Dalailama: Atrisināt Tibetas jautājumu ir maz cerību (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Dalailama pēc gadiem ilgiem veltīgiem mēģinājumiem panākt autonomiju savai dzimtenei trešdien atzina, ka ir maz cerību uz Ķīnas valdības kompromisu šajā jautājumā.

Apgalvojot, ka viņš necenšas iegūt politisko varu Tibetā, viņš mudināja Ķīnas administrācijā strādājošos tibetiešus apmeklēt tibetiešu kopienas "brīvajā pasaulē", lai labāk izprastu viņu ilgas un cerības.

Savā runā, pieminot 51.gadadienu kopš neveiksmīgās sacelšanās pret Ķīnas kundzību, kas lika viņam bēgt uz Indiju, Dalailama teica, ka viņš darījis visu iespējamo, lai panāktu Tibetas autonomiju Ķīnas sastāvā, nevis pilnīgu neatkarību, kā uzskata Pekina.

"Kaut arī es esmu skaidri paudis tibetiešu ilgas un cerības, mēs neesam guvuši nekādus konkrētus rezultātus," teica 74 gadus vecais budistu mūks.

"Spriežot pēc Ķīnas pašreizējās vadības attieksmes, ir maz cerību, ka drīzumā tiks panākts kaut kāds rezultāts," viņš piebilda.

Kopš 2002.gada Dalailamas sūtņiem bijušas daudzas sarunas ar Ķīnas amatpersonām - pēdējās notika janvārī, taču tajās nav gūts gandrīz nekāds taustāms progress.

Ķīna parasti vaino Dalailamu jebkuros nemieros Tibetā, un otrdien šā reģiona augstākā Komunistiskās partijas amatpersona atkal apsūdzēja viņu mēģinājumā "radīt haosu".

Kā jauna iniciatīva Dalailamas runā izskanēja aicinājums Tibetas amatpersonām apmeklēt tibetiešu kopienas trimdā.

"Lai saprastu trimdā dzīvojošo tibetiešu situāciju, es aicinu Tibetas amatpersonas oficiāli vai privāti apmeklēt brīvajā pasaulē dzīvojošo tibetiešu kopienas un pašiem vērot situāciju," viņš teica.

Šo piedāvājumu pavadīja drūms dzīves attēlojums Tibetā, kur, pēc Dalailamas teiktā, mūki un mūķenes tiek turēti "cietumam līdzīgos apstākļos", pakļaujoties vispārējai politikai, kuras mērķis ir "tīši iznīcināt" budismu.

Dalailama teica savu runu Dharamsalā Indijas ziemeļos, kur viņš pēc bēgšanas no Tibetas izveidojis savu trimdas valdību.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu