Pieprasījums pēc ietekmējamiem cilvēkiem - ielikteņiem nav mazinājies (22)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Ja bijušais Jūrmalas mērs Juris Hlevickis, kurš uzņēmās "atbildību" par lielāku zivju saduļķoto ūdeni tā saucamās Jūrmalgeitas lietā, būtu vienīgais, kas sēž cietumā - to varbūt varētu uzskatīt par atsevišķu gadījumu. Tagad cietumsods par kukuļošanu draud vēl vienam bijušajam Jūrmalas mēram - Raimondam Munkevicam*.

* Kopumā domstarpības ar likumu bijušas četriem Jūrmalas domes vadītājiem.

Tam, kas notiek Jūrmalā, ir sistēmisks raksturs

Ne viens vien jautā - kur tad Jūrmalā paslēpts tas medus pods, kura dēļ tik daudzi ir gatavi riskēt pat ar brīvību, lai pie tā tiktu. Jūrmalā skrējiens pēc varas nav apturams. Daudzi negrib atzīt savu tuvošanos finiša taisnei, tāpēc par katru cenu cenšas saglabāt savu pozīciju. Vēlme šeptēties ir tik liela, ka daži  Jūrmalas politiķi savu maratona skrējienu beidz aiz restēm.

Ne velti uz padsmit deputātu vietām raujas divdesmit saraksti. Katram ir savas intereses, un tikt pie šprices šajā pilsētā nozīmē ne tikai lobēt savus un partijas projektus, gūt naudu, varu un ietekmi, bet arī prestižu. Un pēdējais šajā sarakstā spēlējot vislielāko lomu, jo Jūrmala – tas ir zīmols, bet zīmols ļoti dārgi maksā.

Filips Rajevskis, LNT eksperts, politologs: "Tas arī Krievijā ir brends, kas rada naudas spiedienu uz šo mazo pašvaldību. Un tāda problēma var rasties jebkurā pašvaldībā, kas būs nonākusi zem šāda spiediena."

Vajadzīgi cilvēki, kas ir ietekmējami

Inese Aizstrauta, bijusī Jūrmalas domes vadītāja: "Daudz krievu iegādājās īpašumus jūrmalā. Līdz ar to viņi ir ieinteresēti, lai pilsēta attīstās tā, kā viņiem tas ir izdevīgi un viņi to iecerējuši. Viņiem vajadzīgi cilvēki, kas ir ietekmējami."

Tāpēc atsevišķu personu cīņa par savu medus krēslu „ar visām četrām” neesot tikai viena cilvēka vēlme. Savs ieliktenis izdevīgs daudziem.

Inese Aizstrauta, bijusī Jūrmalas domes vadītāja: "Ir deputāti, kas ir vairākus sasaukumus. Tātad viņiem ir iestrādes. Ilgi strādājuši un saprot, ap ko lietas grozās. Bail pazaudēt savu amatu, jo pazaudēs ietekmi pār šiem procesiem."

Gandrīz katrās vēlēšanās Jūrmalā ir novērojama balsu pirkšana. Līdz ar to, lai situācija mainītos un pilsēta  nevis uz pāris mēnešiem, bet ilgāku laiku iegūtu saimnieku, ir jāmainās arī vēlētājam.

Elita Veidemane, jūrmalniece, laikraksta „Neatkarīgā Rīta Avīze” redaktores vietniece: "Diemžēl bomži un tie, kas nodzērušies, ir laimīgi saņemt šos piecīšus, pudeli vai gaļas kluci un gatavi atdot savu balsi par jebkuru."

Tikmēr bijušais domnieks Igors Dreija par varu runā nelabprāt, lai gan viņš, pēc jūrmalnieku teiktā, bija viens no tiem, kas arī tiecies pēc īpašā statusa pilsētā. Turklāt šaurās aprindās viņu dēvē par "kasieri", jo viņš esot bijis tas, kurš katram projektam meklējis arī "sponsorus".

Igors Dreija, bijušais Jūrmalas domes deputāts: "Es biju deputāts. Mani pamācīja, bet sapratu, ka labāk dzīvot te, nekā tajā barā.

Vara un nauda esot pārbaudījums, kuram iziet cauri daudzu pilsētu vadītājiem. Taču „iekrīt” tikai tie, kuri neredz mēru savām darbībām, un līdz šim par klaunādi visbiežāk tika padarīta tieši Jūrmala.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu