Afganistāna gaida talibu atbildi uz pamiera piedāvājumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Afganistānas valdība pirmdien turpina gaidīt talibu atbildi uz prezidenta Ašrafa Gani ierosinājumu par triju mēnešu pamieru, kam pozitīvu vērtējumu devušas arī ASV un NATO.

Gani ar šo ierosinājumu klajā nāca svētdien uzrunā par godu Neatkarības dienai, sakot, ka drošības spēki ievēros pamieru, sākot ar šo nedēļu, tomēr tikai tad, ja ugunspārtraukšanu ievēros arī talibi.

Talibi pagaidām nav reaģējuši uz Gani priekšlikumu, bet solījuši atbrīvot simtiem "ienaidnieka cietumnieku", atzīmējot musulmaņu svētkus "Eid al-Adha".

Ja nemiernieki piekritīs pamieram, tā būs tikai otrā reize, kopš 2001.gadā ASV vadītā iebrukuma rezultātā tika gāzta talibu valdība, kad visā valstī tiek ievērota ugunspārtraukšana.

Aizvadītās nedēļas laikā Afganistānā norisinājās sīvas kaujas par Gaznī provinces galvaspilsētu, kas atrodas tikai divu stundu braucienā no Kabulas. Pēc vairākas dienas ilgām cīņām Afganistānas drošības spēkiem izdevās atgūt kontroli pār pilsētu, kur talibi dedzināja ēkas un postīja infrastruktūru. Šajās dienās notikuši uzbrukumi valdības objektiem arī citviet Afganistānā.

Jūnijā Afganistānas valdība vienpusējā kārtā bija izziņojusi pamieru uz musulmaņu svētku "Eid al-Fitr" laiku, tas pārklājās ar talibu izziņoto trīs dienu pamieru pašu svētku laikā un vēlāk tika pagarināts vēl pēc sākotnējā termiņa.

Gani jaunais paziņojums atzinīgi novērtēts Pakistānā, kas ilgu laiku apsūdzēta sakaru uzturēšanā ar talibu līderiem un patvēruma došanā kustības kaujiniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu