Vai tu arī sirgsti ar “Bada spēļu” slimību? (23)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jā, jā – varu atzīties, ka arī mani šī tīņu triloģija “Bada spēles” (The Hunger Games) ir aizrāvusi, atstumjot vakaros lasīt sen ieplānotos klasiķu darbus, kas tagad, pieklājīgi sakrauti kaudzītē, gaida savu kārtu.

Vakar braucot sabiedriskajā transportā, ievēroju kāda eleganta vīrieša rokās pazīstamu grāmatas vāku, tikai grāmatas eleganto melno vāku šoreiz rotāja ugunssarkana krāsa. Un tad sapratu, ka šonedēļ  grāmatnīcu plauktos jau nonākusi Sūzenas Kolinsas “Bada spēļu” otrā grāmata “Spēles ar uguni”, ko, atzīšu, pati gaidīju ar lielām slāpēm. Pavērojot vīrieti, kurš tik tiešām bija pilnībā nodevies grāmatas saturam, sāku domāt - kas šajā literārajā darbā ir tāds, kas liek pieaugušiem, ikdienas biznesa darbos aizņemtiem cilvēkiem to neizlaist no rokām?... Tāpēc vēlējos šo apspriest arī ar jums, lasītāji...

Mjā, man pašai viss laikam sākās, ar kādas paziņas "apetelīgu"  ieteikumu par to, ka ir jāpamēģina. Gluži kā jauns, neizmēģināts ēdiens. Esmu cilvēks, kam vienmēr patīk izmēģināt ko jaunu, turklāt pēc nesen pabeigtā Lārsona detektīva “Meitene ar pūķa tetovējumu” kārojās pavisam citu žanru.

Protams, sākotnēji mulsināja grāmatas žanrs – fantastika tīņiem, bet šobrīd jāatzīst, ka, tāpat kā Potera mānija, arī šī grāmata bez vārda runas aizrauj.

Tagad jāatzīst, es pat nemanīju, kā nokļuvu līdz pirmās daļas beigām, bet sapratu, kādas “paģiras” no tās man radās – vajadzēja vēl! :) Nezinu, kas šajā grāmatā ir tas mistiskais kodējums, kas cilvēkiem to neļauj nolikt malā. Ilgas pēc trakulīgiem piedzīvojumiem, fantāzijas nebeidzamā pārsteigumu pasaule, grūti uzminami grāmatas notikumi vai brīžam nežēlīgie likteņa pavērsieni, kas neļauj ar mierīgu sirdi pabeigt grāmatas nodaļu pirms miega? Iespējams, tas ir vienkārši loģiski, ja atminamies, kā nesen sabiedrību aplipināja ar realitātes šova baciļiem... Grāmata ir spraigs skats uz romāna varoņiem ik mirkli. Kolinsa perfekti spēj aprakstīt varoņu bailes, naidu, izmisumu, alkas palikt dzīvam un arī, protams, mīlestību, kas spēļu ārprātā šķiet tik trausla un viegli ievainojama... Brīžam šķiet, ka pats lasītājs tur roku uz katra  varoņa pulsa.

Interesanti vērot, kā spēļu laikā cilvēki pārvēršas - aizmirstot cilvēcīgās īpašības. Romāns liek izdomāties, cik gan maz cilvēkam vajag, lai, nonākot badā, zaudētu saprātu...

Šausmu stāstu rakstnieks Stīvens Kings šo Kolinsas darbu ir nodēvējis par analogu aizraujošām videospēlēm: tu zini, ka tā nav patiesība, bet nespēj pārstāt tai ticēt... Kāds britu kritiķis pārliecināti prognozē, ka šī triloģija ar vienu pūtienu pārspēs Stefanijas Meieres vampīrsāgu “Krēsla”. Arī pati Meiere slavina konkurentu triloģiju, nodēvējot to par pašas pēdējā laika pērles cienīgu atradumu literatūrā: “Es biju tik ļoti apsēsta ar šo grāmatu, ka ņēmu to līdzi pat pusdienās un paslēpu zem galda stūra, lai tikai nebūtu jāpārtrauc lasīšana. Šis stāsts neatstāja manas domas vairākas naktis, jo pat tad, kad grāmatu biju izlasījusi, naktīs gulēju gultā un pārdomāju izlasīto!”

Romāna autore Sūzena Kolinsa

Par Sūzenu Kolinsu

 Sūzena Kolinsa (1964) ir slavena amerikāņu rakstniece, kura lasītāju atzinību ieguvusi ar bestselleru sēriju “Zemzemes hronikas” (The Underland Chronicles). Romānu triloģijas “Bada spēles” (The Hunger Games) pirmās grāmatas izdošanas tiesības ir pārdotas aptuveni 40 valstīs. Šā romāna mērķa auditorija ir neierobežota, un pēdējos gados tas ir bijis viens no visvairāk pirktajiem romāniem visā pasaulē, kļūdams par īstu sensāciju. Ideja par “Bada spēlēm” autorei radusies, skatoties realitātes šovu un vēlāk – pārraidi par karu. Tāpat romāna sižetam ir cieša saistība ar sengrieķu mitoloģiju un leģendu par Tēseju: Atēnās ik gadu jauni vīrieši un sievietes tika nosūtīti uz Krētu, kur tos atdeva saplosīšanai Mīnotauram, lai iebiedētu pārējos iedzīvotājus. Grāmata “Bada spēles” pirmo reizi tika publicēta 2008. gada 14. septembrī un līdz 2009. gadam bija nodrukāta jau 225 000 eksemplāru lielā tirāžā. Romāns ir tulkots gandrīz trīsdesmit valodās un izdots vairāk nekā trīsdesmit valstīs.

Par “Bada spēlēm”

Tas ir fantāzijas caurvīts vēstījums par sešpadsmit gadus veco Katnisu Everdīnu – meiteni, kura izaug pasaulē, kas ir pārcietusi vairākas spēcīgas katastrofas... No kādreizējās Ziemeļamerikas pāri ir palikušas tikai drupas. Iepriekš tik vareno kontinentu tagad dēvē par Panemas valsti. Tā ir sadalīta 12 reģionos. Valsti pārvalda visu redzošā valdība no galvaspilsētas Kapitolijas. Katru gadu galvaspilsēta organizē bada spēles. Uz tām katram reģionam jāsūta viens zēns un viena meitene. Cīņa notiek uz dzīvību un nāvi. Šis ir romāns gan par patiesu draudzību un mīlestību, gan arī par naidu, alkatību un nežēlību. Sūzena Kolinsa romānā apraksta Katnisas cīņu par izdzīvošanu, cieņu un iespēju atgriezties mājās, atklāj cilvēka fizisko un prāta spēju robežas un stāsta par to, ka izdzīvošanas vārdā cilvēks ir gatavs uz visu. Romānā “Bada spēles” lasītāji atpazīs arī mūsdienās tik populāro realitātes izdzīvošanas spēļu sastāvdaļas – stratēģijas un alianses, uzvaras un zaudējumus –, taču bada spēlēs likmes ir krietni vien augstākas...

Tas, kas lasītājus pārsteidza Sūzenas Kolinsas triloģijas pirmajā daļā „Bada spēles”, atgūs jaunu spēku un spraigumu triloģijas otrajā daļā „Spēle ar uguni”. Iemīļotie varoņi atgriezīsies, lai turpinātu cīnīties par savu dzīvību un brīvību. Lasītājiem būs iespēja atkal dzīvot līdzi sāpēm un pārdzīvojumiem, ar ko ik uz soļa nākas sastapties Sūzenas Kolinsas brīnišķīgajiem un vienlaikus sarežģītajiem raksturiem. “Spēle ar uguni” apburs ar sižeta vienreizīgumu, fantastisko vidi, kas ir tik reāla, romantiska un reizē šausminoša.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu