Smiltenes novadā nedrīkstēs audzēt ģenētiski modificētus kultūraugus (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Smiltenes novada dome nolēmusi aizliegt Smiltenes novadā audzēt ģenētiski modificētos kultūraugus. Pašvaldība pieņēmusi saistošos noteikumus «Par aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai Smiltenes novadā», kas stāsies spēkā pēc Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas atzinuma saņemšanas.

Šie noteikumi nosaka, ka ģenētiski modificētos kultūraugus aizliegts audzēt Bilskas, Blomes, Brantu, Grundzāles, Launkalnes, Palsmanes, Smiltenes un Variņu pagastā un Smiltenes pilsētā.

Pēc noteikumu apstiprināšanas aizliegums būs spēkā piecus gadus. Lēmuma izpildi kontrolēs Valsts augu aizsardzības dienests.

Smiltenes novada domes izpilddirektors Kārlis Lapiņš skaidro, ka lēmums par ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanas aizliegumu pieņemts arī kaimiņu novados.

Deputāti lēmumu atbalstīja un, apspriežot «ģenētisko augu» ietekmi uz apkārtējo vidi, pat pajokoja par «bitēm pūču lielumā».

Novada deputāte, pašvaldības lauku attīstības speciāliste Dzintra Ķikase skaidro, ka visbiežāk audzētie ģenētiski modificētie kultūraugi ir kukurūza un kartupeļi.

«Paskatoties pētījumu materiālus, jāsecina, ka šādi izaudzētā pārtika, ko lietojam, ne tikai ietekmē mūsu veselību, bet arī sagrauj zemi un tajā mītošos tārpiņus, un tālāk tas ietekmē paaudžu paaudzes. Esam par to, ka vajadzētu arī mums pieņemt šos noteikumus un aizliegt audzēt šādus kultūraugus,» domes sēdē skaidroja Dz. Ķikase.

Deputāte arī piebilst, ka, piemēram, ģenētiski modificētos kartupeļus var atpazīt jau pēc izskata, jo tie ir daudz lielāki par parastajiem tupeņiem.

«Šādi kultūraugus var izaudzēt ātrāk un lētāk. Vienīgās bažas - aizliedzot šo metodi, nebūsim konkurētspējīgi attiecībā pret ģenētiski modificēto kultūraugu audzētājiem Lietuvā un Polijā. Tik lēti kā viņi mēs ražu neizaudzēsim,» savu viedokli sēdē izteica deputāts, Smiltenes pagasta zemnieks Ivars Ādamsons.

Ja novada dome saņems lauksaimnieku iesniegumu, ka lēmums aizliegt audzēt ģenētiski modificētus kultūraugus Smiltenes novadā ietekmē viņu konkurētspēju, tad pārskatīs šo lēmumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu