Igaunijas gaisa spēki rīkos preses konferenci par raķetes meklēšanu (2)

Papildināts
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Igaunijas Aizsardzības spēki šodien, 8.augustā, plkst. 16:00 rīkos preses konferenci, kurā informēs sabiedrību par raķetes meklēšanas darbiem. 

Kā ziņots, Igaunijā šodien turpinās aktīvi nokritušās raķetes meklēšanas darbi.  Vakar, 7.augustā, Spānijas iznīcinātājs "Eurofighter" mācību lidojuma laikā nejauši virs Igaunijas teritorijas izšāva gaiss-gaiss tipa AMRAAM raķeti. Iespējams, ka raķete nav pašiznīcinājusies un ir nokritusi zemē.

Igaunijas Aizsardzības spēki lūguši cilvēkus ziņot, ja viņi uz zemes pamana priekšmetu, kas varētu būtu pazudusī raķete, un nekādā gadījumā netuvoties tai, kā arī pašiem neveikt raķetes meklēšanu.

Šāda tipa raķetes satur piecus līdz desmit kilogramus sprāgstvielu.

Portāls postimees.ee raksta, ka šis nebūt nav pirmais incidents, ko izraisījuši spāņu "Eurofighter" iznīcinātāji. 2002.gadā vienam no iznīcinātājiem lidojuma laikā aizdegās motors, un abiem pilotiem nācies katapultēties. 2010. un 2017.gadā norisinājušās līdzīgas ķibeles, bet diemžēl abos šajos gadījumos piloti gājuši bojā. 

Līdz šim NATO mājaslapā nav publicēts oficiāls paziņojums par notikušo, ziņo portāls postimees.ee 

Igaunijas Aizsardzības spēku preses dienesta pārstāvis, Tāvi Lāsiks (Taavi Laasik), ziņo, ka meklēšanas darbi turpinās pilnā sparā un ka Igaunijas gaisa spēki ir saņēmuši vairākas norādes [par raķetes iespējamo atrašanās vietu], kuras tiek pārbaudītas. 

Policija pagaidām nav iesaistīta meklēšanas darbos, taču Igaunijas gaisa spēki nepārtraukti sazinās gan ar Igaunijas Policijas un robežsardzes pārvaldi, gan sapieriem. Lāsiks uzsver, ka, līdz ko tiks precizēta raķetes atrašanās vieta, tiks iesaistīti papildspēki. 

Šobrīd meklēšanā iesaistīti trīs helikopteri.

Ap plkst. 13:00 Igaunijas Aizsardzības spēku štāba kapteinis Aivo Vahemetss (Aivo Vahemets) informēja, ka meklēšanas darbi turpinās, piebilstot, ka viens no apgabaliem, kur, iespējams, raķete nokritusi, ir Endlas dabas rezervāts. 

Vahemetss noraida izskanējušās baumas par raķetes atrašanu Endlas dabas rezervātā. 

Igaunijas premjerministrs Jüri Ratass (Jiri Ratas) ir telefoniski sazinājies ar NATO ģenerālsekretāru Jenu Stoltenbergu, lai pārrunātu notikušo incidentu. Ratass telefonsarunā uzsvēris notikušā nopietnību un norādījis, ka incidenta dēļ Igaunijā valda pamatīgs satraukums. 

Ratass lūdzis Stoltenbergu, lai NATO pēc iespējas ātrāk noskaidro incidenta apstākļus. 

Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks telefonsarunā ar Spānijas aizsardzības ministri Margaritu Roblesu Fernandesu pārrunājis vakardienas notikumus. Spānijas ministre paudusi dziļu nožēlu par vakardienas incidentu, un abas puses solījušās cieši sadarboties, lai izmeklētu šo gadījumu un raķeti atrastu,

Portāla postimees.ee reportieris ziņo, ka īsi pirms plkst. 14:00 mežā, kas atrodas Endlas dabas rezervāta teritorijā, devušies sapieri. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu