TVNET 8. marts sieviešu cietumā (47)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sieviete ir un paliks sieviete, lai kur viņa mīt vai kādu sodu izcieš! Mazliet spītējot sabiedrības negācijām, TVNET Sievietēm šā gada 8. martu nolēma sagaidīt kopā ar Iļģuciema ieslodzītajām.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Starptautiskās sieviešu dienas rītā Iļģuciema sieviešu cietumā ierasto nebrīves smaržu nomainīja matu lakas un pūdera aromāts, jo arī te – ieslodzījumā sievietes svinēja 8.martu! Ideja radās vienkārši – mēs gribējām apciemot tās sievietes, kuras dažubrīd sabiedrība ignorē... Dzīvē gadās visādi, bet tādēļ jau viņas nemainās: viņas ir un paliek sievietes! Tāpat viņas alkst būt skaistas, ievērotas un lolotas.

Šī doma radās kopā ar lieliskajiem sadarbības partneriem, skaistumkopšanas salonu «Hairbaltic», kuri talkā nāca ar iniciatīvu par godu 8. martam sapost ieslodzītās sievietes. Kā izrādās, 8. marts šeit tiek atzīmēts ik gadu, pēc pašu iniciatīvas rīkojot sirsnīgu apsveikumu koncertu. Tāpēc jo būtiskāk mums šķita sapucēt visas koncerta dalībnieces.

«Mēs visas esam sievietes un visas alkstam būt skaistas. Šodien mēs vēlējāmies iziet ārā no sava salona, lai dotos iepriecināt sievietes, kuras šodien uz mūsu salonu nespēj atnākt. Mēs vēlamies uzsvērt to, ka uz skaistumkopšanu tiesības ir visām daiļā dzimuma pārstāvēm,» mūsu kopīgo ideju komentē salona «Hairbaltic» īpašniece Ilva Banka-Okorie.

Mūsu mērķis bija ne vien ieslodzītajām veidot frizūras, bet arī pašas sievietes apmācīt krāsoties, ar ko nodarbojās vizāžiste Violeta Rulle: «Šodien es meitenēm stāstu par ikdienas un vakara meikapa pamatprincipiem. Kā atbilstoši savai sejai un acu formai pareizi lietot dekoratīvo kosmētiku. Tāpat mēs runājamies par jaunākajām kosmētikas tendencēm.»

Kā izrādās, sievietes šeit zina, ko grib! Viņas ir diezgan plaši informētas par skaistumkopšanas modes tendencēm, jaunumiem kosmētikā un matu kopšanā. Un kā nu ne, ja arī šeit, ieslodzījumā, viņām ir iespēja apgūt friziera profesiju. Sieviešu zinātkāri un ieinteresētību apstiprināja ari gūzma jautājumu, kurus viņas uzdeva mūsu skaistumkopšanas speciālistiem.

«Mums šeit notiekošais nav nekāds jaunums, bet tāpat esam ļoti iepriecinātas, ka esam nodotas profesionāļu rokās,» secina Marina, kuras apcietinājuma termiņš beigsies jau pēc diviem mēnešiem. Arī Signe, kura ir ieslodzījumā pusotru gadu, atzīst, ka šī mūsu viesošanās ir ļoti noderīga: «Mums šī ir iespēja uzzināt daudz jauna. Saprast, kā tad pareizi krāsoties, nepārspīlējot ar kosmētiku. Paldies jums, jūs mums dāvājāt jauku Sieviešu dienas rītu!»

Pēc sieviešu sapošanas tikām uzaicināti uz koncertu, kas noorganizēts par godu 8. martam. Viss šeit notiek ļoti atbildīgi – meitenes gatavojas vairākus mēnešus, uzlabojot gan savu dziedāšanas prasmi, gan dejošanas mākslu. «Meitenes ļoti nopietni izturas pret pasākumiem, ko organizē. Viss tiek vairākkārt mēģināts – lai galarezultāts visus patīkami priecē,» stāsta Inna Zlatkovska, sociālās rehabilitācijas daļas priekšniece.

Koncerts mūs patiesi patīkami pārsteidza, jo meitenes sevi parādīja kā ļoti talantīgas personības. Dejās varējām redzēt gan sporta graciozo vingrošanu, gan mūsdienu hiphopu un Austrumu stila vēderdejas, kā arī patiesi karstasinīgus čigānu dančus. Sievietes savu plašo balss spektru mums atklāja kā skumīgi smeldzīgās dziesmās par ilgām pēc mīlestības, ģimenes un rūpēm, tā arī jestrās, dzīvespriecīgās parodijās.

Lai gan dziesmas pārsvarā tika dziedātas krievu mēlē, patīkami pārsteidza priekšnesums ar skanīgo latgaliešu tautasdziesmu «Rūžeņa». Īpašus aplausus izpelnījās trio, kas skatītājus priecēja ar humora etīdi par sadzīvi cietumā. Jāatzīst, ar asprātību te viss ir kā nākas!

Beidzamais priekšnesums bija visu sieviešu kopdziesma, viņu vārdiem izsakoties, – savam dzīves kompasam, cietuma direktorei Nadeždai Trosjukai, kura nobeigumā ar asarām acīs pateicās savām «meitenēm»: «Esmu patiesi aizkustināta... Mīļās manas, es šajā dienā jums novēlu drīzu tikšanu mājās un daudz, daudz mīlestības. Mums ir jāturpina dzīvot draudzīgi un jāsaudzē citai citu!»

Šī Sieviešu diena bija kas neparasts... Katrā ziņā tā bija emocijām bagāta diena, kas lika gan smaidīt, gan arī aizdomāties... Protams, paviesojāmies arī šo sieviešu dzīves telpās un uzzinājām sīkumus par viņu ikdienu. Bet par to gaidiet nākamo rakstu!

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu