Jaunzēlandes premjers pārmet, ka Austrālija esot nokopējusi viņa valsts karogu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Jaunzēlandes premjerministra pienākumu izpildītājs Vinstons Pīterss pārmeta Austrālijai, ka tā esot nokopējusi viņa valsts karogu, un skubināja, lai Austrālijā nāk klajā pati ar savu karoga dizainu.

"Mums bija karogs, kāds mums bija bijis ilgu laiku un kuru Austrālija nokopēja, un viņiem patiesībā vajadzētu mainīt savu karogu un respektēt faktu, ka mēs ar šo dizainu bijām pirmie," trešdien raidorganizācijai TVMZ sacīja Pīterss.

Pīterss ieņem premjera amatu uz laiku, kamēr valdības vadītāja Džasinda Ārdena ir dekrēta atvaļinājumā.

Jaunzēlandes karogs tika pieņemts 1902.gadā, bet Austrālija savu pašreizējo karogu pieņēma 1954.gadā. No 1901.gada, kad tika apstiprināts pirmais Austrālijas karogs, līdz 1954.gadam tam bijuši trīs varianti.

Jaunzēlandes un Austrālijas karogu dizaini un krāsas ir līdzīgas, un tie bieži vien tiek jaukti. Abos karogos augšējā kreisajā stūrī ir Lielbritānijas karogs "Union Jack", bet pārējais laukums ir zils ar zvaigznēm, kas simbolizē Dienvidu Krusta zvaigznāju.

Jaunzēlandes karogā ir četras sarkanas zvaigznes, bet Austrālijas - piecas Dienvidu Krusta zvaigznes un vēl arī liela "Sadraudzības zvaigzne".

Pirms diviem gadiem Jaunzēlande iztērēja 15 miljoniem eiro līdzvērtīgu summu referendumam par karoga maiņu, tomēr valdības piedāvātais dizains tika noraidīts, 56,6% nobalsojot par līdzšinējā karoga saglabāšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu