Polijas Seima komisija atbalsta likumu Augstākās tiesas krīzes novēršanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Polijas Seima juridiskā komisija naktī uz piektdienu pēc desmit stundas ilgušām debatēm atbalstījusi valdošās konservatīvās partijas “Likums un taisnīgums” (PiS) sagatavoto likumprojektu par Augstāko tiesu, vēsta Polijas Radio.

Komisija ieteica likumprojektā par Augstāko tiesu, valsts tiesu reģistru, tiesām un prokuratūru izdarīt vairākus desmitus grozījumu.

Cita starpā likumprojekts paredz, ka kandidātu uz Augstākās tiesas priekšsēdētāja amatu Augstākās tiesas tiesnešu kopsapulce izvēlēs un piedāvās prezidentam apstiprināšanai uzreiz pēc tam, kad būs ieceltas divas trešdaļas tiesnešu.

Līdz šim tas notika tikai pēc visu tiesnešu iecelšanas.

Visus 40 grozījumus, kurus komisija ieteikusi izdarīt likumprojektā, iesniedza PiS pārstāvji. Neviens opozīcijas ierosinātais grozījums netika akceptēts.

Likumprojekta mērķis ir izkļūt no strupceļa, kādā nonākusi Augstākā tiesa, kuras līdzšinējā priekšsēdētāja Malgožata Gersdorfa atsakās atstāt amatu, aizejot pensijā, kas viņai būtu jādara saskaņā ar tiesu reformu, kuru īstenojusi konservatīvā valdība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu