5 mājsaimniecības priekšmeti, no kuriem laiks atbrīvoties

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Katrā mājoklī ir lietas, kuras paliek nemainīgas pat pusgadsimtu, piemēram, vecvectēva rakstāmgalds vai iepriekšējā īrnieka atstātā sekcija. Mēbeļu nomaiņa dažkārt nav tik vitāli svarīga, jo tās kopt ir vieglāk un tikai ārkārtīgi retos gadījumos tajās ieperinās kaitēkļi, kas ar laiku sāk ietekmēt mājinieku veselību. Tomēr dažas mājsaimniecības lietas ir jāmaina krietni biežāk, nekā tu domā.

Foto: Burst

Virtuves sūkļi

Šis fakts tiek skandināts itin bieži – virtuves sūkļi ir poraini un lielāko dienas daļu ir mitri, tāpēc arī vislabākā mājvieta dažādiem mikroorganismiem. Vācijas mikrobioloģijas institūta 2017. gada veiktajā pētījumā noskaidrots, ka pat augstā temperatūrā apstrādātos virtuves sūkļos izdzīvo apmēram 40% mikroorganismu, no kuriem daži ir pat dzīvībai bīstami. Diemžēl virtuves sūkļos var sakrāties tādas baktērijas kā E. Coli un salmonella, kuras pēc trauku mazgāšanas var nonākt arī uz traukiem un ēdiena.

Cik bieži mainīt?

Reizi nedēļā. Ja nevēlies tik bieži mainīt sūkļus, iegādājies citas alternatīvas, piemēram silikona sūkli.

Foto: Unsplash

Spilveni

Jau tikai pēc divu gadu lietošanas vienu trešdaļu spilvena svara veido putekļu ērcītes un atmirušās ādas daļiņas. Teorētiski spilvenus var mazgāt veļasmašīnā, purināt un visādi citādi attīrīt, taču tas negarantē pilnīgi tīru spilvenu.

Cik bieži mainīt?

Sintētiskos spilvenus, kuri nav ne reizi mazgāti, būtu jāizmet jau pēc sešiem mēnešiem. Savukārt mazgājot gan dūnu, gan sintētiskos spilvenus, tie spēj izdzīvot līdz trīs gadu vecumam.

Foto: Burst

Dušas sūklis

Dušas sūklis ir ekvivalents virtuves sūklim – arī tajā sakrājas dažādi mikroorganismi un arī atmirušās ādas šūnas. Par laimi, no dušas sūkļa šīs baktērijas parasti nenokļūst gremošanas traktā, tomēr tās ir spējīgas izraisīt dažādas alerģiskas reakcijas un izsitumus uz ādas.

Cik bieži mainīt?

Plastmasas tīkla sūkli maini ik pēc diviem mēnešiem. Šie sūkļi ne tikai ir baktēriju perēklis, bet arī laika gaitā maina formu un zaudē pīlinga īpašības.

Foto: Unsplash

Ūdens filtrs

Ja mājās ir ledusskapis ar iebūvētu ūdens filtru, pastāv ļoti liela iespēja, ka tas teju nekad netiek mainīts. Taču ar laiku ūdens filtrs zaudē savas īpašības un vairs nespēj tik kvalitatīvi attīrīt ūdeni.

Cik bieži mainīt?

Rūpīgi pārbaudi filtra ražotāja norādes, taču daudzi filtru un ledusskapju ražotāji iesaka filtrus mainīt reizi pusgadā.

Foto: Pixabay

Plastmasas kārbas

Katram mājās ir plastmasas kārbas, kas tiek izmantotas jau desmit gadus. Pirms vairākiem gadiem plastmasas kārbu ražošanā izmantoja ķīmisku savienojumu BPA. Tā ir cilvēka organismam nelabvēlīga ķimikālija, kas spēj atdarināt cilvēka hormona estrogēna darbību un ar laiku ietekmē cilvēku veselību. Visticamāk, šāds ķīmiskais savienojums ir atrodams arī vecajās plastmasas kārbās.

Cik bieži mainīt?

Izmet vecās kārbas un iegādājies jaunas, kuras nesatur BPA, vai arī investē modernās stikla kārbās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu