Eiropas rietumos un ziemeļos gaisa telpa joprojām slēgta (9)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: eumetsat.org

Īslandes vulkāna pelnu mākoņa izplešanās dēļ Eiropas gaisa telpa no Lielbritānijas līdz Baltijas valstīm un dienvidos līdz Rumānijai arī sestdien būs pilnīgi vai daļēji slēgta. Tomēr Lietuva un Norvēģija paziņojušas, ka lidojumus pakāpeniski atsāk.

Eksperti brīdina, ka lidojumiem bīstamais putekļu mākonis var Eiropā ietekmēt aviopārvadājumus arī turpmāko dienu laikā.

ASV armijas virspavēlniecība ziņo, ka tiek mainīti daudzu lidojumu maršruti, izmaiņas skārušas arī ievainoto evakuāciju no Afganistānas un Irākas.

Paralizētās gaisa satiksmes dēļ aviokompānijas ik dienu cieš 200 miljonu dolāru (100 miljonu latu) lielus zaudējumus.

Lielbritānijas Valsts Gaisa satiksmes dienests (NATS) apliecināja, ka "atbilstoši patreizējām prognozēm situācija sestdien dienas gaitā kļūs sliktāka". Lielbritānijas gaisa telpa slēgta līdz svētdienai plkst.1 naktī (pēc vietējā laika; plkst.3 pēc Latvijas laika).

NATS amatpersonas apliecināja, ka seko situācijas attīstībai un atkarībā no vulkānisko putekļu mākoņa pārvietošanās varētu dot atļauju veikt dažus vietējos lidojumus Skotijā un Ziemeļīrijā, kad tas būs iespējams.

Vienlaikus amatpersonas uzsver - "ir maz ticams, ka šodien tiks veikti daudzi lidojumi, un visiem, kas cer doties ceļojumos, pirms izbraukšanas uz lidostu vajadzētu sazināties ar savām lidsabiedrībām".

Lielbritānija ir viena no vairāk nekā 15 Eiropas valstīm, kur pelnu mākoņa dēļ noteikti lidojumu aizliegumi.

"Eurocontrol", kas koordinē gaisa satiksmi 38 valstīs, apliecināja, ka pelnu mākonis virzās austrumu un dienvidaustrumu virzienā, turklāt brīdināja "par nopietniem gaisa satiksmes traucējumiem [sestdien]".

Lidmašīnām mēģinot lidot caur vulkānisko putekļu mākoņiem, to dzinēji var aizsērēt un pārtraukt darboties, norāda aviācijas amatpersonas, skaidrojot, kāpēc notikusi nepieredzēti plašā lidostu slēgšana.

Pēdējo 20 gadu laikā reģistrēti 80 gadījumi, kad lidmašīnas ielidojušas vulkānisko pelnu mākoņos. Divām "Boeing 747" tik tikko izdevies izvairīties no katastrofām, 20 lidmašīnām tika nodarīti bojājumi, atgādina eksperti.

Austrija, Beļģija, Čehija, Dānija, Francija, Igaunija, Latvija, Lielbritānija, Nīderlande, Polija, Rumānija, Slovākija, Somija, Spānija, Šveice, Ungārija, Vācija un Zviedrija slēgušas lielāko daļu gaisa telpas.

Arī Serbija, Itālija un Baltkrievija slēgušas savu gaisa telpu daļēji, bet Bosnija - pilnībā.

Lietuva un Norvēģija paziņojušas, ka lidojumus pakāpeniski atsāk.

Zemo cenu lidsabiedrība "Ryanair" līdz pirmdienai plkst.12 (pēc Griničas laika; plkst.15 pēc Latvijas laika) atcēlusi visus lidojumus Skandināvijas un Baltijas valstīs.

Līdz ar gaisa satiksmes apstāšanos ceļotāji steidz izmantot dzelzceļa pakalpojumus. Kaut arī uzņēmums "Eurostar", kura ātrvilcieni brauc maršrutos no Londonas uz Parīzi un Briseli, norīkojis papildreisus, vietas vilcienos visiem brauktgribētājiem nepietiek.

Putekļi virs Rietumeiropas 17. aprīļa rītā
Putekļi virs Rietumeiropas 17. aprīļa rītā Foto: eumetsat.org
Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu