Interesanti fakti un idejas par kotletēm (14)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Izrādās, kotletes tāpat kā vairums citu kulinārijas šedevru pie mums atceļojušas no Francijas. Sacepts iegarens liellopa gaļas gabals ar kauliņu, ko francūži sauc par "cotelette, ir mums pazīstamās kotletes priekštecis, un tulkojumā nozīmē "ribiņa".

Sākotnēji kauliņš gaļas gabalā tika atstāts ar nolūku, lai tā saucamo kotleti būtu ērti paņemt rokā, taču ar laiku kauliņu aizstāja dakša un nazis, bet pašu gaļas gabaliņu sāka klapēt un panēt. Šajā stadijā kotletes evolūcija Eiropas valstīs arī beidzas. Līdz šim Eiropas kotlešu klasika ir labi izdauzīts gaļas gabals panējumā.
Tālākā kotletes evolūcija jau saistās ar Krieviju. Līdz šim kulinārijas speciālisti gan nav vienojušies, vai maltas gaļas izstrādājums ir franču virtuves degradācija vai kotlešu mākslas pilnveidojums. Iekams nebija parādījusies gaļas maļamā mašīna, krievu kulināri gatavoja kotletes no kapātas gaļas. Turpretī maltas gaļas izstrādājumi Krievijā sāka izplatīties Pētera Lielā valdīšanas laikā, kad no Vācijas un Holandes atveda dažādus virtuves piederumus šī ēdiena pagatavošanai.

Kotlešu mākslu pilnveidoja jau carienes Elizabetes laikā, kad daudz talantīgu jauniešu tika sūtīti uz Franciju apgūt franču izcilo pavārmākslu.

Tajā laikā no Francijas tika atvesta vistas filejas kotlešu recepte, tās saucās "cotelettes de volaille˙ un to autors bija pazīstams pavārs un konditors Nikolā Apperts, kurš savulaik izgudrojis arī konservus un konservēšanas principu. Tālāk tradicionālo kotlešu "ģenētiskais koks" sāka augt plašumā, tā radās zivju kotletes, bifšteks, šniceles, frikadeles u.tt.
Daudzās ēstuvēs ēdienkartē atradīsiet t.s. "Kijevas kotleti", par kuras izcelšanos klīst vairākas versijas. Viena no tām vēsta, ka kotletes pirmo reizi Kijevā parādījās 1918. gadā, taču īsti populāras tur kļuva tikai 1947. gadā, kad tās pagatavoja kāds Kijevas restorāns par godu ukraiņu delegācijas atgriešanās no Parīzes. Kotletes tika augstu novērtētas un drīz vien parādījās restorānu tīklā "Intūrists" ar nosaukumu "Kijevas kotlete". Tās tika gatavotas no vistas gaļas ar sviestu. Turpretī amerikāņi uzskata, ka šis kotlešu nosaukums radies tieši Ņujorkas restorānos, kur emigranti no Kijevas parasti pasūtīja kotletes, tāpēc tām ēdienkartē arī tika dots atbilstošs nosaukums.
Lai nu kā, kotletes ātri kļuva populāras visā pasaulē. Lai gan kotlete šķiet vienkāršs ēdiens, kurā var samalt jebkādu gaļu un pievienot arī citus produktus, taču patiesi labs rezultāts iznāks tikai tad, ja zināsiet dažus knifiņus, pretējā gadījumā kotlete būs sīksta, pliekana un nebaudāma.
Pavāru ieteikumi
Lai kotletes izdotos gaisīgas un sulīgas, gaļas masai jāpievieno tik daudz ūdens, cik kotlešu masa spēj uzsūkt.
Kotletes var iztikt bez olām, jo tās padara produktu sīkstu.
Kztlešu masa ir pamatīgi jāizmīca un "jāizdauza", metot masu vairākas reizes atpakaļ traukā vai pret galdu.
Kotlešu masai var pievienot rīvētus svaigus dārzeņus – kartupeļus, burkānus, ķirbjus, kabačus, kotletes būs daudz pikantākas.
Teicamu garšu piešķirs pievienos rīvēts sīpols un ķiploks.
Pieliec saldo krējumu, olas un garšvielas, sīpolu vai ķiploku. Būs sulīgas un garšīgas.
Baltmaizes vietā var pievienot rīvētu rupjmaizi.
Kotletes pirms cepšanas var apviļāt rīvmaizē, brokastu pārslās bez cukura vai apgrauzdētos baltmaizes kubiciņos.
Kotlešu masai var pievienot majonēzi vai saldo krējumu.
***
Kotlešu klasika
300g liellopa gaļas, 300g cūkgaļas, 50 g baltmaizes, 1 ola, 1 sīpols, sāls, pipari, sasmalcināti zaļumi, 1 ēdamkarote krējuma, 1 ēdamkarote miltu.
Gaļu vairākas reizes samaļ kopā ar sīpolu un ūdenī izmērcētu, nospiestu baltmaizi. Masu labi izmīca, pieliek pārējās piedevas. Cep uz pannas taukos brūnas.
Rīvētu kartupeļu un gaļas kotletes
1 glāze rīvētu kartupeļu, 200g maltas gaļas, 1 sīpols, sāls, pipari, taukvielas, krējums,zaļumi.
Tikko sarīvētu kartupeļu masā iemaisa gaļu, sasmalcinātus, saceptus sīpolus, sāli, piparus. Pannā sakarsētos taukos liek ar karoti kotletes un cep no abām pusēm brūnas.
Apceptām kotletēm pārlej krējumu, pannai uzliek vāku un cepeškrāsnī (var arī uz plīts)lēni karsē 10 minūtes. Kotletes pasniedz ar sautētiem dārzeņiem vai salātiem.
Pikantās kotletītes
kviešu maizes šķēles, 200 g ūdens, 1 kg maltās gaļas, 2 olas, 2 tējk. sāls, ½ tējk. piparu, eļļa cepšanai, 150 g zilā siera, 1-2 ēd.k. dabīgā jogurta vai skābā krējuma, saišķītis sasmalcinātu pētersīļu, 2 tējk. sinepju.
Bļodā sadrupina maizi. Pielej ūdeni un atstāj uz 10 minūtēm. Tad pievieno malto gaļu, olas piparus un labi samaisa. Mīklu sadala divās daļās. Vienai mīklas daļai pievieno sasmalcinātu zilo sieru un jogurtu. Ja mīkla ir pārāk cieta, tad pielej nedaudz ūdens. Veido nelielas kotletītes un liek uz samitrināta gaļas dēļa. Otrai mīklas daļai pievieno piparus, sasmalcinātus pētersīļus un sinepes. Visu kārtīgi sajauc. Pannā sakarsē eļļu un cep vidējā temperatūra 3-4 minūtes no abām pusēm.
Ekonomiskās kotletes
1/2 nelielas kāpostgalvas, 0,5 kg jauktās maltās gaļas, 1/2 baltmaizes, 2 vidēji sīpoli, 1 ķiploka galviņa, 1 ola, sāls, pipari pēc garšas.
Kāpostu sarīvē uz biešu rīves, malto gaļu samaļ kopā ar baltmaizi, sīpoliem un ķiplokiem. sajauc kāpostus ar samalto masu un pievieno olu un garšvielas. Cep kā parastās kotletes.
Gaļas un auzu pārslu kotletes
150 g auzu pārslu, 300 g liellopa gaļas, 100 g speķa, 1 ola, skābs krējums, buljons, sāls, sīpoli, taukvielas cepšanai.
Samaltai gaļai piejauc biezi savārītu auzu pārslu biezputru, olu un pārējās sastāvdaļas. Sīpolus un speķi pirms tam sagriež kubiņos un apcep. Labi sajauc masu un veido nelielas, apaļas kotletītes un apcep no abām pusēm. Pasniedz ar sautētām saknēm.
Kotletes ar sieru
500 g cūkgaļas vai jauktās gaļas, 250 g siera, 2 olas, 50 g augu eļļas, sāls, garšvielas.
Malto gaļu kārtīgi izmīca, pievieno olas, sāli, garšvielas. Veido kotletes un viducī ieliek siera šķelmīti. No abām pusēm kotletes kārtīgi apcep un viducī būs gards un izkusis siers, kas papildinās kotlešu garšu.
Aitas gaļas kotletes ar spinātiem
300 g aitas gaļas, 200 g spinātu, 1 sīpols, 2 olas, 4 ēd.k. eļļas, malti melnie pipari, sāls pēc garšas.
Gaļu samaļ. Spinātus novāra sālsūdenī, smalki sagriež un sajauc ar malto gaļu. Pievieno smalki sagrieztu sīpolu, olas, sāli un piparus un atkal samaisa. No gatavās masas veido kotletes un apcep eļļā. Turpina cept cepeškrāsnī 5 – 7 minūtes.
Aknu kotletes
500 g liellopu aknu, 1
00 g rīsu, 3 daiviņas ķiploku, burkāns, sīpols, 1 ola, pāris ēdamkarotes rīvmaizes, sāls, pipari, eļļa cepšanai.
Samaļ aknas, pievieno vārītus, atdzesētus rīsus, uz smalkas rīves sarīvētus burkānus, sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus, olu. Masu labi samaisa, beigās pieliek rīvmaizi, pagaida 5 minūtes, lai rīvmaize uzbriest. Pieliek sāli un piparus. Kotlešu masu ar karoti liek sakarsētā eļļā, cep no abām pusēm brūnas kotletītes.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu