Gads pēc Šarlotsvilas traģēdijas: labējie radikāļi rīkos demonstrāciju pie Baltā nama

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Tieši gadu pēc ASV Virdžīnijas štata Šarlotsvilā notikušajām labējo un kreiso radikāļu sadursmēm, kurās viens cilvēks zaudēja dzīvību, baltie nacionālisti svētdien grasās rīkot jaunu demonstrāciju pie Vašingtonas Baltā nama.

Svētdienas demonstrāciju rīko "Unite the Right" - balto pārākuma apziņas kustības organizāciju tīkls, kas pērn rīkoja protestus Šarlotsvilā. Netālu no labējo radikāļu svētdienas akcijas demonstrāciju rīkos arī kreisie ekstrēmisti.

Vašingtonas amatpersonas nodrošinājušas papildu resursus, lai nepieļautu vardarbības izraisīšanos.

"Es nezinu, kas notiks, bet tas, iespējams, nebūs nekas labs," tviterī atzina kustības "Alt-right" viens no līderiem Ričards Spensers, norādot, ka pats demonstrācijā nepiedalīsies.

Svētdienas sarīkojuma organizētāji to dēvē par "balto pilsonisko tiesību demonstrāciju" ar mērķi protestēt pret "pilsoņtiesību pārkāpumiem Šarlotsvilā".

Vašingtonā protesta vietā šaujamieroči būs aizliegti, arī tie, kas legāli varētu būt licencētiem šaujamieroču īpašniekiem, norādīja amatpersonas.

Demonstrācijas organizētāji potenciālos apmeklētājus brīdinājuši, lai viņi nevēršas ar dusmām pret kontrdemonstrantiem.

"Tur pavisam noteikti būs provokatori, kas centīsies izraisīt jūsu reakciju, bāžot cilvēku sejās kameras, kliedzot un tā tālāk," teikts "Unite the Right" tīmekļa vietnē.

"Unite the Right" arī mudināja demonstrantus ierasties ar ASV un Konfederācijas karogiem.

Varasiestādes devušas atļauju rīkot kontrdemonstrāciju organizācijai " Answer Coalition", kas skubina svētdien sarīkot "masu akciju", lai protestētu pret, izsakoties tās pārstāvju vārdiem, rasistiem, fašistiem, neonacistiem un baltādaino pārākuma ideju piekritējiem.

Mazāki gadadienas sarīkojumi plānoti Šarlotsvilā. Vēl pirms to sākuma Virdžīnijas gubernators un citas amatpersonas izsludinājušas ārkārtas stāvokli.

Šarlotsvilā labējie radikāļi pērn 11.augustā bija pulcējušies, lai protestētu pret pašvaldības plāniem aizvākt ASV pilsoņkara laika konfederātu armijas virspavēlnieka ģenerāļa Roberta Lī statuju. Kad protesti turpinājās 12.augustā, izraisījās sadursmes starp labējiem radikāļiem un kreiso ekstrēmistu kustības "Antifa" melnā tērptu atbalstītāju grupu.

Vardarbība kulminēja, kad kāds vīrietis ar savu auto ietriecās kontrdemonstrantos, nogalinot vienu sievieti un 19 cilvēkus ievainojot.

ASV prezidents Donlds Tramps izsauca plašu kritiku ar saviem komentāriem, reaģējot uz pērn Šarlotsvilā piedzīvoto vardarbību. Tramps bija nosodījis naidu un vardarbību "daudzās pusēs", bet specifiski nevērsās pret labējiem radikāļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu