Jaunzēlande aizliedz iegādāties mājokļus ārzemniekiem (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Jaunzēlandes parlaments aizliedzis pārdot mājokļus ārzemniekiem - nerezidentiem, lai valsts iedzīvotājiem nekustamo īpašumu padarītu pieejamāku, vēsta BBC.

Izņēmums ir iedzīvotāji ar rezidenta statusu, kā arī Austrālijas un Singapūras iedzīvotāji, jo ar šīm valstīm Jaunzēlandei ir spēkā brīvās tirdzniecības līgumi. 

Jaunzēlande saskārusies ar mājokļu pieejamības krīzi, kas daudziem iedzīvotājiem sapni par savu ģimenes ligzdiņu padara nesasniedzamu. Nekustamā īpašuma cenu kāpumu pēdējos gados izraisījis ne tikai ierobežots mājokļu fonds un zemas procentu likmes, bet arī imigranti, kurus vilina Jaunzēlandes krāšņā daba. 

Trešdien pieņemtie grozījumi Ārvalstu investīciju likumā ietekmēs tikai nerezidentus - tiem turpmāk būs liegts iegādāties dažāda tipa mājokļus, bet būs atļauts veikt ierobežotas investīcijas jaunos dzīvokļos lielos attīstības projektos. 

"Šī valdība uzskata, ka jaunzēlandiešiem nav jācieš turīgu ārzemnieku dēļ. Neatkarīgi no tā, vai tas ir nams skaista ezera vai okeāna krastā, vai neliela piepilsētas mājiņa, šis likums nodrošina, ka mūsu mājokļu tirgus atrodas Jaunzēlandē, nevis starptautiskajā tirgū," skaidro Jaunzēlandes Tirdzniecības un ekonomikas attīstības ministrs Deivids Pārkers. 

Likuma oponenti gan uzskata, ka šāds liegums problēmu neatrisinās. 

Līdz šim Jaunzēlandes mājokļu tirgū visaktīvāk iepirkušies Ķīnas iedzīvotāji. Vidējās nekustamā īpašuma cenas Jaunzēlandē pēdējo 10 gadu laikā kāpušas par 60%, bet valsts lielākajā pilsētā Oklendā tās teju dubultojušās. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu