Pārtikas atkritumiem – “Nē!” ar zaļi domājošu ledusskapi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Pārtikas produkti ir pārāk vērtīgi, lai tos nelietderīgi izmestu – ražojot pārtiku, ir nepieciešami resursi un liels enerģijas apjoms, kas tiek izniekots, ja pārtika netiek apēsta. Jaunās paaudzes ledusskapis ar gudrām funkcijām nodrošina ilgāku pārtikas derīgumu, ja zina, kā produktus pareizi uzglabāt. “Zaļi domājošs” ledusskapis var samazināt ne tikai elektroenerģijas patēriņu, bet arī izsviestās pārtikas apjomus – tā rezultātā lieki iztērēto naudu.

Ik gadu pasaulē tiek izmesti aptuveni 1.3 miljardi tonnu pārtikas, kas ir trešā daļa no lauksaimniecībā saražotās produkcijas.

Viens Latvijas iedzīvotājs izmet aptuveni 300 kilogramu dažādu produktu – pārtikas atlikumus un pārpalikumus, produktus ar beigušos derīguma termiņu un pārtiku, kas vairs neizskatās svaiga. Eiropā no visiem pārtikas atkritumiem 34% izmet tieši patērētājs, kas produktus iegādājies, bet nav laicīgi izlietojis.

“Pārtikas atkritumi, kas nonāk izgāztuvēs, izdala metāna gāzi un toksiskus blakusproduktus, kas veicina siltumnīcas efektu. Ir svarīgi apzināties, ka ne tikai šķirojot atkritumus, bet izvēloties vietējo zemnieku produkciju un sekojot līdzi pārtikas lietderīgam patēriņam, kļūstam par videi un cilvēkiem draudzīgu pircēju,” stāsta biedrības Slow Food Riga valdes loceklis Dāvis Kancāns.

Samsung veiktajā aptaujā 82% Baltijas iedzīvotāju norāda, ka augļi, dārzeņi, jēla gaļa un zivis, ielikti ledusskapī, saglabājas svaigi vien pāris dienas vai ilgākais vienu nedēļu. Taču, rūpīgi sakārtojot produktus plauktos un pielāgojot temperatūru, tos var uzglabāt ilgāku laiku. Piemēram, Samsung RS8000 ledusskapja Flex Zone nodalījums ar četriem iepriekš iestatītiem temperatūru režīmiem ļauj uzglabāt produktus dažādās temperatūrās.

Augšējos plauktos 0°C līdz +4°C temperatūrā parasti glabā dažādus dzērienus, jogurtu, sieru, gatavu gaļas produkciju un jau apstrādātus ēdienus, kas gatavi ēšanai. Vidējos plauktos uzglabā olas, pienu un piena produktus, kā arī saldos ēdienus. Atsevišķi no pārējiem ledusskapī esošajiem produktiem, apakšējā plauktā vai atvilktnēs glabā svaigu gaļu un zivis, kas jāuztur 0°C temperatūrā.

Atvilktnēs bez ventilācijas un ar lielu mitruma līmeni 3°C temperatūrā iesaka uzglabāt svaigus dārzeņus, salātus, augļus un ogas. Ventilējamās atvilktnēs, kur temperatūra ir zemāka, var uzglabāt svaigu gaļu un zivis. Ledusskapja durvis piemērotas dažādu gatavo mērču, sviesta un bezalkoholisko dzērienu glabāšanai.

Lai saldētavā esošie produkti (jēla gaļa, zivis, ogas) saglabātos ilgāk, ir svarīgi nodrošināt vienmērīgu -15°C saldēšanas temperatūru. Dzesēšanas sistēma jeb Twin Cooling Plus, ar ko aprīkots arī Samsung RS8000 ledusskapis, nodrošina atsevišķu ledusskapja daļu dzesēšanu, rada optimālu temperatūru un mitrumu gan ledusskapī, gan saldētavā. Tādējādi pārtikas produkti saglabā dabisko garšu un smaržu, novēršot smaržu sajaukšanos.

* Biedrības homo ecos: veiktie pētījumi.

* 2018. gada maijā pēc Samsung pasūtījuma pētījumu veikusi AS Norstat Latvija, aptaujājot 1000 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu