Satraucas par lauku ceļiem pavasarī (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.dzirkstele.lv

Līdz ar atkusni pagastu un pilsētas pārvaldniekiem ir uzdots sekot pašvaldības ceļu stāvoklim un nepieciešamības gadījumā arī slēgt atsevišķus pašvaldības grants seguma ceļu posmus, izvietojot aizlieguma zīmes. Pārvaldnieki būs tie, kas būs tiesīgi izsniegt braukšanas atļaujas slēgtajos ceļu posmos. Tā lēma novada deputāti. Domes sēdē izvērtās diskusija, kā tiks informēti iedzīvotāji. Vienojās, ka detalizētu informāciju ar precīziem ceļu posmiem un termiņiem ievietos pašvaldības interneta mājas lapā.

Akciju sabiedrības "Latvijas valsts ceļi" Vidzemes reģiona Gulbenes nodaļas vadītājs Laimonis Aumeisters "Dzirkstelei" saka, ka arī citugad novadā pašvaldības izmantojušas tiesības lemt par braukšanas ierobežojumiem uz savā pārziņā esošajiem ceļiem pavasara šļūdoņa laikā. "Arī agrāk uz laiku bija slēgti atsevišķi ceļu posmi Litenē un Strados," stāsta viņš.

Šiem pagastiem ir saglabājušās līdz šim jau izmantotās ceļa zīmes. Ja kādā pagastā to nav, pašvaldība var pasūtīt firmās, kas specializējušās to izgatavošanā.

Strados jau izliktas zīmes

Stradu pagasta pārvaldes vadītājs Juris Duļbinskis "Dzirksteli" informē, ka jau kopš vakardienas izvietotas ceļa zīmes, kas liedz par piecām tonnām smagākam transpotlīdzeklim braukt divos ceļa posmos. Tie ir: Liepulejas - Dalderi - Stāķi un Balvu ceļš - Rēzeknes ceļš.

"Šajos posmos satiksmi ierobežojošas ceļazīmes izvietojam katru pavasari. Situācija ir tāda, ka tieši šļūdoņa laikā gribam pasaudzēt pagasta ceļus, kurus citādi izdangā smagās automašīnas, kas brauc "Gaujas koka" virzienā. Pa pagasta ceļiem ceļš īsāks nekā pa pilsētas asfaltu. Mēs novirzām kustību ar ceļa zīmju palīdzību, lai netiktu bojāti pagastu ceļi," stāsta J.Duļbinskis. Viņš bilst, ka, piemēram, kokzāģētavai Dalderos pagasta pārvalde dod atļaujas braukšanai slēgtajā ceļa posmā.

"Nevar apturēt ražotni," uzsver viņš.

Litenē slēdz ceļu, Lizumā - ne

Arī Litenes pagastā izvietotas ceļa zīmes, kas no 1.aprīļa līdz 1.maijam liedz smagajām automašīnām braukt sešos pagasta ceļa posmos. Tie ir: Kordona - Sils, Kordona - Aurova, Elstu ceļš, Tauriņi - Lešķi - Sopuļi, Sopuļi - Jaunsilenieki un Litenes stacija - Cemeri - Mugurupes.

Par to "Dzirksteli" informē Litenes pagasta pārvaldes vadītājs Vilnis Lapiņš.

Lizuma pagasta pārvaldes vadītājs Uģis Aigars "Dzirkstelei" sacīja, ka jau devīto gadu pagastā kārto saimnieciskās lietas, taču ne reizi pavasaros pagasta ceļos nav licis satiksmi ierobežojošas ceļa zīmes. Pagastā respektē vietējo uzņēmēju viedokli un meklē kompromisu.

"Ir pie mums uzņēmēji, kas var veiksmīgi strādāt tikai tāpēc, ka to iespējams darīt visu gadu bez pārtraukuma. Ir viens mūsu uzņēmējs, kas būtu bijis gatavs ražotni izveidot uz savas privātās zemes Piebalgā, taču nevar to darīt, jo pavasarī tur nav iespējams piebraukt klāt ne no vienas puses," stāsta U.Aigars.

Viņš atzīst, ka pavasaris neērts laiks visiem, jo pagasta cilvēkiem "ir jāpacieš" šis periods, kamēr ceļu stāvoklis ir slikts. Pagastā ir tāda prakse, ka vietējie uzņēmēji pēc tam palīdz salabot pavasaros izšķīdušos grants seguma ceļus.

Pēc U.Aigara domām, tā ir godīgāk, nevis uzlikt aizlieguma zīmes un pēc tam vienalga izsniegt prasītājiem atļaujas braukt pa slēgtajiem ceļu posmiem.

Deputātiem atšķirīgi viedokļi

Novada domes 26.marta sēdē deputāti diskutēja par to, cik efektīva ir pašvaldības ceļu saudzēšana, izvietojot braukšanu ierobežojošas ceļa zīmes pavasarī. Guntis Blūms ierosināja neizsniegt atļaujas braukt slēgtajos ceļa posmos. Dainis Švika pauda viedokli, ka būtu jāiztur šis aizlieguma mēnesis.

"Agrāk cilvēki zināja, ka pavasara dubļos kokmateriālus no meža ārā neved," teica D.Švika.

"Diemžēl ir tā, ka nāk iekšā jaunā tehnika, kurai ir jāstrādā visu gadu un kura nevar pat mēnesi būt dīkstāvē, jo no tā ir atkarīgi līzinga maksājumi. Līdz ar to netiek taupīti ne meža ceļi, ne visi citi ceļi. Tāda ir nežēlīgā industrijas attīstība," Andis Caunītis kolēģiem izskaidroja reālo situāciju.

Braukšanu ierobežo Beļavā un Stāmerienā

Beļavā kopš ceturtdienas smagajām automašīnām slēgti septiņi ceļa posmi, Stāmerienā - seši. "Dzirkstele" to uzzināja Gulbenes novada domē.

Beļavā atļauts braukt pa ceļu posmiem Spalvas - Strautiņi, Krūzītes - Spriņģi un Silamala - Krimi tikai tām automašīnām, kuru masa nepārsniedz piecas tonnas. Tikai automašīnas ar masu līdz 3,5 tonnām drīkst braukt ceļu posmos Butāni - Naglene, Svelberģis - Rožlejas - Celmiņi, Eglenieki - Auguliena un Gāršnieki - Aizsils.

Stāmerienā arī kopš ceturtdienas automašīnām ar masu virs piecām tonnām ir slēgti šādi ceļa posmi: Kalniena - Lūri, Priednieki - Guldupji, Kalniena - Priednieki, Balvi - Gulbene (vecais ceļš), Tehnikums - Stūrastas un Priednieki - Āboliņi - Staubernieki.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu