Klasiskais skaistums vairs nav modē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV zinātnieki veikuši pētījumu, kurā salīdzinājuši cilvēku sejas vaibstus un viņu veselības kartes. Konstatēts, ka tie, kam sejas bija simetriskas un pareizi veidotas, bija arī veselīgāki un retāk slimoja. Viņi vienlaikus izraisīja vairāk simpātiju, jo zemapziņā potenciālie partneri tos uztvēra kā veselīgus dzimtas turpinātājus. Pētnieki uzskata, ka cilvēki ar simetriskiem sejas pantiem vairāk piesaista pretējā dzimuma uzmanību un viņiem veidojas labākas attiecības ar citiem cilvēkiem.

Vaicājām, ko par sejas simetriju, tās saistību ar veselību un skaistumu domā mūsu pašmāju eksperti, kas savā darbā diendienā sīki un smalki iedziļinās katrā sejas niansē.

Plastikas ķirurgs Jānis Zaržeckis un portretu gleznotājs Juris Ģērmanis ir vienisprātis, ka pilnībā simetriska seja nav nevienam no mums.

Jānis Zaržeckis, plastikas ķirurgs: „Nu, ja es runāju pavisam godīgi, tad visas sejas ir asimetriskas un tādu, kas ir ideāli simetriskas, nav.”

Juris Ģērmanis, gleznotājs: „Es, kā gleznotājs, kā mākslinieks, es savā mūžā ļoti daudz portretu esmu gleznojis, nu jau simtos varētu skaitīt, es tieši tādu, kam būtu simetriska, neesmu atradis. Uzacis viena augstāk, viena zemāk, mutes kaktiņi – viens augstāk, viens zemāk - tas ir tik tipiski, tas ir tik raksturīgi, un sejā jau darbojas sejas muskulatūra, ir tipiskās, raksturīgās grimases, ko katrs lieto jeb ir pieradis.”

Jautājot, vai pēc mediķa Zaržecka domām ir kāda saistība starp sejas simetriju un veselības stāvokli, atšķirībā no ASV zinātniekiem, kas uzskata - jo simetriskāka seja, jo labākas spējas cīnīties ar slimībām, viņš domā, ka tik viennozīmīgi tas viss nav.

Jānis Zaržeckis: „Nu es tā nedomāju, tas diez vai statistiski attaisnotos tāds pētījums, ja jūs tādu veiktu, jo veselība ir atkarīga no ļoti daudziem citiem faktoriem. Var būt ļoti nesimetrisks cilvēks, bet ļoti vesels, un var būt simetrisks un viņam var būt kāda saslimšana, kas traucē dzīvot. ”

Sabiedrībā pieņemts uzskatīt, ka cilvēki ar simetriskiem sejas vaibstiem ir skaistāki, savukārt abi pašmāju eksperti gan tam nepiekrīt, sniedzot savu skaistuma definīciju un atklājot, kas tad šobrīd ir modē.

Juris Ģērmanis: „Gleznotājs jau, mākslinieks meklē to raksturīgo, un taisni kaut kāda raksturīgā iezīme, jeb, kā saka tautas valodā, – rozīnīte, tas ir tas, kas piesaista, un to arī varētu uzskatīt par skaistumu. ”

Jānis Zaržeckis:„Konstatēts, ka tas, kas ir pats skaistākais, ir kaut kas ļoti viduvējs un, ja saliktu kopā ļoti dažādas atšķirīgas sejas, atšķirīgiem sejas vaibstiem, tad mēs iegūtu kaut ko vidēju, vienu līdzīgu, kas ir līdzīga tai meitenei no žurnāla vāka. Tā ka no vienas puses tā ir ļoti liela viduvējība; vai tas ir interesanti, es nezinu. Ja jūs skatīsieties tādus nopietnus izdevumus kā VOGUE un citus – viņi sāk meklēt fotomodeļus ar īpatnībām, lai būtu tieši asimetriskāka seja, lai būtu vasaras raibumi, lai būtu kaut kāda rozīnīte, lai viņas būtu dažādas, lai viņas nebūtu visas vienādas. ”

Tātad meklēsim savas rozīnītes, bet tiem, kam šķiet, ka viņiem tādu nav, – iesaku nesatraukties – jo rozīnes taču sev varam nopirkt arī veikalā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu