teātri to darītu zināmu visiem.
  • Ziņu pavēstīt uzbrūkošā tonī, draudot uzreiz tiesāties, ja šefs kaut ko iebildīs.

Saprotošāko priekšnieku tipi:

  • vīrieši, kuri paši nesen kļuvuši par tēviem;
  • vīrieši un sievietes gados, kas nesen kļuvuši par vecvecākiem;
  • homoseksuāli orientēts priekšnieks.

<em>www.calis.lv</em>

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu