Dejo sporta klubā! (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kad balles beigsies un kājas būs “nodejotas”, atpūties un pēc tam turpini kustēties sporta klubā. Izvēlies sev tīkamu deju aerobikas veidu, un uz priekšu!

Gandrīz dejas terapija

Visnemīlīgākā sezona jālaiž pār galvu, jāizdejo ārā viss sliktais, atstājot vietu labām domām un izjūtām. Turklāt vienlaikus būsi parūpējusies par savu ķermeni, kas ir kā izslāpis pēc kustībām. Vai arī tu piederi pie tām, kurām nepatīk tikai vingrot, bet gribas atpūsties, gūt prieku, aizrautību, emocijas, vārdu sakot, gribas kaut ko aktīvu un atraktīvu? Ja tevi ik pa laikam velk uz diskozāles pusi vai nevari vienaldzīgi nostāvēt, kad skan mūzika, deju aerobika ir vispiemērotākais sporta veids nākamajam gadam. Protams, te sastapsi arī tos, kas vēlas “tusēt” un varbūt pat tusētāja būsi tieši tu (to drīksti!). Taču vienlaikus tev ir iespēja ne tikai iemācīties noteiktus deju soļus, bet arī izvingrināt savu mazliet iesīkstējušo ķermeni. Nodarbība savā ziņā ir dejas terapija, jo pēc tās jutīsies emocionāli piepildīta un gatava jauniem izaicinājumiem. Dažas sievietes uzskata – nē, es nekad nemācēšu dejot. Tas ir mīts – vispirms jāpārkāpj pāri stereotipam, ka tev ir “abas kreisās kājas”. Ja tu būtu astoņkājis, tad varbūt rastos kādas problēmas. Turklāt atceries – te deja un sports iet rokrokā. Labākais ir tas, ka deju aerobikā soļi tiek iemācīti pakāpeniski – no vienkāršākā uz sarežģīto – un ikvienā sarežģītības pakāpē vari arī apstāties. Ralfs Upmanis uzskata, ka nav svarīgi, vai tu dejo skaisti vai neglīti, vai tu māki dejot vai nepavisam to neproti, jo katram ir savas dejas izpausmes un katrs drīkst dejot, kā vēlas. Ja to saka fitnesa treneris, tas taču ir mierinājums, vai ne?! Pēc viņa vārdiem, vissvarīgākais ir tavs emocionālais gandarījums. Izvēloties deju aerobiku, mēs neapmeklējam nodarbību tikai tāpēc, lai saņemtu noteiktu fizisku slodzi un patrenētu problemātiskās muskuļu grupas, mēs vēlamies kombinēt sportu, deju un labu noskaņojumu. Atšķirība starp aerobiku vai trenažieru zāli un deju aerobiku ir tā, ka dejojot darbojas ne tikai muskuļi, bet arī smadzenes, jo kustības un horeogrāfija dejā ir daudz sarežģītākas nekā vienkāršā aerobikas nodarbībā. Taču, lai tas tevi nebaida, – treneris vienmēr sāk ar vienkāršāko!

 Kardioslodze nodrošināta

Deju aerobika ir ļoti labs kardiotreniņš. Kā ikviena aerobika, tā balstās uz kardioslodzi – vienalga, vai tā ir zemākas, vidējas vai augstākas intensitātes. Ir gan jāsoļo, gan jāskrien, gan jālec, aktīvi strādā sirds un asinsvadu sistēma, kā arī elpošanas sistēma, tiek attīstīta koordinācija. Klasiskajā aerobikā ir virkne pamatelementu, kas tiek savienoti konkrētā programmā. Var teikt, ka tā ir vingrošana mūzikas pavadījumā. Savukārt deju aerobikā ir ievērojami vairāk griezienu, lēcienu un deju soļu. Gluži kā jebkuru treniņu, treneris to var izstrādāt tā, lai tiktu nodarbinātas visas muskuļu grupas, piemēram, nodarbības beigās laiks atvēlēts dažiem spēka vingrinājumiem un noteikti strečingam – stiepšanās vingrinājumiem.

Tik dažādas melodijas un ritmi

Nevajag jaukt deju un deju aerobiku. Ja sporta klubā ir salsa, tā ir aerobikas nodarbība ar salsas elementiem. Deju aerobikā var būt ietverti deju elementi no baleta, sporta un pat hiphopa dejām. Dance Aerobic, Go-Go Dance, Street Jam, Show Dance, Funk – deju aerobikas dažādība nav izsmeļama. Pasaule pazīst dažādus deju stilus, un lielākā daļa no tiem ir atradusi vietu arī aerobikas zālē. Agrāk populāras bija River Dance (īru dejas), vēlāk Stomp ritmu zīmējumi. Latvijā sastopami visi iespējamie deju aerobikas novirzieni, un katrs atradīs sev tīkamāko. Par specifisku vai nosaukt aerobiku krievu mūzikas ritmos. Joprojām populārs ir viss, kas saistīts ar hiphopu. Ir pieejamas vēl dažādas deju aerobikas.

  • Nike Rock Star Workout – to iedvesmojis Soul, Funk, R&B un Hip Hop mūzikas veidu savienojums.

  • Strip – lēnas mūzikas pavadījumā tiek izdejotas lēnas, pavedinošas kustības, daudzi elementi aizgūti no striptīza.

  • Dance Impress – enerģijas pārpilnas deju nodarbības, kurās tiek izmantoti Modern Dance, aerobikas un modernā baleta elementi.

  • Cardio Jam – kustības tiek izpildītas hiphopa stilā.

  • Latino Dance – Latīņamerikas deju soļu izmantošana.

  • Afro Dance – afrikāņu dejas soļu izmantošana.

  • Pachа Dance – deju nodarbība no Spānijas, kurā tiek sajaukti latīņamerikāņu un afrikāņu stili.

  • Belly Dance jeb vēderdejas un Oriental Dance Mix – daudz graciozu kustību, specifiska horeogrāfija, eksotiska mūzika un daudz baudas.

Kāda mūzika modē, tāda ir arī deju aerobika, bet ir arī deju klases, kas atgūst savu popularitāti. Rezultātā aerobika ir tikai ieguvēja, jo tā var asimilēt visdažādākos mūzikas žanrus.

Treneru unikālās horeogrāfijas

Katras nodarbības nosaukumā ir ielikta tās pamatdoma un būtība. Kustēšanās latino stilā nozīmē brīvas un ugunīgas kustības, afro stila nodarbībā kustības norit bungu mūzikas pavadībā, izjūtot afrikāņu dejas burvību. Turklāt katrs treneris veido savas unikālas horeogrāfijas, meklē “odziņas”, ar ko piesaistīt sportiskos dejotājus. Parasti tie ir treneru autordarbi, kur izpaužas viņu fantāzijas lidojums. Piemēram, aerobika Brodvejas stilā ir kā deja pie “Cabaret” un “Chikago” mūziklu skaņām. Savukārt Dance Like Beoyonce ir trenera radīts tradicionālās Strip aerobikas paveids, ļaujot ikkatrai nodarbības dalībniecei justies kā talantīgajai zvaigznei. Vienai patiks Bejonsī, citai Latvijas popstāra, vēl citai Madonnas mūzika vai kustības. Atrodi savu iemīļotāko stilu un treneri, kuru vari saukt par savējo!

Lai būtu rezultāti, jākombinē!

Ja gribi sasniegt rezultātus, aerobā slodze jākombinē ar spēka vingrinājumiem (tā var būt klasiskā trenažieru zāle, var būt nodarbības) un stiepšanos, turklāt izvēlies dažādas aktivitātes. Darot kaut ko vienu, rezultātus gūsi lēnāk. Piemēram, tu vari piedalīties deju nodarbībā un pēc tam veikt vingrinājumus individuāli trenažieru zālē. Tu vari ieplānot divas nodarbības, piemēram, deju zālē vai trenažieru zālē, vienu reizi nedēļā braukt ar riteni vai paskriet pa parku. Kādu reizi uzspēlē basketbolu vai galda tenisu. Ieteicams ar fiziskām aktivitātēm nodarboties vismaz trīs reizes nedēļā.


10 atbildes uz jautājumu “Kāpēc man to vajag?”

  1. Gūsti prieku.

  2. Iemīli sevi un pārvaldi savu ķermeni.

  3. Uzlabo stāju.

  4. Iegūsti vingru augumu.

  5. Uzlabo pašsajūtu.

  6. Palielini ķermeņa lokanību un vispārējo organisma tonusu.

  7. Kļūsti izveicīgāka.

  8. Attīsti dejotprasmi.

  9. Aizmirsti stresu.

  10. Dedzini kalorijas.

Atbilde, ko dod deju aerobika - Deju aerobika palīdz attīstīt lokanību, plastiku, izturību, koordināciju, ritma izjūtu, elpvadu sistēmu, kā arī uzlabo emocionālo fonu un stāju.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu