Par bojātajām sūtījumu paciņām esot atbildīgi pārvadātāji (47)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Pasta darbiniekiem bieži jāuzklausa klientu pārmetumi par aizkavētiem sūtījumiem, sabojātām vai nozudušām paciņām. Par to atbildība ir vairumā gadījumu jāuzņemas starptautiskajiem pasta sūtījumu pārvadātājiem, kuru sūtījumu transportēšanas procesos bieži vien tiek bojāti atsevišķi sūtījumi, bet atsevišķos gadījumos pat tiek izzagti.

Bojātas un slikti iepakotas paciņas Pasta šķirošanas kompleksā tiek saņemtas vai ik dienu. Tuvojoties Lieldienām, kad, tāpat kā uz citiem svētkiem, pieaug arī sūtījumu skaits uz Latviju, iespējams, sagaidāms arī lielāks bojāto paciņu skaits.

"Latvijas Pasta" pārstāvji norāda, ka šādos gadījumos pārmetumus saņemot tieši viņi, lai gan atbildīgs var būt jebkurš darbinieks jebkurā pārsūtīšanas posmā no sūtījuma nodošanas brīža citā valstī līdz tā saņemšanai Pasta šķirošanas kompleksā. "Paciņa nereti tiek sabojāta tieši pēc pārkraušanas lidostā - to atstāj ārā mitrumā vai arī nevērīgi nomet zemē," sarunā ar TVNET saka Paku šķirošanas daļas vadītājas vietniece Smaida Pleiša.

Šādas problēmas esot ne tikai ārvalstu lidostu kravu cehos, arī Rīgā . "Jau cik esam mēģinājuši runāt, taču no viņu puses nav nekādas intereses," piebilst vadītāja Olga Skulačenko.

Mantas pazūd, pārformējot sūtījumus

Pārsūtot sūtījumus no eksotiskām valstīm kompānijas bieži izmanto tā saucamo transportēšanas veidu - atklātais tranzīts - tas nozīmē, ka daudzos secīgos maiņas punktos paciņas tiek pārliktas no vienas sūtījumu virzīšanas grupas citā, kā rezultātā pieaug iespējamo bojājumu un kļūdainas virzīšanas skaits. 

Tomēr atklātais tranzīts nenozīmējot, ka tiek atvērts pats sūtījums, bet gan maisi, kuros ievietoti sūtījumi. Sūtījumi tiek sadalīti pa tālākajiem sūtīšanas virzieniem un ievietoti jaunos maisos.

"Pārformējot paciņas pārkraušanas vietās, ir gadījumi, kad no tām tiek izņemti mobilie telefoni, lādētāji, bet pēc tam iepakojumu maisos to vietā salikti papīri, lai  atbilstu noteiktajam svaram. Ja iepakojums un svars ir atbilstošs, mēs nevaram zināt, ka tur kaut kas nav kārtībā," teic "Latvijas Pasta" Paku šķirošanas daļas pārstāve.

"Latvijas Pastā" neko nezog, bet mēs to nekādi nevaram pierādīt

"Esam ļoti spēcīgi izjutuši: zagļi, bandīti – kā tik mūs nesauc. Taču vienmēr aizstāvam klientu intereses un aicinām viņus vērsties pēc kompensācijas," turpina Smaida Pleiša.

Nereti pārķerot ieročus un zāles

Jautāti par aizliegtajiem sūtījumiem, ceha darbinieki atklāj, ka tos pārķerot visai bieži - visvairāk tie ir ieroči, kurus lielākoties pasūtot kolekcionāri, kā arī zāles. Galvenokārt, šādus aizliegtus sūtījumus konstatē muitas darbinieki.

Gadījumos, kad sūtījums satur aizliegtas lietas, klientam tiek paziņots, ka tas ir aizturēts, vai atsevišķos gadījumos, nosūtīts atpakaļ. Savukārt noklīdušās paciņas tiek nodotas glabāšanā, kur tās stāv gadu un, ja pa šo laiku sūtījumu nepieprasa ne adresāts, ne sūtītājs, tas tiek iznīcināts atbilstoši normatīvajos dokumentos noteiktajai kārtībai.

Vēl viena no lietām, ar ko nereti saskaras Paku šķirošanas daļa un Vēstuļu šķirošanas daļa, ir nepareizi norādītas adreses (daudzi ārvalstu sūtītāji joprojām Latviju jauc ar Lietuvu), kā arī nepilnīgi vārdi un uzvārdi.

"Kādreiz dienām meklēju šos klientus – zvanu, bet tā arī nevaru atrast," apliecina Latvijas Pasta darbiniece

"Latvijas Pasta" sabiedrisko attiecību speciāliste Agija Tērauda atceras kādu gadījumu ar nu jau jau mūžībā aizgājušo leģendāro aktrisi Viju Artmani: "Sūtītājs uz vēstules bija norādījis "Vijai Artmanei, namiņā pie ceļa" un pastnieks patiešām viņu atrada! Protams, arī tāpēc, ka vēstule tika sūtīta pazīstamam cilvēkam. Ja uz tās būtu rakstīts "Annai Krūmiņai, trešajā mājā uz piebraucamā ceļa", diezin vai tas būtu izdevies."

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu