Īslandes vulkāna pelnu dēļ varētu atlikt Polijas prezidenta bēres (28)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Īslandes vulkāna izvirduma radīto Eiropas aviācijas problēmu dēļ var tikt atliktas Polijas prezidenta Leha Kačiņska un viņa sievas bēres, kas ir plānotas svētdien, piektdien paziņoja prezidenta administrācijas amatpersona.

Uz Kačiņska bērēm ir paredzējuši ierasties ASV prezidents Baraks Obama un daudzu citu valstu vadītāji. Tomēr viņu ierašanos var aizkavēt izvirduma izmestais pelnu mākonis, kura dēļ ir slēgtas daudzas lidostas Eiropas ziemeļos un rietumos, jo šis mākonis un tajā esošās stikla un akmens daļiņas var sabojāt lidmašīnu dzinējus.

Polijas civilās aviācijas iestādes piektdien slēdza lielāko daļu valsts gaisa telpas, to vidū arī Krakovas lidosta, kurā bija plānojuši ierasties ārvalstu bēru viesi. "Ja šis [pelnu mākonis] var ietekmēt notikumus un daži dalībnieki nespētu ierasties, tad var tikt apsvērts šāds variants" par bēru atlikšanu, sacīja prezidenta kancelejas darbinieks Jaceks Sasins.

Kačiņsku pāri ir paredzēts apbedīt Krakovas Vavela katedrāles kapsētā, kur atdusas Polijas monarhi, bijušie valsts līderi un citas slavenas personas.

Uz Kačiņsku bērēm plāno ierasties ASV prezidents Baraks Obama un viņa sieva Mišela, Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, visu trīs Baltijas valstu vadītāji - Latvijas prezidents Valdis Zatlers, Igaunijas valsts vadītājs Tomass Hendriks Ilvess un Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, kā arī Lietuvas eksprezidents Valds Adamkus.

Savu dalību šajā ceremonijā apstiprinājis arī Bulgārijas valsts vadītājs Georgijs Parvanovs, Vācijas prezidents Horsts Kēlers un kanclere Angela Merkele. Par savu dalību Kačiņsku apbedīšanas ceremonijā paziņojis arī Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, Čehijas prezidents Vāclavs Klauss, Spānijas premjers Hosē Luiss Sapatero un Kanādas valdības vadītājs Stīvens Hārpers. Tāpat ierasties plānojis Eiropas Savienības Padomes prezidents Hermans van Rompejs, Eiropas Parlamenta prezidents Ježijs Buzeks, Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu un NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens.

Jau vēstīts, ka Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, viņa sieva Marija un vēl 94 cilvēki, tostarp Polijas bruņoto spēku vadība un citas augstas amatpersonas, pagājušo sestdien gāja bojā pasažieru lidmašīnas katastrofā Krievijā netālu no Smoļenskas. Aviolainerī atradās 88 cilvēku liela Polijas amatpersonu delegācija, kas devās uz ikgadējo Katiņā nogalināto Polijas armijas virsnieku piemiņas pasākumu, kā arī astoņi apkalpes locekļi.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu