Rīgā veiksmīgi nolaidusies pirmā lidmašīna (400)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Īslandes vulkāna izvirduma radītā pelnu mākoņa dēļ lidojumi no Rīgas lidostas nenotika arī visu nakti. Civilās aviācijas aģentūras direktora vietnieks un Aeronavigācijas daļas vadītājs Māris Čerņonoks portālam TVNET pastāstīja, ka Latvijas gaisa telpa būs slēgta līdz otrdienas rītam pulksten 9. Tomēr šorīt Rīgā veiksmīgi nolaidusies aviokompānijas "Aerosvit" lidmašīna. Oficiāla lēmuma par Latvijas gaisa telpas pilnīgu atvēršanu vēl nav. Patlaban speciālisti par to spriež.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Pievienota jaunākā informācija

Čerņonoks šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja, ka pagājušajā naktī Latvijas gaisa telpu šķērsojušas septiņas tranzīta lidmašīnas. Latvijas gaisa telpa joprojām atvērta tranzīta lidojumiem augstumā virs sešiem kilometriem.

"Līdz rīt pulksten 9 saglabājas esošie ierobežojumi," viņš pirmdien vakarā teica.

Čerņonoks sacīja, ka speciālisti saņēmuši Vācijā šodien veikto testa lidojumu rezultātus. Pilnībā ar tiem nav bijis laika iepazīties, taču kopumā tie esot pozitīvi.

Tāpat "airBaltic" šodien veica divus pārbaudes lidojumus. Viens bijis no Bergenas uz Viļņu, otrs - no Romas uz Viļņu. Kompānija vēl nav pilnībā izpētījusi lidojumu rezultātus, taču visumā tie esot labi.

Iespējams, vulkāna putekļu mākonis nav tik bīstams, kā iepriekš likās.

Iespējams, veiks testa lidojumus arī Latvijā

Otrdien no rīta tiksies nozares speciālisti un spriedīs par jaunāko situāciju, tostarp izvērtēs saņemto informāciju par testa lidojumiem. Līdzīgus lidojumus otrdien varētu veikt arī Latvijā. Pagaidām Latvijas gaisa zonā nav bijis neviens testa lidojums.

Situācija - mainīga

No rīta Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs portālam TVNET teica, ka situācija vairākās Eiropas valstīs ir uzlabojusies. Piemēram, Skandināvijas ziemeļu daļa ir brīva no mākoņa. Arī daļa Dienvideiropas ir brīva no putekļu mākoņa. Savukārt kaimiņvalstīs Lietuvā un Baltkrievijā situācija pasliktinās un gaisa telpu varētu nākties atkal slēgt, kaut arī patlaban tā ir atvērta.

Speciālisti spriedīs, ko darīt

Gorodcovs norādīja, ka Īslandes vulkāna izvirduma radītā pelnu mākoņa un atcelto avioreisu dēļ šodien gaidāmi nozīmīgi lēmumi no Eiropas atbildīgajām institūcijām. Šodiena uzskatāma par tādu kā lūzuma punktu. 

Eiropas Savienības transporta ministri pirmdien vienojās pieņemt lēmumus par gaisa telpu atvēršanu lidojumiem, ne tikai balstoties uz meteorologu prognozēm, bet arī veicot testa lidojumus katrā valstī, tostarp Latvijā.

Šodien notikusi arī Latvijas iesaistīto pušu - Civilās aviācijas aģentūras, Rīgas lidostas, "Latvijas gaisa satiksmes" un aviosabiedrību pārstāvju - tikšanās. Tajā analizēta situācija. Amatpersonas vienojušās sekot līdzi situācijai. Secināts arī, ka atcelt ierobežojumus nav pamata.

Latvijai radīti aptuveni miljons latu zaudējumi

Vulkāna pelni, apturot gaisa satiksmi virs Latvijas, jau radījuši aptuveni miljona latu lielus zaudējumus. Tā liecina Satiksmes ministrijas apkopotā informācija, ziņo Latvijas radio. Lai to daļēji kompensētu, ministrija lūgs finansējumu no Eiropas Savienības līdzekļiem.

"airBaltic" reisi atcelti līdz otrdienas rītam

Savukārt Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" ir atcēlusi paredzētos lidojumus no Rīgas līdz otrdienas pulksten 9. Kompānija brīdina pasažierus, ka lidojumi iespējams tiks atcelti arī vēlāk. Jaunākā informācija tiks sniegta otrdien pulksten 9. Atcelti ir arī visi "airBaltic" lidojumi no lidostām Eiropā, Skandināvijā, Tuvajos Austrumos un NVS valstīs.

Eiropā daļēji atjauno aviosatiksmi

Aģentūra AFP ziņo, ka vairākās Eiropas pilsētās šodien tomēr ir atjaunota aviosatiksme. Piemēram, Zviedrijā darbu atsākusi Stokholmas lidosta, ir atvērta arī Austrijas gaisa telpa un pirmās lidmašīnas jau ir pacēlušās no Vīnes. Somijas varasiestādes pašlaik ir atjaunojušas aviosatiksmi Tamperes un Turku lidostās, darbu ir atsākušas arī Rumānijas starptautiskās lidostas. Helsinku lidosta pagaidām paliek slēgta, bet mazajām lidmašīnām ir atļauts lidot ne augstāk par 900 metriem. Spānijas teritorijā darbu ir atsākušas visas lidostas, Vācijā - pagaidām tikai sešas, bet Francijā aviosatiksme ir atjaunota galvenokārt valsts dienvidos. Toties Šveices un Beļģijas gaisa telpa būs slēgta vismaz līdz pirmdienas vakaram.

Lidosta tukša

Lidostas "Rīga" sabiedrisko attiecību speciālists Mārtiņš Langrāts Šorīt intervijā LNT atklāja, ka lidosta ir tikpat kā tukša - tādējādi secināms, ka cilvēki par jaunumiem aviosatiksmē interesējas ar mediju starpniecību, pa tālruni vai internetā un velti nenīkst lidostā. Cilvēkiem būtu jāsaglabā miers arī tad, kad tiks paziņots par gaisa telpas atvēršanu, skaidro Langrāts. Tad cilvēkiem, pirmkārt, par reisiem un to laikiem jāinteresējas savās aviokompānijās un, otrkārt, lidostā. Reisi, visticamāk, notikšot atbilstoši tam sarakstam, kāds bija iepriekš, - tiesa, iespējamas nelielas izmaiņas un papildu reisi. 

Gaisa satiksme slēgta kopš ceturtdienas

Portāls TVNET jau vēstīja, ka kopš ceturtdienas Ziemeļeiropas un Centrāleiropas valstis ir slēgušas savu gaisa telpu vai galvenās lidostas, jo pelni, kas ir stikla, smilšu un akmens daļiņu maisījums, var nopietni sabojāt lidmašīnu dzinējus. Pasažieri visā Ziemeļeiropā meklē citus pārvietošanās līdzekļus, un vilcieni, autobusi un prāmji ir pārpildīti.

Eijafjallajekula vulkāna otrais izvirdums šomēnes sākās trešdien, kad tas izmeta pelnu stabu 8,5 kilometru augstumā.

Komentāri (400)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu