Pasaulē ir 40 miljoni modernās verdzības upuru, Latvijā - 8000 (6)

Annija Vīnkalna
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai arī varētu domāt, ka verdzība ir pagātnes rēgs, patiesībā tas nepavisam tā nav. Visā pasaulē ir aptuveni 40,3 miljoni modernās verdzības upuru, liecina globālā pētījuma "The Global Slavery Index" (GSI) dati. Aplēsts, ka Latvijā ir apmēram 8000 cilvēki ir nonākuši modernās verdzības jūgā.

Par modernās verdzības upuriem visbiežāk kļūst sievietes. Pētījumā aprēķināts, ka globālā līmenī 71% upuru ir sievietes, bet vīrieši - 29%.

15,4 miljoni modernās verdzības upuru ir stājušies piespiedu laulībās, kamēr 24,9 miljoni veic piespiedu darbu.

Arī Latvijā un Rietumvalstīs pastāv iespēja, ka patērētāji nezinot iegādājas modernās verdzības apstākļos ražotus produktus. Vislielākais risks ir tādās produktu grupās kā elektroierīces (datori un mobilie tālruņi), apģērbs, zivis, kakao un cukurniedres. Šāda situācija var rasties, ja uzņēmumi pietiekami rūpīgi nepārbauda savus piegādātājus.

"Globālā verdzība ir iestrādāta mūsu globālajā ekonomikā," secina Austrālijā bāzētā "Walk Free" fonda līdzdibinātāja Greisa Foresta.

Eiropā un Centrālāzijā ir apmēram 3,59 miljoni modernās verdzības upuru - 91% no tiem nodarbināti piespiedu darbā, bet 9% ir piespiedu laulībās. Tas ir reģions ar vismazāko piespiedu laulību īpatsvaru.

Vairāk nekā trešdaļa piespiedu darba veicēju tiek turēti "parāda važās" - paverdzinātāji liek atstrādāt kādu juridiski nesaistošu "parādu", kura apmērs tikai turpina augt. Visbiežāk šādā veidā tiek paverdzināti vīrieši.

Eiropā un Centrālāzijā atrodas 14% no visiem seksuāli ekspluatētajiem cilvēkiem pasaulē.

Vislielākais modernās verdzības upuru skaits uz 1000 iedzīvotājiem šajā reģionā ir Turkmenistānā, Baltkrievijā un Maķedonijā, bet absolūtos skaitļos - Krievijā, Turcijā un Ukrainā.

Pētījuma autori aplēsuši, ka Latvijā ir ap 8000 modernās verdzības upuriem, ierindojot Latviju saraksta 24.vietā. Lietuva ar apmēram 17 000 modernās verdzības upuriem ieņem desmito vietu, bet Igaunija ierindota 27 vietā ar aptuveni 5000 modernās verdzības upuriem.

Globālā mērogā vislielākais modernās verdzības īpatsvars ir Ziemeļkorejā, Eritrejā un Burundi. "Visās trīs valstīs pastāv valsts atbalstīts piespiedu darbs - valdība liek saviem iedzīvotājiem strādāt, lai gūtu labumu," aģentūrai "Reuters" norāda centra "Minderoo Foundation" pētniecības priekšsēdētāja Foina Deivida. Organizācija piedalījās datu vākšanā pētījumam.

Ziemeļkorejā katrs desmitais iedzīvotājs ir modernās verdzības upuris.

Absolūtos skaitļos visvairāk modernās verdzības upuru ir Indijā - 18,4 miljoni cilvēku.

Taču domājams, ka modernā verdzība ir vēl izplatītāka nekā liecina pētījums, jo nav pieejami dati par vairākām arābu valstīm, kā arī informācija par cilvēka orgānu kontrabandu un bērnu vervēšanu kaujinieku grupās.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu