ASV vērtēs Latvijas noliktavu atbilstību raķešu uzglabāšanai (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Patlaban Latvijā notiek darbs pie pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu "Stinger" noliktavu sertifikācijas, un pēc pozitīva atzinuma saņemšanas tiks sākta pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu piegāde, ziņo Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

ASV puse veiks noliktavu pārbaudi, un, tiklīdz būs saņemts pozitīvs atzinums par to atbilstību noteiktajām prasībām, tiks sākta pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu piegāde.

Raķetes ir ražotas ASV, tāpēc arī Savienotās Valstis parasti dod atļauju par piegādēm, kad pārliecinās, ka glabāšanas noteikumi atbilst noteiktām prasībām, norādīja ministrijā.

Visas līgumā paredzētās sistēmas piegādās vienlaicīgi, un paredzams, ka tas varētu notikt šogad. Maija beigās ministrijā aģentūrai LETA atzina, ka piegāde plānota vasaras otrajā pusē.

Paralēli notiek personāla apmācība pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu "Stinger" operatora kursā Somijā.

Ņemot vērā operacionālās drošības apsvērumus, "Stinger" iegādes summu ministrija joprojām neatklāj. NBS komandieris Leonīds Kalniņš iepriekš aģentūrai LETA apgalvoja, ka šīs sistēmas iegāde esot ļoti veiksmīga no finansiālā viedokļa, lai gan konkrētas summas viņš neminēja.

Ar šiem ieročiem tiks nodrošinātas visas taktiskās vienības Zemessardzē, Mehanizētā kājnieku brigādē un Gaisa spēkos.

Jau ziņots, ka pagājušā gada vasarā tika parakstīts divpusējs līgums starp Latvijas un Dānijas Aizsardzības ministrijām par Dānijas bruņoto spēku rīcībā esošo pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu "Stinger" iegādi. Latvijai paredzētā sistēma ir nelietota, taču tā vairākus gadus bijusi Dānijas bruņoto spēku rīcībā.

Sistēmas "Stinger" iegāde ietver pretgaisa aizsardzības raķetes un to palaišanas iekārtas.

"Stinger" ir vienas no visvairāk ražotajām, kaujas apstākļos pārbaudītākajām un efektīvākajām individuālajām pretgaisa aizsardzības sistēmām, ko izmanto arī daudzas no Latvijas sabiedrotajām valstīm, piemēram, ASV, Lielbritānija, Vācija, Itālija, Nīderlande, Somija, Norvēģija un Lietuva.

Latvijas armijas rīcībā šobrīd ir tuvās darbības pretgaisa aizsardzības raķešu sistēma "RBS-70". "Stinger" un "RBS-70" pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas pēc pielietojuma un spējām atšķiras. Līdz ar to "Stinger" iegāde stiprinās Nacionālo bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības spējas.

"Stinger" pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu iegāde nenozīmē, ka tiek apturēta vai samazināta "RBS-70" izmantošana NBS.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu