Cēsu novadā aizliedz ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cēsu novadā uz pieciem gadiem noteikts aizliegums audzēt ģenētiski modificētos (ĢM) kultūraugus, informēja Cēsu novada pašvaldības pārtsāve Ieva Karlsberga.

Sabiedriskās apspriešanas rezultātā Cēsu novada domes deputāti pieņēma lēmumu, ka Cēsu novada administratīvajā teritorijā, kurā ietilpst Cēsu pilsēta un Vaives pagasts, ir aizliegts audzēt jebkādus ģenētiski modificētos kultūraugus. Aizliegums ir noteikts uz pieciem gadiem.

Deputāti arī apstiprināja saistošos noteikumus, kuri stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā «Cēsu Vēstis».

ĢM kultūraugu audzēšana patlaban aizliegta jau 36 Latvijas pašvaldībās, savukārt vēl 37 novados patlaban publicēts pašvaldības nodoms par aizliegumu ĢM kultūraugu audzēšanai un notiek ieceres publiskā apspriešana.

Patlaban Eiropas Savienībā atļauts audzēt tikai divas ģenētiski modificētas augu kultūras - kukurūzas šķirni «MON 810», no 1998.gada, un «Amflora» kartupeļu šķirni, no šī gada.

Iepriekšminētā kukurūzas šķirne ir radīta, lai būtu izturīga pret sakņu kaitēkļiem, kuru Latvijā nemaz nav. Atļauju audzēt ģenētiski modificētus kartupeļus patlaban plāno izmantot tikai tās izstrādātājs Vācijas koncerns «BASF», kas uzsver, ka modificētie kartupeļi netiks izmantoti cilvēku uzturā. Tos paredzēts izmantot rūpnieciskām vajadzībām, piemēram, lai iegūtu kartupeļu cieti, ko iespējams izmantot papīra ražošanā. Modificētos kartupeļus varētu izmantot arī lopbarībai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu