No māla un ūdens izveido materiālu, kas var nomainīt plastikātu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Sipa

Ķīmiķi izstrādājuši jaunu materiālu, kurš perspektīvā var nomainīt plastikātu. Jaunā caurspīdīgā un salīdzinoši izturīga materiāla pamatkomponenti ir ūdens un māls.

Detalizētak «māla plastikāts» aprakstīts autoru publikācijā žurnālā «Nature», bet darba galvenās tēzes citē «New Scientist». Jaunais materiāls par gandrīz 98 procentiem sastāv no ūdens, bet no diviem līdz trim masas procentiem veido māls.

Bez tam vielas formulā iekļauts biezinātajs un organiskais komponents, kuru var nosaukt par «molekulāro līmi». «Molekulārās līmes» masas daļa sastāda ir mazāka par 0,4 procentiem. «Māla plastikāna» formēšanās no komponentiem aizņem tikai trīs minūtes.

Materiāla struktūra atgādina veidojumu no plānām, savstarpēji salīmētām lapām. Lapas ir veidotas no māla un ūdens maisījuma, bet nepieciešamās īpašības kārtu formēšanai tām dod biezinātājs. «Māla plastikāta» izturība ir pietiekama elastīgu, želejveidīgu auklu ar diametru līdz 3,5 centimetriem izveidei (citiem vārdiem, auklas neizjūk zem sava svara).

Jaunā materiāla īpašības veidojas pirmkārt no nekovalentām saitēm starp tā molekulām. Uz šādu saišu veidu attiecas ūdeņraža saites, uzlādēto grupu elektrostatiskā mijiedarbība, starpmolekulārie van-der-valsova spēki, hidrofobās mijiedarbības un citas. Atšķirībā no kovalentām saitēm, kuru plīsums noved pie molekulu izjukšanas, nekovolento saišu plīsums to struktūru neietekmē.

Pēc jaunās vielas izveidotāju domām, viena no tās priekšrocībām ir naftas produktu neesamība sastāvā. Bez tam «māla plastikāta» ražošana izmaksās ievērojami lētāk, nekā «parastā» plastikāta ražošana. Tomēr pirms jaunā materiāla masveida ražošanas uzsākšanas zinātniekiem nepieciešams pārvarēt vēl vairākas grūtības. Galvenā no tām ir materiāla nepietiekama izturība, salīdzinot ar tradicionālajiem analogiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu