Vatikāns komentē informāciju par Pensilvānijas priesteriem-pedofiliem; pāvests joprojām klusē (19)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vatikāns ceturtdien pārtrauca vairākas dienas ilgušo klusēšanu un izplatīja paziņojumu attiecībā uz informāciju, ka katoļu priesteri ASV Pensilvānijas štatā ilgstoši seksuāli izmantojuši bērnus, diecēzēm vēlāk palīdzot šos nodarījumus noklusēt. Vatikāna izplatītajā paziņojumā norādīts, ka Pensilvānijas katoļu priesteriem izvirzītās apsūdzības ir gan krimināli, gan morāli nosodāmas, vēsta ASV medijs CNN.

Kā vēstīts, šonedēļ ASV katoļu baznīcu satricināja ASV zvērināto tiesas publiskots apjomīgs ziņojums, kurā izklāstīta Pensilvānijas štata mācītāju desmitgadēm īstenota, bet apzināti noklusēta seksuāla vardarbība pret bērniem. Ziņojumā norādīts, ka vismaz 300 priesteri no sešu ASV Pensilvānijas štata katoļu diecēzēm vairāku gadu desmitu laikā seksuāli izmantojuši vairāk nekā 1000 bērnus.

“Attiecībā uz šonedēļ Pensilvānijā publiskoto ziņojumu ir tikai tikai divi vārdi, kas spēj izteikt sajūtas par šiem briesmīgajiem noziegumiem, – kauns un skumjas,” norādīja Vatikāna preses biroja vadītājs Gregs Burks.

Viņš arī uzsvēra, ka Svētais Krēsls nepārprotami nosoda bērnu seksuālu izmantošanu.

Vatikāna komentārs Pensilvānijas lietā izplatīts vien 48 stundas pēc ziņojuma publiskošanas.

Savukārt pāvests Francisks par notikušo joprojām nav paudis publisku viedokli.

Pensilvānijas lieta radījusi papildu spiedienu uz pāvestu beidzot pievērsties strauji pieaugošajai bērnu seksuālās izmantošanas krīzei katoļu baznīcā, kas pēdējā laikā no jauna uzvirmojusi arī Austrālijā un Dienvidamerikā.

Francisks jau iepriekš ticis kritizēts, ka baznīca līdz šim nav izrādījusi izlēmīgu rīcību baznīcas priesteru pastrādāto seksuālo noziegumu krīzes risināšanā.

Daļa katoļu uzskata, ka pāvesta vilcināšanās šā jautājuma risināšanā var iedragāt viņa kā morāla parauga tēlu.

“Baznīcas vadībai vairs nav daudz laika. Katoļi sāk zaudēt pacietību, bet pārējā sabiedrība sāk zaudēt uzticēšanos mums,” uzskata kardināls Šons O’Mailijs, kurš ir Franciska padomnieks jautājumos, kas saistīti ar seksuālo vardarbību baznīcā.

Kā vēstīts, gandrīz 900 lappušu garajā ziņojumā norādīts, ka patiesais seksuāli izmantoto bērnu skaits un priesteru-seksuālo varmāku skaits varētu būt krietni lielāks, jo daļa katoļu baznīcas slepeno dokumentu ir zaudēta, savukārt daļa šo noziegumu upuru nekad nebūs gatavi par piedzīvoto runāt atklāti.

“[Arī] iepriekš bijuši ziņojumi par bērnu seksuālu izmantošanu katoļu baznīcā, tomēr tie nekad nav bijuši tik apjomīgi. Mums pārsvarā likās, ka šie iepriekšējie stāsti risinājušies kaut kur citur, kaut kur prom. Tomēr tagad mēs zinām patiesību – tas notika visur,” teikts zvērināto tiesas ziņojumā.

Aģentūra AP informē, ka lielākajā daļā seksuālās vardarbības epizožu, kas fiksētas ziņojumā, ir iestājies noilgums. Savukārt vēl vairāk nekā 100 mācītāji, kas seksuāli izmantojuši bērnus, jau ir miruši.

Oficiālas apsūdzības šajā lietā līdz šim izvirzītas vien diviem priesteriem.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu